Important

”Nord Literar” – primul număr din acest an

Primul număr din acest an al Revistei de Cultură ”Nord Literar” vine cu un sumar consistent pentru publicul iubitor de literatură, și nu numai.
Pentru că în această iarnă au plecat spre eternitate două nume uriașe ale literaturii: Dumitru Radu Popescu și Adam Puslojic, în acest număr s-au dedicat spații importante evocării personalității și operei lor de către Mircea Popa, respectiv Gheorghe Pârja.
”Poemele coapte cu gust” din volumul ”Noblețe” al lui Dan Rotaru sunt trecute prin sensibilul filtru critic al Deliei Munteanu. Daniela Sitar-Tăut propune o analiză a recentei cărți a lui Varujan Vosganian, ”Povestiri despre oameni obișnuiți”. În pagina ”Avalon”, Ovidiu Pecican face o radiografie a filosofiei românești din România anilor 1866-1880.
Analizând critic volumul lui Alex Ștefănescu ”Eminescu poem cu poem. La o nouă lectură”, Florin Copcea consideră că autorul ”nu demitizează un idol venerat și contestat al românilor, ci îl așază antropologic pe un soclu trainic, mult mai vizibil decât i l-au ridicat Maiorescu sau Călinescu.”
Două pagini emoționante realizate de Doina Uricariu, cuprinzând inclusiv imagini inedite din colecția familiei Pillat, sunt dedicate volumului Monicăi Pillat, ”Bunicul meu fără mormânt”.
Informații inedite despre prietenia dintre Vasile Lucaciu și I.L. Caragiale sunt prezentate de dr. Viorel Rusu în pagina de ”Restituiri”.
Gheorghe Pârja propune o recenzie la ”Vasile Lucaciu – erou al națiunii române” – carte-supliment al Revistei de Cultură ”Nord Literar”, iar Raluca Hășmășan se oprește asupra romanului Tatianei Țibuleac, ”Grădina de sticlă”.
Paginile dedicate evenimentelor aduc în prim plan efervescența culturală din ultimele săptămâni: de la ”Salonul de toamnă” organizat de Asociația Artiștilor Plastici ”Alexandru Șainelic” și dialogurile cu elevii despre Nichita Stănescu, până la lansarea la Biblioteca Județeană ”Petre Dulfu” a celor două cărți ale lui Varujan Vosganian.
”Cel mai iubit dintre pământeni: note de lectură” a Virginiei Paraschiv, ”Colindătorii din Balcani”, autor Nicoară Mihali, ”Cuvântul ființei și ființa cuvântului”, a poetului clujean Horia Bădescu, proza Dianei Felecan, ”Fără lacrimi pentru mama”, dar și poezia lui Varujan Vosganian, Vlad Levitt și Flaviu Mihali reprezintă tot atâtea invitații la lectură de calitate.
Și pentru că, în 2023, ”Nord Literar” aniversează două decenii de la înființare, în fiecare număr din acest an se publică fotografii și imagini relevante din cei 20 de ani activitate.
Poemul lunii aparține unuia dintre sărbătoriții lui ianuarie: Vasile Muste, iar parodia lui Lucian Perța îi este dedicată lui Varujan Vosganian.
Acest număr este ilustrat cu lucrările artistului plastic Vasile Jurje.


Te-ar putea interesa si

PROIECTUL ”BISERICI DE LEMN DIN ZONA CODRULUI. TURURI VIRTUALE” A AJUNS LA FINAL

Redactie

ACTUALIZARE: Bărbat de 87 ani, plecat de ieri la cules ciuperci, este căutat de salvamontişti. Bătrânul a fost găsit teafăr în Costeni

Redactie

CORONAVIRUS: Acțiunile polițiștilor din Maramureş pentru protejarea populației, prevenirea și limitarea infectării cu virusul Covid-19

Redactie

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.