BREAKING NEWSImportant

Cod portocaliu de caniculă în Maramureș: DSP Maramureș a prezentat recomandări pentru trei zile

Interval de valabilitate: 29, 30 iunie şi 01 iulie. Fenomene vizate: val de cãldurã persistent şi disconfort termic accentuat. Zone afectate: conform textului şi hãrţii.

În zilele de miercuri (29 iunie), joi (30 iunie) şi vineri (01 iulie), valul de cãldurã va fi persistent în vestul, nord-vestul şi local în centrul teritoriului, iar temperaturile se vor apropia de valorile maxime extreme ale perioadei. Se vor înregistra frecvent valori de 37…38 de grade, iar disconfortul termic va fi accentuat.

Comunicat DSP Maramureș

Temperaturile ridicate pot genera probleme de sanatate persoanelor sanatoase, populatiei cu varste extreme (copii si batrani), dar mai ales celor cu suferinte cardiovasculare, neuropsihice, endocrine, metabolice.

Pentru atenuarea efectelor nefavorabile ale temperaturilor deosebit de ridicate asupra sanatatii, recomandam populatiei următoarele masuri:

Evitarea, pe cat posibil, a expunerii prelungite la soare intre orele 11.00 – 18.00.

Purtarea de palării de soare, haine lejere si ample, din fibre naturale, de culori deschise.

Pe parcursul zilei se vor face dusuri caldute.

Zilnic se vor consuma intre 2-4 litri de lichide (apa, apa plata, ceai de plante, sucuri de fructe), fara a astepta sa apara senzatia de sete.

Nu se va consuma alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizeaza deshidratarea si diminueaza capacitatea de lupta a organismului impotriva caldurii.

Se vor evita bauturile cu continut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahar (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.

Se vor consuma fructe si legume proaspete (pepene galben, rosu, prune, castraveti, rosii) deoarece acestea contin o mare cantitate de apa.

Se vor evita activitătle in exterior care necesita un consum mare de energie (sport, gradinarit).

Daca in locuinta exista aer conditionat, se va regla aparatul astfel incat temperatura sa fie cu 5 grade mai mica decat temperatura ambientala.

Se va acorda o grijă deosebită persoanelor dependente (copii, varstnici, persoane cu dizabilitati) oferindu-le, in mod regulat lichide, chiar daca nu le solicita.

In timpul deplasarilor prin oras este util sa intrati in spatii climatizate sau organizate ca puncte de prim-ajutor in caz de canicula (farmacii).

Director Executiv, Dr Carmen Sima

Te-ar putea interesa si

IMAGINI EXCLUSIVE: Vezi ce s-a intamplat cu cateva momente înainte ca un șofer să se dea peste cap cu mașina pe DN1C, la Recea

Vasile Dale

POIENILE DE SUB MUNTE: Donație pentru elevi – 5.800 lire sterline pentru a cumpăra 26 de tablete

Vasile Dale

FOTO / ACTUALIZARE: Bărbat strivit sub tractor la Săliştea de Sus

Redactie

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.