BREAKING NEWSImportant

PRELUARE DIRECTMM: : Interviu cu Ionuț Ahrițculesei, maramureșeanul în vârstă de 34 ani care activează la CERN. Este primul pompier român din organizație!


Are 34 ani, este căsătorit, are o fetiță, și a reușit până acum ceea ce alții nu au reușit într-o viață întreagă. Ca pompier, paramedic și scafandru, a salvat o mulțime de vieți, oameni și animale, în calitate de angajat al ISU Maramureș timp de 14 ani. A salvat vieți fiind și cel mai prolific donator de sânge din Maramureș. Este originar din Botoșani, el locuind în Baia Mare doar din 2008, de când a absolvit școala militară de subofițeri de pompieri. Acum a început o nouă etapă din viața lui. Ionuț Ahrițculesei este, începând cu 1 aprilie, primul pompier român care activează în cadrul laboratorului CERN (Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară).

Este primul pompier român

DirectMM.ro a vorbit în exclusivitate cu Ionuț Ahrițculesei despre acest moment important. Ne-a relatat ce modificări aduce în viața sa acest pas important din cariera lui, dar și cum a ajuns la CERN, una dintre cele mai reputate organizații internaționale în acest domeniu în continuă dezvoltare, cel al cercetării nucleare. Totodată, el ne-a relatat și cum statul român a reușit din nou să își dovedească incapacitatea de a-și păstra persoanele valoroase și a plecat prin demisie din sistemul românesc, cu toate că a salvat mai mulți oameni decât cei care își desfășoară activitatea mai mult prin birouri, fără să înțeleagă cu adevărat realitatea din afara ușilor acestora și care parcă se înghesuie să ne dovedească aproape zilnic că în țara noastră funcția bate meritocrația. Dar el ne-a vorbit și despre frumoasa lui familie și despre activitatea sa de 14 ani din cadrul ISU Maramureș.

Contactat de un recrutor

„Într-adevăr, cariera mea cunoaște în acest moment o evoluție neașteptată. Îmi voi continua activitatea de pompier și paramedic, însă în cadrul Organizației Europene pentru Cercetare Nucleară, într-o echipă internațională de profesioniști ai acestui domeniu, originari din 16 state ale lumii. În septembrie am fost contactat pe e-mail de un recrutor al CERN care spunea că îmi este cunoscută și apreciată activitatea, și că mi se propune să candidez pentru un post în domeniul meu de activitate. A trebuit să verific dacă este real. Mi se părea incredibil. Da. Era totul veridic. Am acceptat propunerea și, după 3 luni de examene și interviuri, am fost selectat dintr-o plajă largă de candidați internaționali, fiind astfel primul pompier român la CERN. Contractul este pe o durată de 5 ani, timp în care voi fi în linia întâi în gestionarea situațiilor de urgență din cadrul CERN. Când situația o va impune, alături de colegii mei, voi interveni și în sprijinul pompierilor din Geneva și a regiunii Ain din Franța. În această perioadă voi face pregătire certificată internațional în diverse specializări. Spre exemplu, în România paramedicii fac doar suportul de bază al vieții, însă în Elveția, la CERN, se face școlarizare continuă pentru suport avansat al vieții, traumă, anestezie, etc. Este asemănător sistemului SUA, în care paramedicii gestionează independent, fără medic, orice intervenție în prespital. Pe linie de stingere a incendiilor se face pregătire specifică pentru intervenția la instalații foarte complexe cu particularități criogenice, chimice, radioactive, electrice, la înălțime sau adânc în subteran”, în exclusivitate pentru DirectMM.ro arată Ionuț Ahrițculesei în interviul de față.



Ce înseamnă acest CERN

„Dacă-mi permiteți, aș vrea să vă spun totodată câteva curiozități despre CERN, pe care le-am aflat de când sunt aici. Ca să vă faceți o idee despre proporțiile celui mai mare laborator din lume care vizează cercetarea particulelor, și pe care noi pompierii trebuie să îl protejăm, acesta se întinde pe 625 ha, are 700 de clădiri, are 52 km de tuneluri, din care acceleratorul de particule are 27 km. În acest accelerator este cel mai rece loc cunoscut în univers, cu o temperatură constantă de -271°C. În cadrul organizației sunt angrenați în jur de 17.000 de specialiști, unii dintre ei fiind printre cele mai luminate minți ale lumii în domeniul fizicii, laureați ai premiului Nobel, iar scopul comun fiind aflarea răspunsurilor întrebărilor fundamentale ale omenirii: Care este originea universului? Din ce este compus și cum funcționează acesta? De la înființarea CERN, în 1954 și până în prezent, s-au făcut descoperiri remarcabile în domeniul fizicii particulelor și nu numai. CERN este singurul loc din lume unde se poate fabrica antimaterie, natura acesteia fiind unul din cele mai mari mistere ale fizicii moderne. Pentru fabricarea unui gram de antimaterie ar trebui să se lucreze la CERN, cu tehnica din prezent, poate milioane de ani. Însă un gram de materie combinat cu un gram de antimaterie pot genera o energie colosală, echivalentă exploziei tuturor bombelor atomice de pe planetă. Și totuși în univers se presupune că ar putea coexista și fără o asemenea reacție. De menționat este și faptul că prima pagină WWW (World Wide Web) a fost creată în 1989 aici, pentru CERN. Aplicabilitatea și importanța acestei invenții o știm cu toții astăzi”, mai arată Ionuț Ahrițculesei.

