BREAKING NEWSImportant

RAPORT AUDIT: 4 comune din Maramureș nu au respectat legea și nu au indexat impozitele și taxele locale cu rata inflației

În conformitate cu prevederile art. 27 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare, autoritățile administrației publice locale au competența de a stabili și aproba impozitele și taxele locale în limitele și în condițiile legii.

Stabilirea impozitelor și taxelor locale are la bază prevederile Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, care cuprind nivelurile pentru valorile impozabile, impozitele și taxele locale și alte taxe asimilate acestora, precum și amenzile aplicate.

În baza actului normativ menționat anterior, Consiliul Local are competența de a stabili cota impozitelor și taxelor când acestea se determină pe bază de cotă procentuală, precum și de a stabili cuantumul impozitelor și taxelor prevăzute în sumă fixă, prin lege fiind stabilite limite minime și maxime ale acestora.

De asemenea, dispozițiile art. 491 din Codul fiscal instituie, în sarcina autorității publice locale obligația de a adopta, până la data de 30 aprilie a fiecărui an fiscal, o hotărâre în vederea indexării sumelor reprezentând impozite și taxe locale.

Constatări cu ocazia acțiunilor de audit efectuate în anul 2021

În rapoartele de audit întocmite în urma acțiunilor de audit financiar efectuate în anul 2021, structurile Curții de Conturi au identificat cazuri în care autoritățile administrației publice locale nu au procedat, conform prevederilor legale, la indexarea impozitelor și taxelor locale, ținând cont de rata inflației pentru anul fiscal anterior, iar compartimentul de resort din aparatul de specialitate al primarului nu a aplicat nivelurile maxime prevăzute de Codul fiscal, indexate potrivit prevederilor legale aplicabile. În unele cazuri, indexarea cu rata inflației nu a fost efectuată nici pentru anii 2018-2019.

Entitățile din județul Maramureș la care au fost consemnate astfel de abateri sunt: UATC Budești; UATC Fărcașa; UATC Poienile Izei și UATC Rozavlea.

Te-ar putea interesa si

SĂPÂNȚA: Land Rover cu numere de UK încărcat cu 13.500 pachete țigări trecute din Ucraina în România prin albia râului Tisa. Suspecții au fugit în țara vecină

Vasile Dale

BĂIUŢ: Comuna din Maramureș, fără medici de familie. De bolnavi se ocupă o singură asistentă

Redactie

EXCLUSIV VIDEO / TRAGEDIE LA STEJARUL: Un bărbat din Buciumi a intrat cu autoturismul sub un autobuz. A decedat pe loc. Doi copilași au rămas orfani (actualizare 3)

Redactie

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.