Important

Județul Maramureș, prezent la întâlnirea Comitetului Executiv al Asociației Europene a Regiunilor de Frontieră

Vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, Doru Lazăr, a participat la prima reuniune a noului Comitet Executiv al Asociației Europene a Regiunilor de Frontieră (AEBR), care a avut loc în Germania, la Kleve, în data de 10 martie 2023.

Actuala conducere a AEBR își desfășoară activitatea în perioada 2022-2024, fiind alcătuită din președintele Karl-Heinz Lambertz, membru al Parlamentului comunității germane din Belgia, 10 vicepreședinți, precum și din Comitetul Executiv, compus din 38 de reprezentanți din regiuni și euroregiuni membre AEBR.

Pe agenda noului CE al AEBR s-au aflat subiecte privind organizarea și funcționarea acestei asociații, care reunește în jur de 100 de regiuni de frontieră din Uniunea Europeană și din afara granițelor UE, cu scopul de a promova cooperarea transfrontalieră în Europa și pe alte continente, cu respect deplin pentru diversitate.



În prima parte a întâlnirii, Secretarul general al AEBR, Martin Guillermo-Ramírez, a supus analizei și aprobării strategia și statutul AEBR și de asemenea, a prezentat proiectele derulate de AEBR și activitățile preconizate pentru anul 2023. Discuțiile s-au axat și pe analiza unor bune practici în implementarea proiectelor transfrontaliere prin programul Interreg VI, dar și pe teme europene de interes pentru regiunile europene, în ceea ce privește consecințele războiului din Ucraina asupra cooperării transfrontaliere, aderarea de noi membri, dar și orientările strategice ale Comitetului european al Regiunilor și Alianța pentru Coeziune. În ceea ce privește inițiativele active ale organizației, membrii conducerii AEBR au analizat impactul Programului de Voluntariat Interreg pentru Tineri și prelungirea Programului B-solutions 2.0 – inițiativa AEBR pentru rezolvarea problemelor administrative între frontierele interne ale UE.

Un punct de interes în cadrul reuniunii membrilor Comitetului Executiv al AEBR l-a constituit planificarea activităților pentru anul 2023. Referitor la organizarea întâlnirilor de lucru ale Comitetului Executiv, a fost prezentată propunerea ca Județul Maramureș să fie gazda următoarei întâlniri a Comitetului Executiv al AEBR.

Cu acest prilej, Doru Lazăr, vicepreședinte al Consiliului Județean Maramureș, a reafirmat deschiderea Maramureșului de a găzdui o întâlnire a AEBR și a reiterat invitația către membrii CE de a vizita Județul Maramureș: ”În numele președintelui Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan, precum și al meu personal, suntem onorați să găzduim o reuniune a membrilor marcanți ai AEBR și să vă prezentăm provocările cu care se confruntă Maramureșul ca urmare a poziționării noastre la granițele externe ale UE.

Dorim să vă facem cunoscute acțiunile pe care le derulăm de mai bine de un an, pentru gestionarea crizei refugiaților și pentru sprijinirea vecinilor noștri din Ucraina. Deși ne aflăm în această perioadă dificilă cauzată de conflictul armat din Ucraina, dorim să vă prezentăm și rezultate concrete ale unor proiecte transfrontaliere pe care le implementăm împreună cu parteneri din regiunile înfrățite Transcarpatia și Ivano-Frankivsk, dar și alte eforturi și inițiative ale Județului Maramureș pentru promovarea și dezvoltarea cooperării transfrontaliere”.


Întâlnirea de la Kleve a fost găzduită de Euroregiunea Rhine-Waal, care este un organism public olandez-german cu 55 de organizații membre, inclusiv municipalități, guverne regionale și camere de comerț din regiunea de graniță. Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș, este singurul reprezentant al unei regiuni din România, ales în Comitetul Executiv al ABER, iar Doru Lazăr, vicepreședinte al Consiliului Județean Maramureș, este membru supleant.

Te-ar putea interesa si

L-AȚI VĂZUT? Polițiștii maramureșeni caută un bărbat de 64 de ani din Rona de Sus

Redactie

”ȘANȘA ESTE DE PARTEA TA”: Polițiștii Biroului Siguranța Școlară, la Școala Gimnazială Ardusat

Redactie

Scriitorul Ciprian Apetrei îşi lansează două volume la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” din Baia Mare

Redactie

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Doar acceptand cookie-urile va putem asigura o experienta personalizata. Accepta Citeste mai mult