BREAKING NEWSImportant

CURENT ELECTRIC DIN GUNOI: Autorităţile din Seini au reuşit să asigure iluminatul public doar din energie verde

Din gunoi, fac curent electric. Staţia de biogaz din Seini, Maramureş reuşeşte să acopere necesarul de electricitate pentru iluminatul stradal din oraş, dar şi pentru majoritatea şcolilor, grădiniţelor şi instituţiilor publice. E mană cerească pentru buget, spune primarul care visează să alimenteze cu energie verde şi noile autobuze electrice din localitate.

Ilie Sălăbăstru, șef stație biogaz: Pentru funcţionarea şi producerea biogazului avem nevoie de dejecţii lichide care se depozitează în aceste două rezervoare subterane şi mai avem nevoie de dejecţii solide, de pasăre folosim. Cu ajutorul bacteriilor se produce biogazul.



Ilie Sălăbăstru, șef stație biogaz: Are un flux de funcţionare complet automatizat. Fiecare element din instalaţie poate fi pornit sau oprit printr-o singură apăsare de mouse. 

Datorită staţiei de biogaz, Primăria își permite să nu strângă cureaua în plină criză energetică.

Octavian Bodea, viceprimar Seini: Vom reuşi să acoperim în proporţie de 90% energia electrică consumată de autoritatea publică. Pe lângă iluminatul public, şi toată energia electrică consumată în clădirile administrative. Şcoală, sediul pirmăriei, cămine culturale.

Localnicii privesc cu ochi buni investiția, mai ales că rezolvă şi problema de mediu.

Localnic: Se simţea că nu puteai să deschizi geamul.

Localnic: E un lucru extraordinar pentru noi. O uşurătate imensă.

Localnic: E foarte bine, o investiţie bună.

Nămolul rămas în urma procesului e folosit ca îngrășământ bio
Pentru a folosi si căldura rezultată din statia de biogaz, Primăria spune că va face o seră de 900 mp, pentru flori si legume. Pe viitor, autorităţile speră ca de aici să fie alimentate cu energie verde şi noile autobuze electrice din oraş. Proiectul de la Seini este susţinut financiar de Banca Mondială şi a costat trei milioane de euro.

Te-ar putea interesa si

EXCLUSIV: Un bărbat a căzut de pe acoperişul unei hale din Ulmeni şi a murit

Redactie

FOTO / SIGHETU MARMAŢIEI: Accident mortal lângă podul Vadului. Un bărbat s-a dezechilibrat și a căzut în fața unui autoturism (actualizare)

Redactie

VIDEO EXCLUSIV: AVEM IMAGINILE – Atacul în stil mafiot cu macetele din Sighetu Marmației a fost filmat LIVE

Vasile Dale

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Doar acceptand cookie-urile va putem asigura o experienta personalizata. Accepta Citeste mai mult