BREAKING NEWSEvenimentRecomandate

VIDEO – SE RIDICĂ SAU NU? Criza gunoaielor în Maramureș. Haitele de câini au dat atacul la tomberoanele pline, pline de gunoi menajer neridicat

Dacă verificam la platformele din Baia Mare, gunoaiele NU s-au ridicat. DRUSAL: nu putem colecta pentru că nu avem unde depozita până le vom transporta! ADI DEȘEURI: Drusal este obligat să ridice deseurile menajere! CJ MARAMUREȘ: avem parte de niște spectacole de imagine! În tot acest timp tomberoanele cu fracție umedă sunt arhipline. Maidanezii sunt cei mai ”fericiți” pentru că găsesc mâncare din belșug.

Ing. MIHAI APAN, director SC DRUSAL SA

“La data de 1 Octombrie nu putem depozita fractia umedă, ca urmare nu avem cum să ridicam. Noi am primit acea notificare de la operatorul Iridex. Exact gunoiul pe care l-am ridicat ieri nu mai am azi unde sa-l transport. 250 de tone am ridicat și le ținem pe stoc și am trimis adrese peste tot. Și noi și CJ Maramures am primit adrese de la Iridex. Pana când nu se găsi o soluție legală nu putem ridica deșeurile, fractia umedă. Fac un apel către populație ca sa nu depună fractia umeda la fractia uscata ca nu putem trimite la fabrica de ciment nici aceste deseuri, dacă se amesteca. Primaria Baia Mare deține un amplasament unde sunt duse deseurile din contractul de salubritate stradală. Ne a trimis o adresa și ni s-a comunicat să le depozitam acolo gunoaiele, dar numai din Baia Mare. Dar noi avem un contract cu CJ Maramures pentru activitatea de depozitare și nu putem face asta, fără aviz de mediu pentru depozitare și pentru platformă și un tarif care sa cuprindă costurile aferente acestei noi activități. Pana atunci nu putem face nimic pentru ca suntem in ilegalitate. Noi nu putem ieși din cadrul legal pentru ca amenzile sunt foarte mari și riscam sa ne pierdem licența.”

ROMEO DOBOCAN, director ADI Deseuri Maramures

“De la Mures ni se spune ca s-a depășit cantitatea de 3500 tone pentru Drusal, atât cât putea sa ducă acolo. Dar de la populație pe zona 1 s-au colectat in perioada Aprilie-August in medie cam 2700 de tone. Atunci cum s-a depășit? Deci nu avea cum sa se depășească. Acum se cauta un administrator de depozit care sa preia gunoaiele dar acel contract cu Targu Mures nu și-a atins valabilitatea, acesta ar expira doar peste doua săptămâni. Drusal este obligat sa colecteze gunoaiele. Legea permite ca 72 de ore, Drusal sa țină in stația de transfer aceste deseuri. Pana ieri inclusiv a avut posibilitatea sa ducă aceste deseuri la Targu Mures. Nu exista nici un motiv contractual pentru care sa nu se execute acest serviciu. Pana miercuri nu ar trebui sa fie probleme de colectat. Vom avea și mâine încă o discuție.”

IONEL BOGDAN, președinte CJ Maramures

“Am avut foarte multe discuții in aceasta perioada. Eu văd niște spectacole de imagine și nu înțeleg altceva decât ca se crează artificial anumite crize. Vrem să găsim soluții la toate problemele, tocmai de aceea am început discuții cu județele care pot sa primească deseurile. Sper ca până luni sa rezolvam aceste probleme. Nu vedem decât un spectacol de imagine, cum ca noi nu ne facem treaba. Drusal colectează fractia uscata dar nu ridica fractia umeda. Luni dimineața vom avea o soluție pe termen scurt și mediu.”

In ce privește platforma de la Satulung care ar ajuta la reducerea cantităților de deseuri se așteaptă și avizul de mediu spune presedintele CJ.

“Referitor la Depozitul de la Farcasa am demarat licitații și am reușit după contestații la Curtea de Apel sa semnam un contract; suntem in revizuirea proiectului tehnic, pentru realizarea celulei. Problema alunecărilor de teren este una extrem de gravă, obiectivul principal este eliminarea apelor din amplasament pt. a se putea realiza lucrări de stabilizare. Nu putem noi la CJ treaba antreprenorilor. Sper ca intr-o luna sa fie gata proiectul tehnic iar anul viitor sa îl finalizam.”

Ce va urma? Nu știm ! Vom trai și vom vedea. Deocamdată oameni buni colectați selectiv fiindcă fractia uscata (carton, sticle, peturi) se ridică de la populație! Fracția umedă rămâne în și pe lângă tomberoane. Asta spre ”deliciul” maidanezilor care pur și simplu au invadat aceste zone. Totul spre disperarea oamenilor.

Articol realizat în colaborare cu PLUS TV Maramureș

Te-ar putea interesa si

CHERECHEȘ A RĂBUFNIT după ce procurorii DNA l-au ”deranjat”. El este IMACULAT, azi vinovați sunt jurnaliștii și 4 consilieri locali. Ieri erau vinovați unii angajați ai Primăriei

Vasile Dale

CADE ZĂPADA DE PE CASE: Circulaţia autovehiculelor pe DJ 109F Cavnic se desfășoară alternativ

Vasile Dale

TRAGEDIE FOTO: Un adolescent de 17 ani s-a înecat într-un lac de la marginea unui cătun de lângă județul Maramureș

Vasile Dale

1 mesaj

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.