BREAKING NEWSRecomandate

VIDEO: PE BANI FRUMOȘI – Maramureșul exportă câini și pisici spre Suedia, Norvegia și Danemarca

O afacere nouă a explodat în Maramureș: EXPORTUL de câini și pisici. 335 de câini și 48 de pisici au luat calea străinătății ajungând în Suedia, Norvegia sau Danemarca. Și nu gratis, ci pe bani frumoși. În Maramureș deocamdata nu au fost descoperite afaceri ilegale cu aceste animale, însă în alte județe polițiștii au destructurat o rețea care se ocupa cu traficul internațional cu animale având documente false.

”Respectiv din centrele de câini și pisici au fost livrate către țările comunitare un număr de 335 câini și 48 de pisici. Exportăm câini și pisici în Suedia, Norvegia, Danemarca pe bani frumoși. De la 3 animale în sus se consideră circulație comercială. Animalele sunt însoțite de documente sanitar veterinare și pleacă din centrele de colectare de unde statusul de sănătate este adus la nivelul cerințelor țărilor unde pleacă” a spus Vasile Pop, director adjunct Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Maramureș.

Este clar că a devenit o afacere. Să faceți verificări, sunt situații în care îi țin în condiții improprii. Câinii sunt puși în cuști foarte mici, îi chinuie, îi țin în condiții improprii doar ca să facă pui și apoi îi vând” a spus Rudolf Stauder, prefect județul Maramureș.

”În momentul în care a explodat această afacere cu animale de companie, cum toate un început, lucrurile se mișcă foarte bine zicem noi DSV-ul pentru că în primul rând câinii comunitari care se adună, se castrează și se introduc în aceste centre. O parte sunt repuși în mediul natural. Unii iau calea acestor țări unde merg în acest comerț. Alții sunt adoptați la distanță și se plătesc sume importante pentru procurarea hranei și medicamentelor de către anumite entități din afară. Ne ajută să avem și control asupra rabiei și asupra bolilor acestor specii” a continuat Vasile Pop, director adjunct Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Maramureș.

Adopții de câini, cu acte false. Complice – un medic veterinar

Un medic veterinar din județul Hunedoara a fost învinuit că ar fi facilitat ilegal trimiterea în Occident a zeci de câini.

Veterinarul, în prezent cercetat penal pentru fals în declarații, gestionează un centru de colectare a carnasierelor, un fel de „vamă” prin care animalele fără stăpân trebuie să treacă înainte de a fi trimise în afara României – cu condiția să provină de la adăposturi de câini fără stăpân și nu de pe străzi sau de la proprietari. El a fost acuzat că ar fi consemnat în fals proveniența animalelor.

„În urma verificărilor efectuate cu privire la exportul a 25 de câini de către un centrul de colectare carnasiere din județul Hunedoara, polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor au constatat că medicul veterinar a consemnat în fals în registrul de evidență al centrului că, la data de 26 octombrie 2022, ar fi fost exportate prin centrul respectiv 25 de animale care proveneau dintr-un adăpost de câini aparținând unei asociații cu sediul în Călărași. Poliţiştii au stabilit că aceste animale nu au fost cazate în adăpostul aparținând asociației cu sediul în Călărași și nu se regăsesc în evidențele respectivei unități”, a precizat Bogdan Nițu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara.

„Din verificări, poliţiştii au stabilit că animalele în cauză provenite de la asociaţia respectivă, nu au fost cazate efectiv în boxele adăpostului pentru câini, ci doar au tranzitat prin incinta unității fiind cazate și examinate de către medicul veterinar al adăpostului în autoutilitarele de transport animale vii cu care au fost transportate”, a transmis IPJ Hunedoara.

Ancheta penală vizează săvârșirea de către veterinari a infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Te-ar putea interesa si

CUM ÎŞI BAT JOC AUTORITĂŢILE: Motivul halucinant al decesului pădurarului ucis în Maramureş, trecut pe decizia pentru pensia de urmaş (FOTO DOCUMENT)

Vasile Dale

EXCLUSIV: Un adolescent în vârstă de 16 ani a reclamat că a fost strâns de gât de un vecin în Baia Mare (ACTUALIZARE)

Vasile Dale

VIDEO | DE LA CITITORI – Angajații Aramis se plâng că nu există distanțare socială la fabrică: “ne pun în fiecare zi să mâncăm 300 de oameni unul lângă altul”

Vasile Dale

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.