La un liceu din Maramureș, fondurile pentru premierea elevilor sau modernizarea claselor se obţin din vânzarea legumelor. În curtea unității de învățământ, pe o suprafață de 2.500 metri pătraţi, au fost ridicate sere. Acolo, elevii alături de profesori cultivă legume. Pe lângă profitul pe care îl obțin, tinerii au parte și de lecții practice care le dezvoltă simțul antreprenoriatului.
Chiar dacă este vacanță, în curtea Liceului Agricol din Seini este agitaţie mare. S-au copt roșiile, astfel că dis-de-dimineață elevii vin la sere pentru recoltare. Printre ei și Andreea, elevă care la toamnă va urma cursurile clasei a unsprezecea. Aceasta a participat la toate etapele producţiei. „Pentru noi este o bucurie cel puţin pentru mine să văd că pot să mănânc din ceea ce am produs eu şi să văd cum creşte planta şi să ştiu ce mănânc e foarte important”, a declarat Andreea Luciana Pleș, elevă.
Şi ceilalţi elevi sunt mândri de munca lor. „Am lucrat o săptămână am lucrat şi am ajutat la de toate aici”, a declarat Rareș Anițaș, elev. Odată culese, legumele ajung la o tarabă specială din centrul orașului. Aici, Rareș alături de colega lui de clasă de la profilul economic se ocupă de vânzare. Iar aroma roșiilor i-a cucerit pe localnici, care trec des pe la elevi.
Anul acesta producția de legume a crescut considerabil față de anii anteriori. Ieri, de exemplu, elevii au ieșit la vânzare cu 40 de kilograme de legume, dar sunt și zile în care recolta culeasă depășește 100 de kilograme. „Îmi doresc ca incepand din acest an sa pot sa am un ciclu de iarna in sera astfel incat să am productie tot timpul anului”, a declarat Dan Constantea, director Liceul Agricol. Anul trecut liceul a făcut 30.000 de lei profit din vânzarea legumelor, bani pe care i-a reinvestit în tehnologizare și premierea elevilor. Anul acesta roșiile se vând cu 5 lei kilogramul, iar ardeii cu 10 lei.
observatornews.ro