BREAKING NEWSEvenimentImportantTara Lapusului

Turiștii tânjesc după Crăciunul de altădată. La Ungureni în Țara Lăpușului distracția de Crăciun este în toi

Crăciunul este sărbătoarea care ne întoarce, de fiecare dată, la tradiţiile cu care am crescut. Dacă la oraş aceste tradiţii s-au mai diminuat, la sat încă sunt păstrate cu sfinţenie. Motiv pentru care, în fiecare an, tot mai mulţi turişti aleg să renunţe la aglomeraţia din staţiunile montane şi să petreacă sărbătorile acolo unde pot avea parte de toate obiceiurile pe care le cunosc de la părinţi şi bunici. 

Cu braţele deschise şi zâmbetul pe buze. Aşa sunt aşteptaţi turiştii din toate zonele ţării care au venit să petreacă de Crăciun în Ţara Lăpușului. O vorbă a locului spune că odată venit, cu siguranţă te vei intoarce. La fel au facut Simona şi Stefan, veniţi din Cluj. 

Simona, turistă: Am mai fost şi revenim de fiecare dată cu drag pentru că aici e locul în care reînvie tradiţia. Muzică, dans, horincă, stăm cu toţii chiar dacă nu ne cunoaştem, suntem împreună ca familie.

Şi Adrian a venit aici din Oradea, tot pentru a-şi aminti de Crăciunurile de altadată. 

Adrian, turist: Extrordinare sunt tradiţiile românești și invit pe toată lumea să ia parte la astfel de Crăciunuri. 

În Maramureş, tradiţiile sunt într-adevăr păstrate la fiecare pas. 

Maria Pop, manager Podină Resort Ungureni: I-am așteptat cu colindători. Astăzi am început cu tăiatul porcului, cu mâncare tradițională, cu dans, o pălincă, un vin fiert. 

Nici măcar vremea nu le-a stricat buna dispoziţie turiştilor, ba chiar au încins o horă în ploaie. În interiorul pensiunii, femeile au învăţat să facă preparate locale. 

FemeieScrijele se numesc. Aşa se numesc şi în Moldova. Cartofi tăiați rondele, copţi pe plită şi după puţină sare. 

Răsfăţul turiştilor s-a văzut cel mai bine în bucătărie, unde s-a lucrat la foc continuu. 

BucătarAici pregătim varza murată cu ciolan afumat. Aici avem sarmale, salată de boeuf, urmează să o decorăm, chiftelele. 

Alex Prunean, reporter Observator: Lipsa zăpezii din această perioadă nu strică cu nimic planurile celor veniți să petreacă Crăciunul în Țara Lăpușului. Sania trasă de cai a fost inlocuită cu o căruță, iar farmecul plimbării nu este dat de vremea de afară, ci de persoanele pe care le ai alături. 

În pensiunile din Maramureş, petrecerea de Crăciun va ţine patru zile. Iar atmosfera este completată în fiecare seară de colinde cântate în cor de turişti. 

Sursa: ObservatorNews.ro.

Te-ar putea interesa si

DATE STATISTICE AJOFM: Maramureșul are cea mai scăzută rata a șomajului

Redactie

PREGĂTIRI PENTRU SEZONUL TURISTIC: Sfaturile salvamontiştilor maramureşeni pentru o drumeţie fără incidente

Redactie

Bărbat de 28 de ani din Baia Mare, arestat preventiv pentru trafic de droguri

Redactie

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.