Și onorabilul stat român…

L-am întrebat ce se întâmplă cu jobul de acasă. „După cum bine se știe, România nu reușește să își păstreze specialiștii. De la CERN mi s-a cerut detașarea pentru această perioadă, ca apoi să mă întorc cu experiență și cu supracalificări recunoscute internațional, însă acest lucru nu a fost posibil. Încă din prima zi aici, ni se spune în mod repetat că munca desfășurată la CERN este un câștig pentru structurile de pompieri la care ne vom întoarce. Din păcate, la mine nu va fi cazul. Am formulat un raport personal către domnul ministru al afacerilor interne pentru aprobarea detașării, document care nici măcar nu a ajuns la dumnealui. L-au „mâncat sfinții” pe drum și am primit negație. Una din reacțiile unui colonel de la București vis-a-vis de detașare a fost: „Ce vii cu poveștile astea? A trecut Crăciunul!”. Așadar dacă ar fi să mă întorc în țară ar trebui să dau examene de la zero și asta doar dacă s-ar face angajări, fiindcă am fost nevoit să demisionez”, mai arată Ionuț Ahrițculesei.

„Dar ca în toate, și aici Dumnezeu are rolul principal!”

Dar cel mai important… dar este familia. „Acest pas reprezintă încununarea muncii mele de mai bine de 15 ani de carieră militară. Ceea ce urmează presupune acumularea multor noi cunoștințe, fapt care mă încântă. Nu sunt genul de om care să se plafoneze. Am bucuria că soția mea, Roxana, să îmi ofere mereu dragoste și sprijin, și să mă urmeze împreună cu fiica noastră Carolina în această minunată aventură. Asta în condițiile în care cariera ei este în plină dezvoltare. Ea este medic rezident și își dorește ca in viitorul apropiat să poată susține examenul de specialitate pe ramura diabetologie, nutriție și boli metabolice. Sperăm ca activitatea de cercetare pe care o face în cadrul doctoratului să stârnească interes și susținere și aici în Elveția, în institutele de profil, unde în mod constant se „importă” medici, iar venirea noastră aici să fie și pentru ea un salt evolutiv din punct de vedere carieristic. În ceea ce o privește pe fiica noastră, acum la vârsta de 1 an și 8 luni are toate premisele dezvoltării într-un mediu educațional performant, modern și intercultural”, pentru DirectMM.ro arată Ionuț Ahrițculesei. Dar acasă sunt oameni care îl apreciază. L-am întrebat cum se simte, doar a lăsat un gol important în angrenajul echipelor de intervenție. „Am lăsat acasă oameni foarte buni pe intervenție. Profesioniști. Colegi cu care am desfășurat cu succes mii de intervenții de-a lungul anilor. Echipa de scafandri salvatori pe care am închegat-o în 2017 e temporar destrămată, însă sper ca într-un timp cât mai scurt să răsară 1, 2 noi absolvenți ai rigurosului curs al Forțelor Navale MApN. În ansamblu, cu sprijinul noului inspector șef, cred că lucrurile vor merge spre mai bine in următorii ani”, ne mai arată Ionuț. Firesc, am vrut să știm care sunt intervențiile care l-au marcat în cariera sa în Maramureș. „După cum am mai spus, de-a lungul anilor am participat la mii de intervenții extrem de diversificate: stingerea incendiilor, inundații, salvări din mediul acvatic, pirotehnic, în subteran sau la înălțime, descarcerări, și SMURD. Multe din ele de mare impact. Frica te pune în gardă, curajul te face sa le depășești. Nu am o anume intervenție mai importantă, căci deseori rememorez în discuții mai multe. Cele mai de impact sunt intervențiile care implică suferința copiilor. De multe ori suferința apropiaților este mai sfâșietoare. Am fost binecuvântat să pot lăsa în mare parte aceste suferințe la poartă atunci când ieșeam din tură, și să duc cu mine satisfacția covârșitoare atunci când munca mea și a echipei a fost importantă sau chiar decisivă în salvarea unei vieți. Dar ca în toate, și aici Dumnezeu are rolul principal!”, mai arată Ionuț Ahrițculesei.

Cătă ȚINEGHE / DirectMM

Te-ar putea interesa si

ISU MARAMUREŞ: O NOUĂ ARMĂ ÎN LUPTA CU INCENDIILE

Redactie

EXCLUSIV ACTUALMM ȘI VASILE DALE| BOMBĂ: Dan Bindiu, fiul fostului primar din Cavnic nu era doar beat, ci DROGAT cu patru substanțe interzise când a produs accidentul în care a murit tânăra Alexandra! Noi vă arătăm ceea ce se voia a fi ținut secret

Vasile Dale

EXCLUSIV VIDEO: Percheziţii de amploare în Baia Mare la traficanţii de droguri. Țineau ”marfa” ascunsă prin cotețele porcilor și ale găinilor. S-au găsit și câini de luptă (actualizare)

Redactie

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Doar acceptand cookie-urile va putem asigura o experienta personalizata. Accepta Citeste mai mult