BREAKING NEWSEvenimentRecomandateTara Lapusului

Doi lupi în căutare de hrană pe Dealul Pietriș, lângă DN18B (video)

Cu cîteva zile în urmă doi lupi au fost observaţi pe Dealul Pietriș, lângă DN18B, în timp ce îşi căutau hrană.

Mai jos postarea organizaţiei vânătoreşti Diana Transilvania Hunting:

„Tot astăzi (nr – 8 februarie) se împlinesc două săptămâni de când asociația noastră (Diana-Transilvania) a solicitat obținerea unei derogări de la măsurile de protecție a unui exemplar de lup. Ne zbatem de atunci prin hățișurile birocratice pentru a încerca să diminuăm riscul producerii de către lup, a unor pagube în rândul animalelor domestice (în special în rândul oilor).

De fapt haideți să vedem de unde am plecat și unde ne aflăm? În ce ne împiedicăm? Să fie supralegiferare? Să fie incompetență? Să fie rea credință?…ori GHINION?

În 25.01.2023, urmare a unor pagube făcute de lup, am demarat procedura de obținere a derogării despre care vorbim. Tot atunci, am trimis o adresă domnului ministru Tanczos Barna prin care îl rugam să soluționeze cu celeritate solicitarea noastră. Ni s-a părut că ne-a înțeles. Credem în continuare că domnul ministru vrea să ajute prin noi, crescătorii de oi din Țara Lăpușului și nu numai. Problema se complică atunci când pare mai simplă și anume:
La 2-3 zile după transmiterea documentelor la București, am fost contactați din partea ministerului (de către dl. Adrian Broșteanu de la Biodiversitate), care ne-a spus că documentul solicitat este deja redactat, urmând a fi semnat de dl. ministru, nu înainte însă de a le transmite un acord comun al Gărzii de Mediu MM și Agenției de Protecția Mediului MM.

Am solicitat imediat ACORDUL celor două instituții județene. Am discutat și telefonic, ni s-a spus că ACORDUL se va emite în cel mai scurt timp, doar că mai este nevoie de un aviz de la o a treia instituție…ANANP(Agenția pentru Arii Naturale Protejate). Deși considerăm absurdă această condiție, deoarece lupul în cauză nu are legătură cu aria protejată, nu a făcut pagube acolo, în consecință nu va fi împușcat în vreo arie protejată, am solicitat totuși acel aviz și am plătit o „taxă emitere aviz” de 250 ron.
TOT AZI, am primit o adresă din partea ANANP Maramureș, care ne spune printre altele că „solicitarea noastră nu poate fi luată în analiză”, solicitându-ne o multitudine de alte documente și tot ei ne spun că după transmiterea documentelor, vom primi un aviz favorabil sau NEFAVORABIL. Suspectăm o tactică de descurajare a solicitanților de astfel de derogări”.

Te-ar putea interesa si

Deputatul Adrian Todoran: ”Nu vă mai bateți joc de asistenții personali”

Vasile Dale

RUPERE DE NORI LA MIREŞU MARE: Drum recent reabilitat, inundat la Stejera

Vasile Dale

Drumurile expres din Maramureș au alocate cei mai mulți bani cu această destinație din Planul Național de Redresare și Reziliență

Vasile Dale

4 mesaje

Anamaria februarie 11, 2023 at 4:07 pm

Si totusi,de ce sa fie acesti lupi ucisi?

Raspunde
Alex februarie 13, 2023 at 7:55 am

Pentru ca traim in 1700 si mentalitatea a ramas la fel. Trebuie exterminat orice animal de care ne este frica si care vezi doamne e bau bau si ne mananca septelul si copilasii. Conditionarea psihologica comunista ramane in forta. Lupul strica bunurile marelui stat comunist si trebuie exterminat cu orice pret.

Raspunde
EugenC februarie 13, 2023 at 8:57 am

Pentru că așa sunt vânătorii, abia așteaptă să împuște ceva. Când nu au ce, se împușcă între ei. Lupii sunt foarte rari, dispăruți în multe țări. La noi mai sunt. Dar mai e și lăcomia umană. S-ar putea rezolva simplu paguba, și anume, statul sa despăgubească ciobanii. Dar ar avea de plătit mai multe oi decât sunt, vezi cazul cu refugiații ucraineni. Din nou, lăcomia omenească e cel mai mare „lup”.

Raspunde
Alex februarie 13, 2023 at 12:10 pm

Foarte bine spus. Ar ucide lupii o oaie si ar cere ciobanii despagubiri pentru 50. Si nah, vanatorii vor sa omoare animale, indiferent de considerente ecologice sau stiintifice.

Raspunde

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.