BREAKING NEWSEvenimentTara Codrului

Dezastru: Un fermier din Maramureș își vinde ferma de vaci pe OLX. În marketuri preţul laptelui ajunge la 10 lei/litru, dar fermierii primesc 1,65 lei/litru.

Efectivul de bovine scade din cauza preţului mic al laptelui pe care îl primesc producătorii, după ce sectorul a fost în declin din 2006 încoace ♦ Procesatorii, distribuitorii şi retailerii invocă scumpiri, dar banii nu ajung la producători ♦ Vacile de lapte stau la cozi pentru tăiere, programate cu săptămâni înainte, deoarece preţul laptelui nu acoperă nici o treime din costul de producţie ♦ Importurile de lapte şi smântână au sărit de 100 mil. euro în 2021, valoare care s-a dublat într-un deceniu.

În iulie 2022, preţul laptelui de vacă a fost cu 16,2% mai mare faţă de aceeaşi lună a anului trecut, conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică. În retail, în funcţie de brand, preţul laptelui ajunge la 10 lei/litru, dar producătorii de lapte crud primesc între 1,65 şi 2,7 lei/litru, astfel că sectorul creşterii vacilor de lapte intră în colaps.

„Vindem ferma pentru că avem costuri foarte mari cu furajele şi preţul laptelui este foarte mic. La noi în zonă, la poarta fermei ne dau 1,65 lei/litru, ceea ce nu acoperă nici măcar o treime din costuri. Nu mai merită să creşti vaci, mai ales că subvenţiile sunt mici şi interesul guvernului pentru acest sector este zero. Procesatorii ştiu că nu avem ce face cu laptele, decât să-l aruncăm, astfel că ţin preţul jos“, spune Alexandru M., un mic crescător de vaci din sat Sălişte, comuna Băsești (judeţul Maramureş). El a postat pe OLX un anunţ de vânzare a fermei cu 11 vaci din rasa Bălţată Românească, pentru 50.000 de lei. (Sursa: Ziarul Financiar.ro)



Te-ar putea interesa si

Pizzaiolo Mihai Tămaș: cea mai bună rețetă de Pizza din Baia Mare. PizzaBaiaMare.ro

Vasile Dale

INTERVENŢIE / ACTUALIZARE: Un bătrân de 86 de ani, dispărut din zona Dealul Corbului – Preluca, căutat de salvamontişti, poliţişti, jandarmi şi voluntari. Bărbatul a fost găsit decedat într-o râpă de 80 de metri

Redactie

ACTUALIZARE: FOC PE CRAICA – Colibele rromilor de la marginea Băii Mari au luat foc (FOTO-VIDEO)

Vasile Dale

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Doar acceptand cookie-urile va putem asigura o experienta personalizata. Accepta Citeste mai mult