BREAKING NEWSEvenimentNational

Omerta celor de la Protecţia Copilului. Cum a fost trecut sub tăcere un caz de abuz sexual dintr-un centru de plasament asupra unei fetițe de doar 11 ani

O fetiţă instituţionalizată a fost abuzată, de la 11 ani, de un educator. Când a aflat, conducerea centrului din Halmeu nu a anunţat poliţia. „Toate lumea vorbea, dar nu am avut dovezi”, explică directoarea. Educatorul a demisionat, dar abuzul a continuat până când fata a ajuns la spital, unde a mărturisit agresiunea sexuală. Abuzatorul ei a fost trimis recent în judecată, însă nu pentru viol, ci pentru act sexual cu un minor, căci „nu au fost identificate strategii directe de constrângere”, explică DGASPC Satu Mare.

Iulia (nume fictiv pentru protejarea identității victimei) avea 9 ani, când statul a luat-o de acasă. Fetiţa a ajuns în Halmeu, într-un centru de plasament unde trăiau 40 de copii. În vara anului 2016, aici s-a angajat, ca educator, Adrian V.. Absolvent de liceu, avea 28 de ani, o soţie şi un copil. Imediat după ce bărbatul a ajuns în centru, viaţa Iuliei s-a schimbat.

La 11 ani, Iulia devenise „protejata” educatorului, fără ca ea măcar să poată bănui scopul ascuns al favorurilor lui. Dar nefireasca apropiere dintre educator şi fetiţa instituţionalizată a fost sesizată şi de angajaţii centrului.
„Am fost foarte revoltată”, le-a mărturisit polițiștilor Margareta H., care era şi managerul de caz al fetiţei. Angajata centrului a mai declarat că după un an, în 2017, i-a cerut fetiţei telefonul, într-o seară, s-a uitat în galeria foto şi s-a îngrozit. Erau acolo poze în care Iulia apărea cu educatorul „nas în nas, sub bradul de Crăciun. Şi mai era o poză, în care domnul Adrian era dezbrăcat până la brâu, şezând pe pat lângă Iulia şi având frunţile apropiate”, îşi amintea femeia.



Caz trecut sub tăcere

Conform documentelor din dosarul penal, conducerea centrului ar fi aflat despre ce i se întâmplă Iuliei abia în 2018, când pe telefonul fetiţei de 13 ani a fost găsită o conversație în care, potrivit rechizitoriului, „inculpatul V. Adrian i-a spus că este frumoasă și că se bucură că o are, ea răspunzându-i că îl iubește”.

Directoarea a vorbit atunci cu Iulia, care i-a mărturisit că ea îl consideră pe educator „ca pe un tată”. La rându-i, Adrian V. a negat că ar fi avut vreun comportament nepotrivit, dar „pe fondul discuțiilor contradictorii cu conducerea şi a suspiciunilor care existau deja în cadrul centrului de plasament”, notează procurorii, pe 13 septembrie 2018 educatorul şi-a dat demisia.

Odată cu plecarea lui, cazul Iuliei a fost trecut sub tăcere. Nimeni din centru nu a mers la poliţie, pentru a sesiza faptele. Iar abuzul a continuat. Adrian V. a continuat să ţină legătura cu fetiţa şi „a închiriat un apartament în localitatea Halmeu, unde obișnuia să se întâlnească cu minora”, se precizează în rechizitoriu. Administratorul centrului de plasament a aflat de asta, dar în loc să anunţe poliţia, a certat-o pe Iulia, potrivit libertatea.ro.

Ce a spus victima. Varianta abuzatorului

Fata a spus, conform datelor din dosarul penal, că ar fi întreţinut un singur raport sexual cu Adrian V.. A fost în 22 octombrie 2019, când ea avea 14 ani. O educatoare din centru a confirmat cu exactitate ziua, precizând că atunci, după ce a aşteptat-o zadarnic pe Iulia să apară de la şcoală, a plecat în căutarea ei şi a găsit-o în scara blocului unde domicilia Adrian V..

Educatorul a negat iniţial totul, dar apoi, după ce a picat testul poligraf, iar în telefonul Iuliei au fost găsite conversaţii ce descriau explicit acte sexuale, bărbatul a recunoscut că ar fi întreţinut un raport sexual cu fetiţa, în 2019. „Un singur raport sexual” înseamnă o infracţiune simplă, deci o pedeapsă mai mică.

Cercetat în stare de libertate, Adrian V. a fost trimis în judecată în februarie 2022, după doi ani şi jumătate de anchetă. Nu a fost acuzat de viol, ci de act sexual cu un minor, pentru că raportul de evaluare a fetiţei, întocmit de DGASPC Satu Mare abia în decembrie 2021, concluziona că „nu au fost identificate strategii directe de constrângere, punere în imposibilitate de a se apăra sau de a-şi exprima consimţământul”.

Citeşte întreaga ştire pe libertatea.ro: Omerta celor de la Protecţia Copilului. Cum a fost trecut sub tăcere un caz de abuz sexual dintr-un centru de plasament: „Ce să spunem la poliție? Erau zvonuri”

Te-ar putea interesa si

EXCLUSIV FOTO: Cisternă cu lapte lovită la Seini de trenul internaţional Baia Mare – Viena

Redactie

Reprezentanți ai Județului Maramureș au participat la Forumul transfrontalier privind oportunități de dezvoltare și la Festivalul ”Eminesciana” 2022, evenimente internaționale organizate de Raionul Strășeni din Republica Moldova

Vasile Dale

URMARE PERCHEZIȚII: Traficanții erau fără scrupule: Se foloseau de minori pentru a-și vinde drogurile. Nevestele liderilor jelesc lângă bolizi de mii de euro

Vasile Dale

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Doar acceptand cookie-urile va putem asigura o experienta personalizata. Accepta Citeste mai mult