BREAKING NEWSEvenimentMaramuresul IstoricRecomandate

SIGHETU MARMAȚIEI: Șantajist la 16 ani prins în flagrant. Agresa și amenința zi de zi un minor de 13 ani (actualizare)

Agitație maximă astăzi în rândul forțelor de ordine din Sighetu Marmației. Surse demne de încredere ne-au confirmat faptul că procurorii au realizat un flagrant la o infracțiune de șantaj.

Deocamdată nu știm cine este persoana prinsă și nici motivul șantajului.

ACTUALIZARE –IPJ MARAMUREȘ

Astăzi, 13 iulie, polițiștii din Sighetu Marmației au fost sesizați prin plângere de către o femeie, de 41 de ani, cu privire la faptul că, la data de 11 iulie, un minor, de 16 ani, din municipiu ar fi agresat fizic un alt minor, de 13 ani, solicitându-i acestuia în repetate rânduri diferite sume de bani, pentru a nu exercita asupra sa acte de constrângere fizică.

Având în vedere cele sesizate, polițiștii au realizat o acțiune de prindere în flagrant delict astăzi, la ora 12.30, context în care a fost identificat minorul de 16 ani și, totodată, o sumă de bani, pe care ar fi primit-o de la persoana vătămată în acel moment.

În urma probatoriului administrat, se efectuează cercetări față de cel în cauză, pentru comiterea infracțiunii de șantaj, sub supravegherea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sighetu Marmației.

OPINIE

Sighetu Marmației devine pe zi ce trece raiul infractorilor de tot felul. Nici Poliția, nici legea, absolut nimic nu îi mai sperie pe aceștia, care se ocupă în văzul lumii și fără nicio jenă de tot felul de infracțiuni: contrabandă și vânzarea țigaretelor în fața polițiștilor, trafic cu mașini aduse din străinătate fără a plăti taxele aferente către ANAF, trafic de droguri și mai nou… șantaj și estorcare de bani cu forța (așa numitele „taxe de protecție”).

În Sighet se formează până și grupuri infracționale organizate coordonate de minori! Este și cazul unei astfel de grupări, care aparține unui vestit clan de rromi din Sighet, grupare care este coordonată de către un minor de 16 ani. Din cadrul grupării fac parte mai mulți minori (14-16 ani), dar și câțiva majori (în jurul vârstei de 20 ani+), majori care execută ordinele capului grupării, minorul vestit din acel clan. 

Cei mai în vârstă din clan controlează în mare parte contrabanda cu țigări, prostituția și traficul cu droguri din zonă, dar își învață odraslele încă de mici copii cum „să aibă un viitor”.

Infractorii cei mici și „drăgălași” se ocupă pe scară largă de colectarea de taxe de protecție prin liceele sighetene (cele mai afectate fiind liceele tehnologice din oraș), racolează clienți minori care devin ulterior consumatorii de droguri, plasează drogurile către aceștia (cele mai afectate cartiere sunt Cuza Vodă și Independenței, zone prin care după lăsarea întunericului este imposibil să te deplasezi din cauza infractorilor și drogaților care sunt foarte violenți).

De cele mai multe ori profesorii din cadrul liceelor știu ce se petrece sub ochii lor, dar preferă să nu se implice din cauză că le este frică de repercursiuni. Cât timp poliția nu face mare lucru pentru a stopa aceste găști de infractori, chiar dacă sunt formate din minori, profesorii sau alți cetățeni ce pot să facă? Statisticile arată că aproape jumătate din elevii de liceu s-au drogat cel puțin de câteva ori și peste un sfert dintre aceștia se droghează constant.

De ce pot să acționeze în voie aceste grupări și fără să li se întâmple nimic? Pentru că pur și simplu și se dă voie: statul slab, polițiști prost pregătiți ce nu știu pur și simplu ce să facă și chiar și câțiva polițiști corupți, care țin spatele acestor clanuri și grupări infracționale.

Iată că, totuși, mai apare și câte o excepție, când autoritățile își fac treaba:

În data de 13 iulie a.c., „polițiștii din Sighetu Marmației au fost sesizați prin plângere de către o femeie, de 41 de ani, cu privire la faptul că, la data de 11 iulie, un minor, de 16 ani, din municipiu ar fi agresat fizic un alt minor, de 13 ani, solicitându-i acestuia în repetate rânduri diferite sume de bani, pentru a nu exercita asupra sa acte de constrângere fizică”, se arată într-un comunicat de presă al IPJ Maramureș. Practic, odrasla cuiva important din Sighet, la 16 ani percepea cu bătaia și alte acte de violență taxe de protecție de la alți copii minori. Frumos viitor ne așteaptă, aceștia ne vor da nouă pensiile!

„Având în vedere cele sesizate, polițiștii au realizat o acțiune de prindere în flagrant delict, la ora 12.30, context în care a fost identificat minorul de 16 ani și, totodată, o sumă de bani, pe care ar fi primit-o de la persoana vătămată în acel moment.

În urma probatoriului administrat, se efectuează cercetări față de cel în cauză, pentru comiterea infracțiunii de șantaj, sub supravegherea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sighetu Marmației”, se mai arată în comunicatul de presă al IPJ Maramureș. Din comunicat rezultă că infractorul violent nici măcar nu a fost reținut, acesta fiind liber și poate să exercite presiuni asupra victimei și să o intimideze să își retragă plângerea. Procurorii sigheteni se pare că au considerat că acest tânăr violent nu prezintă pericol public. Felicitări, ce le putem zice!

Din păcate, concluzionăm noi, cât timp statul prin instituțiile sale este unul slab, incapabil de performanță, cât timp o parte din polițiști nu își fac datoria cum scrie la carte (dezinteresați sau corupți), cât timp sindicatele conduc Poliția și nu conducătorii acestora, nimic bun nu se arată la orizont nici în Sighet, nici în întreaga țară.

Atunci când în Sighet s-ar face o acțiune polițienească de amploare și care să dureze timp de 2-3 săptămâni, cu zeci sau sute de polițiști aduși de prin alte județe, atunci s-ar vedea rezultate: nici dracu nu ar mai vinde țigări de contrabandă în piață și de față cu polițiștii, traficul de droguri și prostituția s-ar reduce, nu ar mai opri și parca fiecare pe unde îi taie capul, iar astfel de grupări infracționale ca cea descrisă în acest articol nu ar mai acționa pe raza municipiului nostru.

Deocamdată nu vedem să se organizeze astfel de acțiuni, dar vorba aceea: „Speranța moare ultima!”.

foto arhivă

Te-ar putea interesa si

TÂLHĂRIE ÎN BAIA MARE: Tânăr arestat preventiv, după ce a tâlhărit alături de doi amici o persoană pe bd. Republicii

Vasile Dale

Foto: Bărbat plecat la cules ciuperci căzut în Poiana Boului din zona Baia Sprie

Vasile Dale

FOTO: Contrabandist urmărit de poliţie în Baia Sprie. A ajuns cu maşina într-un parapet

Redactie

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.