BREAKING NEWSImportantRecomandateTara Lapusului

BĂIUŢ: Comuna din Maramureș, fără medici de familie. De bolnavi se ocupă o singură asistentă

Medicina de familie nu mai este o meserie atractivă în România. De la an la an localitățile din mediul rural rămân fără specialiștii care ar putea salva viețile bătrânilor. Chiar dacă multe primării le oferă medicilor de familie chiar și locuințe de serviciu, aceștia refuză să lucreze aici. În aceste condiții bătrânii sunt puși pe drumuri zeci de kilometri pentru a avea parte de asistență medicală.

Ne aflăm în comuna Băiuţ din judeţul Maramureş. În urmă cu patru ani, singurul medic de familie a plecat. De oamenii de aici se mai ocupă doar o asistentă.

Roxana are 34 de ani şi cutreieră zilnic satele din jur la pas mărunt.

Roxana Prohaska, asistent medical: De multe ori sunt solicitată şi noaptea la intervenţii. Sau în weekend, în timpul liber.

Ştie când pleacă de acasă, dar nu ştie când se întoarce. Salvatoarea comunei Băiuţ nu le poate rezolva însă pe toate.

Roxana Prohaska, asistent medical: Să fie aici în permanenţă un medic de familie, şi ne-ar ajuta şi în efectuarea tratamentelor.

În localitate trăiesc 1.300 de oameni, iar 30% dintre aceștia suferă de o boală cronică. Când Roxana nu este în localitate, bolnavii abia se descurcă. Autoriţile se simt neputincioase.

Viorica Maciuc, primar Băiuț: Suntem la 30 de km de Târgu Lăpuș. Bătrânii nu prea au posibilitatea să se deplaseze.

Oferta pentru medicul de familie cuprinde o locuință de serviciu, un sediu în curs de finalizare dar și aparatură de ultimă generație cumpărată din donațiile pe care le-au făcut cetățenii din comunitate. Chiar și așa, nimeni nu se încumetă să profeseze în localitate.

sursa observatornews.ro

Te-ar putea interesa si

O CASĂ A LUAT FOC ÎN LĂPUŞ: Tânără de 20 de ani, cu arsuri pe faţă şi pe mâini, a fost transportată la spital. A fost solicitat elicopterul SMURD

Vasile Dale

INCIDENT GRAV: Poluare accidentală cu steril la iazul de decantare Bozânta. PESCARII AMENINTA CU PROTESTE (GALERIE FOTO)

Vasile Dale

EXCLUSIV FOTO/VIDEO: POLIȚIȘTI ACUZAȚI: Au luat numerele de înmatriculare a vehiculelor parcate fără nicio explicație. Oamenii spun că ar fi fost agresați

Vasile Dale

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.