BREAKING NEWSEvenimentMaramuresul IstoricRecomandate

EXCLUSIV: Fosta șefă a Poliției Bârsana a cerut eliberarea din arest sub control judiciar. Astăzi procurorii cer prelungirea arestului preventiv. Ce spune IPJ Maramureș despre ce s-a întâmplat la Bârsana

Zilele trecute, Silvia Pop, fosta șefă a Postului de Poliție Bârsana prin apărătorul ales a cerut înlocuirea arestului preventiv cu arestul la domiciliu sau controlul judiciar. Aceasta a motivat că este mamă a copii minori și nu are antecendente penale. Aceeași măsură a cerut-o și Lorinț Rus. Ambele cereri au fost respinse de magistrații Judecătoriei Dragomirești.

Astăzi procurorii au cerut Judecătoriei Dragomirești prelungirea cu încă 30 de zile a măsurii arestului preventiv. Cazul se va judeca astăzi în jurul orei 12.

Ce a spus instanța

Solutia pe scurt: DISPUNE: În baza art. 242 alin. 2 C. proc. pen,. respinge cererea de înlocuire a măsurii arestării preventive cu măsura preventivă a controlului judiciar sau cu măsura preventivă a arestului la domiciliu, formulată de inculpatii:

1. P.S., cetăţenia română, starea civilă divorţată, 2 minori în întretinere, fără obligatii militare, studii superioare, de profesie politist, fără antecedente penale, în prezent aflată în CRAP Maramureş, cercetată pentru săvârşirea infracţiunilor de delapidare, faptă prev. şi ped. de art. 295 din Codul penal, sustragerea sau distrugerea de probe sau înscrisuri, faptă prev. şi ped. de art. 275 alin. 1 din Codul penal, contrabandă, faptă prev. şi ped. de art. 270 alin. 3 rap. la art. 274 din Legea nr. 86/2006 şi participaţie improprie la fals intelectual, faptă prev. şi ped. de art. 52 alin. 2 rap. la art. 321 Cod penal, totul cu aplic. art. 38 alin. 1 şi 2 Cod penal, arestată preventiv în baza Încheierii penale nr. 32/21.01.2023, rămasă definitivă prin Încheierea penală nr. 4/CDL/30.01.2023 a Tribunalului Maramureş, în baza căreia s-a emis Mandatul de arestare preventivă nr. 1/UP/21.01.2023

2. R. L., cetăţenia română, starea civilă divorţat, fără obligaţii militare, studii 8 clase, de profesie mecanic, cu antecedente penale, în prezent aflat în CRAP Maramureş, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la delapidare, faptă prev. şi ped. de art. 48 rap. la art. 295 din Codul penal, complicitate la sustragerea sau distrugerea de probe sau înscrisuri, faptă prev. şi ped. de art. 48 rap. la art. 275 alin. 1 din Codul penal şi contrabandă, faptă prev. şi ped. de art. 270 alin. 3 rap. la art. 274 din Legea nr. 86/2006, totul cu aplic. art. 38 alin. 1 şi 2 Cod penal, arestat preventiv în baza Încheierii penale nr.32/21.01.2023, definitivă prin Încheierea penală nr. 4/CDL/30.01.2023 a Tribunalului Maramureş, în baza căreia s-a emis Mandatul de arestare preventivă nr. 2/UP/21.01.2023.

Ce spune IPJ Maramureș despre cazul șocant de la Bârsana. www.vasiledale.ro și PLUS TV Maramureș a transmis câteva întrebări la care reprezentanții Poliției Maramureș, prin biroul de presă, ne-au răspuns. Am vrut să aflăm cine a fost ofițerul care a semnat numirea în funcție a polițistei, am vrut să aflăm dacă Serviciul Secret al M.A.I. a informat conducerea IPJ Maramureș despre riscul de securitate din zona respectivă, dacă s-au luat măsuri. Cu alte cuvinte am încercat să ne lămurim cum a fost posibil ca POLIȚISTUL care conduce un post de poliție să treacă în cealaltă tabără – a infractorilor. Menționăm că deocamdată aceasta, alături de ceilalți implicați, au calitatea de suspecți, având prezumția de nevinovăție. până când o instanță judecătorească îi va condamna definitiv.

