BREAKING NEWSEvenimentRecomandateTara Lapusului

EXCLUSIV VIDEO: O remorcă plină cu fân a luat foc în mers la Târgu Lăpuș (actualizare)

Două echipaje ale pompierii militari de la Stația Târgu Lăpuș intervin în aceste momente la stingerea unu incendiu izbucnit la o remorcă plină cu fân aflată în trafic.

Șoferul mijlocului de transport care tracta remorca a reușit să salveze tractorul și să îl îndepărteze de remorca în flăcări. Deoarece în zonă nu exista nicio sursă de apă nimeni nu a putut interveni până la sosirea pompierilor.

Focul a fost stins însă remorca și fânul au fost mistuite de flăcări. Deocamdată nu se cunoaște cauza izbucnirii focului.

Actualizare – ISU Maramureș

În ultimele 72 de ore, personalul subunităților I.S.U. Maramureș a participat la 14 acțiuni, din care 10 au fost intervenții, 2-exerciții cu forțe și mijloace în teren, 1– acțiune de sprijin, iar într-un caz nu a mai fost nevoie de intervenție.

Din totalul intervențiilor, 8 au fost la incendii și câte 1– asistență medicală de urgență, respectiv alte intervenții. Dintre incendii, două au izbucnit în gospodăriile populației. Astfel, duminică 26 iunie, în jurul orei 04.30, două echipaje de stingere și unul de prim ajutor EPA SMURD, din cadrul Gărzii nr. 2 de Intervenție Bogdan Vodă, au acționat la localizarea și lichidarea unui incendiu semnalat într-o gospodărie din localitatea Ieud. Au ars o magazie de lemne și acoperișul unei anexe, pe o suprafață de circa 60 de metri pătrați. Incendiul a izbucnit, cel mai probabil, din cauza unui scurtcircuit electric la un echipament de iluminat improvizat.

Tot duminică, în jurul orei 21.30, două echipaje de stingere și unul de prim ajutor EPA SMURD, din cadrul Detașamentului de Pompieri Sighetu Marmației au intervenit la localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la o gospodărie situată pe strada Dealu Cetății, din municipiu. Au ars circa 100 de metri pătrați de acoperiș, pereți despărțitori din lemn și mobilier. Incendiul s-a declanșat, cel mai probabil, din cauza amplasării necorespunzătoare a materialelor combustibile față de mijloacele de încălzit.

În aceeași perioadă, pompierii maramureșeni au mai intervenit la localizarea și lichidarea a 5 incendii de vegetație. În acest sens, în contextul valului de căldură ce afectează zona noastră, reamintim cetățenilor principalele măsuri de prevenire a incendiilor de vegetație:

  • să nu utilizeze focul deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt;
  • să nu utilizeze focul deschis la distanţe mai mici de 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile (casă, şură, depozit de cereale, pădure etc);
  • arderea miriştilor, resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile să se facă în locuri special amenajate;
  • cetăţenii se vor interesa la primărie, în ceea ce priveşte planificarea zilelor şi locurile special amenajate, în care se adună resturile menajere şi vegetaţia uscată din localitate în scopul arderii;
  • arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi miriştilor să se facă numai pe baza permisului de lucru cu foc, după ce a fost informat în prealabil serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă;
  • să asigure supravegherea permanentă a arderii şi să stingă jarul după încetarea acesteia.

Arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale se poate executa numai cu acordul autorității competente pentru protecția mediului și după informarea serviciilor voluntare pentru situații de urgență. Potrivit art. 8, alin. (2) din Ordinului ministrului internelor și reformei administrative și al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 605/579-2008 pentru aprobarea Dispozițiilor generale de apărare împotriva incendiilor pe timpul utilizării focului deschis la arderea de miriști, vegetație uscată și resturi vegetale, cu modificările și completările ulterioare, se exceptează de la obținerea permisului de lucru cu foc deschis, executarea arderii vegetației uscate și a resturilor vegetale în cadrul gospodăriei cetățenești.

În conformitate cu prevederile art. 8, alin. (3) din același ordin emiterea permisului se face prin grija primarului, de către șeful serviciului voluntar pentru situații de urgență sau persoana desemnată în acest sens.

Totodată, reamintim cetățenilor că în conformitate cu HGR nr. 537/2007, privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, reprezintă contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1000 lei la 2500 lei.

Te-ar putea interesa si

VIDEO: Percheziții într-un dosar de contrabandă cu țigări, mai multe județe printre care şi Maramureş

Redactie

Sorin Vlașin: PSD lansează campania ”Votezi ca să te salvezi!”

Vasile Dale

TRAGEDIE: O băimăreancă însărcinată și copilul ei de 5 ani şi-au pierdut viaţa într-un accident rutier (FOTO, VIDEO)

Vasile Dale

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.