La data de 31 august, polițiștii Biroului Siguranța Școlară au revenit la Tabăra de Vară din Trestia, organizată de Asociația Centrul de Cercetare și Formare a Universității de Nord Baia Mare. De data aceasta participanți au fost 19 copii cu vârste cuprinse între 12 și 16 ani, iar scopul nostru a fost de a continua activitățile de informare și prevenire a elevilor, mai ales că noul an școlar stă să înceapă. Este foarte important ca atitudinea elevilor, la școală sau în cadrul activităților extrașcolare, să fie una bazată pe respect și pe toleranță. Adoptând astfel de conduite suntem convinși că actele de violență în unitățile de învățământ vor fi reduse ca număr, iar atenția se va concentra pe conținuturile educaționale și pe obținerea de rezultate deosebite la învățătură.
Desigur că unii dintre copii manifestă aptitudini de lideri, care vor să se impună în colectivele din care fac parte, dar aspect care poate fi valorificat, prin includerea lor în grupurile de lucru antibullying constituite la nivelul unităților școlare. E important rolul educației și al exemplelor pe care copiii le primesc în familie, de aceea relaționarea și cooperarea dintre părinți, cadre didactice și chiar cu polițiștii trebuie încurajate, pentru a putea fi identificate soluții de corijare a unor comportamente neadecvate în spațiul școlar, provenite din mediul familial.
Ineditul activității de azi a fost materializat prin citirea și analiza poeziei „Un duel” de George Topârceanu. Am observat, împreună, că de cele mai multe ori ajungem la conflicte fără a avea motive temenice să o facem, asemeni celor doi cocoși. De asemenea, de fiecare data lupta se termină cu epuizarea celor doi combatanți, fără ca vreunul dintre ei să fie declarant câștigător.
A fost abordată și problematica drogurilor, iar cei prezenți au înțeles că efectele de moment, nu fac decât să conducă la adicție. De altfel, pe termen mediu și lung acestea au efecte devastatoare asupra organismului, asupra vieții sociale a celui care le consumă și la alterarea gravă a realității!
În cele din urmă am concluzionat că ne dorim să conviețuim într-o lume civilizată, bazată pe toleranță și acceptare a celorlalți, ascultând întocmai sfaturile „cocoșului clapon”:
(…) „Dar aşteptăm un viitor
Când, mândri de chemarea lor,
Cocoşii nu se vor mai bate…!”