Care este punctul de vedere al conducerii IPJ Maramureș vizavi de cazul petrecut la Postul de Poliție din Bârsana?

Conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Maramureș respectă aplicarea prevederilor Codului de Etică și deontologie al polițistului și tuturor actelor normative în vigoare, iar la nivelul instituției noastre nu sun ttolerate comportamente sau acțiuni necorespunzătoare, sens în care, în cazul depistării unor astfel de încălcări ale legii se dispun măsuri conform competențelor, în spectrul disciplnar, contravențional sau penal.

Ce măsuri ați dispus în urma arestării dnei…., șefa acestei unități de poliție?

În conformitate cu prevederile art. 27 cu 25 lit.a. din Legea 360 din 06 iunie 2002 privind Statutul Polițistului, cu modificările și completările ulterioare, cu data de 20 ianuarie 2023 s-a dispus suspendarea raportului de serviciu al agentului de poliție.

Cine va fi detașat/numit în locul dnei… și cine va prelua atribuțiile acesteia?

În conformitate cu prevederile art. 27 cu 1 lit.d și art. 27 cu 15 din Legea 360 din 06 iunie 2002 privind Statutul Polițistului, cu modificările și completările ulterioare, un agent de poliție din cadrul Secției 5 Poliție Rurală Ocna Șugatag a fost împuternicit în funcția de șef de post la Postul de Poliție Bârsana.

Câți polițiști avea în subordine dna… ?

Vă comunicăm faptul că, Postul de Poliție Bârsana este prevăzut cu o funcție de conducere (șef de post) și 3 funcții de execuție (toate de ajutor șef de post).

Când a fost împuternicită în funcția de șef al Postului de Poliție Bârsana. Dna…?

În perioada 01.11.2018 – 06.12.2018, agentul de poliție a fost împuternicit în funcția de șef post la Postul de Poliție Bârsana.

Cine a semnat numirea ei în funcție ca împuternicit?

În conformitate cu prevederile art. 27 cu 7 din Legea 360 din 2002 privind Statutul polițistului și ale art. 1 din Anexa nr. 11 la Ordinul Ministrului Afacerilor Interne nr. 140 din 2 septembrie 2016, privind activitatea de management resurse umane în unitățile de poliție ale Ministerului Afacerilor Interne ambele cu modificările și completările ulterioare, modificarea raportului de serviciu prin împuternicire se dispune prin act normativ emis de șeful unității pentru personalul din subordine.

Când a avut loc concursul pentru ocuparea postului de șef la Postul de Poliție Bârsana și câți candidați s-au înscris?

Concursul pentru ocuparea funcției de șef post la Postul de Poliție Comunal Bârsana a avut loc, conform graficului de desfășurare a concursului, la data de 30 octombrie 2018, iar la concurs s-au înscris doi candidați, ambii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Maramureș.

Ce notă a obținut dna.. la acest concurs?

”În Conformitate cu prevederile Regulamentului UE 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date, coroborate cu prevederile Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public și ale Convenției pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, ratificată prin Legea nr. 30/1004, rezultatele obținute de polițiști la evaluările anuale sunt considerate date cu caracter personal, fiind astfel exceptate de la liberul acces la informațiile de interes public.

Cine a semnat numirea ei în funcție în urma câștigării concursului și la ce dată?

În conformitate cu prevederile art. 27 cu 7 din Legea 360 din 2002 privind Statutul polițistului și ale art. 1 din Anexa nr. 11 la Ordinul Ministrului Afacerilor Interne nr. 140 din 2 septembrie 2016, privind activitatea de management resurse umane în unitățile de poliție ale Ministerului Afacerilor Interne ambele cu modificările și completările ulterioare, cu data de 7 decembrie 2018, polițiștii sunt numiți în funcție prin act administrativ emis de șeful unității.

