O mare sărbătoare corală a avut loc duminică, 30 octombrie, la Căminul Cultural „Gheorghe Lazăr” din satul Ciolt, localitate ce aparține de orașul Șomcuta Mare.
Asociația Culturală „Cioltișorul” Ciolt – președinte Ioan Marchiș a organizat Festivalul de muzică corală, ediția a II-a, denumit „Toamna Chioreană Corală”, la care au participat toate cele cinci coruri din raza administrativ-teritorială a orașului Șomcuta Mare, respectiv corurile mixte:”Buciumenii Chioarului” din Buciumi – dirijor Gelu Hotea, „Glasul Chioarului” din Șomcuta Mare – dirijor Gelu Hotea și corul gazdă, „Armonia Chioreană” din Ciolt – dirijor Eugen Indre.
Pe lângă aceste coruri mixte, au participat și cele bărbătești din Vălenii Șomcutei – dirijor Răzvan Pașca și din Finteușu Mare – dirijor Andrei Dragoș.
În prezența unui numeros public, fiind prezenți primarul și viceprimarul orașului Șomcuta Mare, Gheorghe Buda, respectiv Dragomir Cioltea, consilieri locali, invitați din zonă, precum și din cadrul altor asociații culturale, cele cinci coruri au prezentat un repertoriu de muzică corală, bogat și variat, generând emoții artistice și un spectacol deosebit.
O surpriză plăcută a festivalului a fost eleva de 15 ani de la Liceul de Artă Baia Mare, Maria Breban, care în finalul concertului a interpretat la vioară mai multe piese, în concordanță cu genul festivalului.
Organizatorii au acordat fiecărui cor și interpretei Maria Breban câte o diplomă și un trofeu specific toamnei.
Președintele Asociației Culturale „Cioltișorul” Ciolt, Ioan Marchiș, a declarat: „Sunt foarte bucuros că, după o perioadă de doi ani de pandemie, am reușit să reluăm activitatea culturală la Ciolt. Astfel, anul acesta s-a reușit organizarea ediției a IV-a a Festivalului concurs pentru copii, de muzică populară, „Florile Chioarului”, precum și acest festival de muzică corală „Toamna Chioreană Corală”, ambele cu sprijinul financiar al Primăriei și Consiliului Local Şomcuta Mare, mulțumindu-le pe această cale”.
Primarul orașului Șomcuta Mare a felicitat organizatorii festivalului și a afirmat: „Trebuie să ne mândrim că, pe raza administrativ-teritorială a orașului Șomcuta Mare, există cinci coruri, ceea ce nu cred că mai există în județ sau chiar în țară, și împreună cu Consiliul Local al orașului, vom continua să sprijinim financiar, prin proiecte, activitatea culturală în toate localitățile ce aparțin de Șomcuta Mare”. Prezentarea spectacolului Otilia Filip.
Credit foto Roby Tamași.