Important

Expoziția „Jandarmeria Română 1850 – 2020”, la Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș

Muzeul Național de Istorie a României, în parteneriat cu Complexul Național Muzeal ASTRA din Sibiu, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române și Consiliul Județean Maramureș, anunță deschiderea expoziției itinerante „Jandarmeria Română 1850 – 2020” la sediul Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, situat pe strada Dealul Florilor, nr. 1 din municipiul Baia Mare. Vernisajul va avea loc vineri, 5 august 2022, la ora 12.00.

uzeului Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș a zecea instituție muzeală din România care găzduiește expoziția cu tematică militară. Aceasta a fost organizată mai întâi la Muzeul Național de Istorie a României, în intervalul 29 iulie – 8 noiembrie 2020 și ulterior itinerată la Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural (8 decembrie 2020 – 24 martie 2021), Complexul Muzeal Arad (2-25 aprilie 2021), Muzeul Județean Buzău (12 mai – 27 iunie 2021), Muzeul Național al Banatului (7 iulie – 3 octombrie 2021) și Complexul Național Muzeal ‘’Curtea Domnească’’ Târgoviște (12 octombrie 2021 – 19 ianuarie 2022), Muzeul de Etnografie Brașov (24 ianuarie – 20 martie 2022) și Muzeul Banatului Montan (25 martie – 1 mai 2022), Muzeul Județean Satu Mare (9 mai – 31 iulie 2022).

Expoziția reprezintă rezultatul unei colaborări de succes dintre Muzeul Național de Istorie a României, Complexul Național Muzeal ASTRA din Sibiu, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Muzeul Jandarmeriei Române, Asociația RoMilitaria, Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, Consiliul Județean Maramureș și Inspectoratul de Jandarmi Județean ‘’Pintea Viteazul’’ Maramureș.
Organizată cu ocazia aniversării a 170 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române, expoziția își propune să aducă în atenția publicului istoria acestei instituții, care a îndeplinit un rol semnificativ în istoria modernă și contemporană a României. Întemeiată prin ordin domnesc în data de 3 aprilie 1850 de către domnitorul Grigore Alexandru Ghica, Jandarmeria Română şi-a asumat de-a lungul timpului rolul de garant al siguranţei cetăţeanului, al drepturilor şi libertăţilor sale fundamentale.
În cadrul expoziției vor putea fi admirate o serie de piese de patrimoniu și obiecte cu valoare istorică, distincții militare, brevete, documente, fotografii, periodice de specialitate, elemente uniformologice și de echipament care provin din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României, Muzeului Jandarmeriei Române și al Asociației RoMilitaria, alături de numeroase replici de uniforme realizate în cadrul proiectului ,,Neamurile trăiesc și devin eterne prin păstrarea memoriei eroilor lor – Nicolae Iorga – In memoriam eroilor jandarmi 1918-2018”.
Un rol semnificativ la realizarea expoziției îi revine domnului Nicolae Adrian Alexe, muzeograf în cadrul Complexului Național Muzeal ASTRA din Sibiu, unul dintre cei mai notabili specialiști în istoria Jandarmeriei Române și autor al cărții ,,Jandarmii și milițienii de la sate’’ publicată la editura ASTRA Museum din Sibiu în anul 2014.
Expoziția ,,Jandarmeria Română 1850-2020’’ va putea fi vizitată în perioada 5 august – 18 septembrie 2022, de marți până duminică în intervalul orar 10:00-18:00, ultima intrare fiind la ora 17:30.



Te-ar putea interesa si

TU FACI REGULILE LA TINE ACASĂ: Măsuri de protecţie a locuinţei şi a bunurilor

Vasile Dale

ANTI-VIOLENŢĂ: Povestea bullying-ului… predată de adjunctul Inspectoratului de Poliție Maramureș – comisar șef Gherman Mihai

Redactie

EXCLUSIV FOTO – Party-uri ILEGALE cu zeci de tineri ținute în locații secrete din MARAMUREȘ. Cu sprijinul ”specialiștilor” din CJSU Maramureș, polițiștii au dat cu bâta-n baltă și nu au prins pe nimeni – ACTUALIZARE

Vasile Dale

1 mesaj

ionv august 5, 2022 at 12:16 pm

De curiozitate, sunt prezentate si datele cu crimele comise de duomnii jandari in timpul colectivizarii, dar si in perioada comunista?

Raspunde

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Doar acceptand cookie-urile va putem asigura o experienta personalizata. Accepta Citeste mai mult