BREAKING NEWSMaramuresul IstoricRecomandate

Tradiţia dusă mai departe de meşterii populari din Maramureş

Războaiele de țesut din casele meșterilor populari din Maramureș nu se mai odihnesc din bătăile ritmate. În această perioadă a anului, după ce au terminat muncile câmpului, femeile se așează în atelier pentru a face cămăși tradiționale.

Cererea de ii este foarte mare, mai ales din partea celor plecați în străinătate, care la întoarcerea acasă își doresc să fie așteptați cu haine noi, tradiționale. Maria este plecată la Paris, iar în august are programat concediul. Ca în fiecare an, această perioadă o va petrece acasă, în satul natal. Înainte să ajungă însă, a comandat o ie nouă.

Reporter: Aproximativ cât timp vă ia să faceţi o cămaşă?

Ileana Godja, meşter popular: Păi o cămaşă durează cam două-trei luni că e foarte mult de lucru la ea. Şi e foarte scumpă. Depinde de model, cum e modelul.

În satul Văleni, Ia tradițională este nelipsită din orice casă. Femeile primesc una cadou şi în ziua nunţii, care este păstrată la loc de cinste, în lada de zestre. Aşa ajung unele tinere să moştenească ii vechi de peste 100 de ani.

Localnică: Cămaşa e cusută de mama mea.Ea a făcut pânza, la război. A cusut-o şi mi-a făcut-o mie să o am.

Localnică: Mama mea a primit-o de la o vecină. Spunea că a fost mireasă cu ea şi are aşa un sentiment aparte pentru mine.

Iile tradiţionale, ţinute în lăzile de zestre din casele maramureşenilor, nu sunt niciodată vândute. Sunt oferite cadou din generaţie în generaţie, de la bunici şi mame, către fiice şi nepoate.

observatornews.ro

Te-ar putea interesa si

GALERIE FOTO: Grav accident rutier la Oarţa de Jos. A fost solicitat elicopterul SMURD de la Jibou (actualizare)

Redactie

E VAI ȘI AMAR DE EL ÎNVĂȚĂMÂNT: Jumătate din profesorii care se visau titulari au luat note mai mici de 7. Au fost și note de 1!!!!!!

Vasile Dale

POIENILE DE SUB MUNTE: Donație pentru elevi – 5.800 lire sterline pentru a cumpăra 26 de tablete

Vasile Dale

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.