BREAKING NEWSEvenimentMaramuresul IstoricRecomandate

PĂRINȚII DIN BORȘA RECLAMĂ, PRIMĂRIA RĂSPUNDE: ”Nu avem cum să achităm lunar 150.000 de lei pentru a asigura transport gratuit la elevi”

De la un cititor din Borșa am primit o sesizare referitoare la faptul că elevii din zona Complex Borșa, unde școala a fost închisă, nu au mijloc de transport gratuit spre unitatea școlară din centru. Mai mult, aceștia susțin că administrația publică locală sau școala nu le decontează abonamente pentru a merge cu o firmă privată spre școală. De cealaltă parte, edilul din Borșa susține că administrația publică locală nu are cum să suporte costuri de aproximativ 150.000 de lei lunar pentru transportul elevilor.

Ce spun părinții

”Bună ziua. Am citit din articolele dumneavoastră și cred că doar dvs puteți să demascați lucrurile putrede de la Școala Nr. 4 din Borșa. Aici primarul și doamna directoare sunt mână în mână, ne trimit de la unul la altul, zero colaborare. Pentru început aș vrea să rămân anonim. Am copii la școală și nu aș vrea să ajungă ”oaia neagră” din vina mea.


Problema e următoarea: copiii nu mai au transport gratuit. Primarul dă vina pe școală, școala dă vina pe primar. Au o datorie mare la Dracard și automat firma nu mai asigură transportul elevilor. Copii din clasele 0-8 trebuie să își facă abonament.

Din spusele doamnei director ar fi ceva lege în vigoare care precizează faptul că elevii de gimnaziu beneficiază de transport gratuit. Dar ce să vezi: primăria nu vrea să suporte costurile pentru că sunt 2.500 de elevi și nu își permite. Ne pasează la direcțiune să ne deconteze abonamentele.

S-au făcut ședințe cu părinții. Toți sunt revoltați. Am mers la primar pentru explicații. Și uite așa este un tămbălău de nici nu îți imaginezi.

 Problema principala ii urmatoarea: Copii nu mai au transportul gratuit, primarul da vina pe scoala,scoala pe primar, au o darie mare la Dracard si automat firma nu mai asigura transportul elevilor, copii din clase 0-8 trebuie sa isi faca abonament. 

Părinții s-au organizat și își duc copiii care cu ce poate (cu microbuzul, cu mașina). Doar că ajunși la școală – surpriză: nu îi lasă să intre în școală dacă ajung mai repede de ora 13 (clasele mai mici sunt la program de după masă). Stau piticii afară!

Au închis o școală, cea din Complex Borșa, ca să îi înghesuie pe toți în una singură. Ceea ce nu e normal. S-au făcut plângeri pe la Inspectorat, sesizări peste sesizări. Nimeni, nimic. Noi, părinții trebuie să ne descurcăm, nu îi interesează Un răspuns oficial nu avem. Doar promisiuni, vorbe goale! ”

Ce spune Primăria Borșa

”Din păcate, transportul elevilor la Școală nu este gratuit. Primăria nu are cum să achite lunar 150.000 de lei pentru a se asigura transport gratuit. La vechea școală din Complex nu se desfășoară cursuri pentru că nu sunt minim 12 elevi. Nu Primăria a închis școala din Complex, ci Ministerul Educației din cauza numărului redus de elevi. Acum 25 de ani în Complex erau 320 de elevi, acum sunt 57.

Și acum să răspund punctual:

1.Dacă între primar și directoare este zero colaborare, cum suntem mână în mână?

2. Legea de azi nu asigură transportul gratuit pentru elevi. Și când ministerul a anunțat că asigură transportul gratuit, de fapt a trimis la primării obligația de a plăti facturile. Asta înseamnă că nu ministerul asigură transportul ci primăriile.

În Borșa sunt 1.500 de copii care fac naveta la școală. Naveta de la 2 la 12 km. Un microbuz ca să transporte timp de o luna elevi, coasta minim 10.000 de lei și ar fi nevoie de cel puțin 10 microbuze. Dacă asiguri transport gratuit, trebuie să asiguri și însoțitor pe fiecare microbuz și asta costa iar 5.000 de lei pe microbuz pe lună. Deci 150.000 de lei lunar. Imposibil de asigurat finanțarea.

3. La Primărie a apărut o adresă un data de 14 septembrie de la un grup de părinți prin care cere rezolvarea problemei. În 15 septembrie apare o adresă și de la școală în care prezintă problema. Ești părinte ai obligații. Statul asigură învățământul gratuit, adică profesori, clădire școală cu utilități, cărți. În rest este obligația părintelui.

4. La Primărie a fost o singură întâlnire, luni (19 septembrie) în care am discutat și am stabilit că elevii din clasele 5-8 își fac abonamente și încercăm să asigurăm transport gratuit la școala pentru elevii din clasele 0-4, și că până vineri vor încerca să găsim o soluție pentru această problemă” ne-a transmis Ion Sorin Timiș, primarul orașului Borșa.

Te-ar putea interesa si

ULTIMĂ ORĂ / VIȘEU DE SUS: Biciclist accidentat grav de o mașină de teren (FOTO EXCLUSIV)

Vasile Dale

FOTO/VIDEO: INCENDIU ÎN BAIA MARE – O persoană a murit, iar alte 46 au fost evacuate din scara de bloc

Vasile Dale

EXCLUSIV / CAZ ÎNFIORĂTOR ÎN BAIA SPRIE / ACTUALIZARE: Un bărbat şi-a violat fiica vitregă de 15 ani. Violatorul a fost arestat preventiv

Vasile Dale

1 mesaj

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Doar acceptand cookie-urile va putem asigura o experienta personalizata. Accepta Citeste mai mult