Ce măsuri ați luat în urma sesizărilor pe care le-ați primit la adresa dnei… vizavi de modul în care își exercita funcția de la numirea ei și până în prezent? Câte sesizări au existat?

Precizăm faptul că Inspectoratului de Poliție Județean Maramureș respectă aplicarea prevederilor Codului de etică și deontologie al polițistului și tuturor actelor normative în vigoare, iar la nivelul instituției noastre nu sunt tolerate comportamente sau acțiuni necorespunzătoare, sens în care, în cazul depistării unor astfel de încălcări ale legii se dispun măsuri conform competențelor, în spectrul disciplinar, contravențional sau penal.

Vă rog să ne explicați cum este posibil ca în 2018, adjunctul IPJ Maramureș pe Ordine Publică să nu ia nicio măsură cu toate că serviciile de specialitate ale MAI au informat despre faptul că dna… ar fi implicată în acțiuni ilicite?

Menționăm faptul că Inspectoratul de Poliție Județean Maramureș dispune efectuarea de verificări și luarea măsurilor legale care se impun în cazul oricărei sesizări primite de la serviciile de specialitate ale MAI, formulând, de asemenea, răspuns către structura care a trimis sesizarea.

Puteți confirma faptul că o persoană civilă deținea asupra sa cheia Postului de Poliție Bârsana, în cazul în care dna… lipsea din localitate?

Precizăm faptul că unitatea noastră nu deține o astfel de informație.

La evaluarea anuală ce calificative a primit dna… ?

”În Conformitate cu prevederile Regulamentului UE 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date, coroborate cu prevederile Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public și ale Convenției pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, ratificată prin Legea nr. 30/1004, rezultatele obținute de polițiști la evaluările anuale sunt considerate date cu caracter personal, fiind astfel exceptate de la liberul acces la informațiile de interes public.

Cine este delegat din cadrul IPJ Maramureș să răspundă de Postul de Poliție Bârsana, ca persoană responsabilă pentru bunul mers al acestui punct?

”Postul de Poliție Comunal Bârsana se află în subordinea Secției 5 Poliție Rurală Ocna Șugatag”.

În câte cazuri de infracțiuni de contrabandă cu țigări au intervenit polițiștii maramureșeni în zona Bârsana în ultimii 5 ani?

În ultimii 5 ani polițiștii din cadrul Secției 5 Ocna Șugatag au intervenit la patru cazuri privind săvârșirea infracțiunii de contrabandă pe raza comunei Bârsana.

Articol realizat cu sprijinul PLUS TV Maramureș

CITEȘTE ȘI:

Te-ar putea interesa si

Galerie foto: Drumul lui Mircea Man (DN18B) arată ca după bombardament în satul fostului președinte al CJ Maramureș

Vasile Dale

FOTO EXCLUSIV: Cinci victime: Un șofer mort și trei încarcerați într-un accident înfiorător la Borșa (ACTUALIZARE 2)

Vasile Dale

16 OCTOMBRIE 2023: Iarna s-a instalat în Maramureş – FOTO, VIDEO

Redactie

2 mesaje

Florin februarie 15, 2023 at 11:02 pm

Temniță…..pe viață

Raspunde
EXCLUSIVITATE: O ȚARĂ COMPLET ANORMALĂ – Cum plătește cetățeanul pentru ca o polițistă cercetată penal, după ce ar fi schimbat țigările cu rumeguș, să meargă la serviciu cu mașina personală! – Stiri din Maramures august 28, 2023 at 11:25 pm

[…] ţigările de contrabandă cu rumeguş. Polițistul reacționează, prin avocat (actualizare)EXCLUSIV: Fosta șefă a Poliției Bârsana a cerut eliberarea din arest sub control judiciar. Astă…EXCLUSIV: E DIN NOU POLIȚISTĂ – Polițista din Bârsana care ar fi schimbat țigările de […]

Raspunde

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.