BREAKING NEWSEvenimentMaramuresul IstoricRecomandate

EXCLUSIV VIDEO: Biserica de lemn ”Înălțarea Domnului” din Complex Borşa arde ca o torţă (actualizare 2)

Sărbătoarea Floriilor a adus un imens incendiu la biserica din lemn de la Complex Borşa. La faţa locului intervin 2 echipaje din Borsa şi unul de la Vișeu.

De asemenea, un echipaj medical SMURD se afla la locul interventiei. Pâna in acest moment nu au fost inregistrate victime.

Iarna Baimareana


ACTUALIZARE

Pompierii au localizat focul însă din biserică nu a rămas nimic. Au mai fost suplimentate forțele cu încă două autospeciale, una dintre acestea de la ISU Bistrița.

„Bisericuța nu este monument istoric. A fost ridicată în anii ’80. Nu este pe lista de clădiri de patrimoniu național. Pompierii au izolat în totalitate locul și vor afla curând cauza izbucnirii incendiului,” a declarat primarul din Borșa, Sorin Ion la Antena 3.

„În acest moment se intervine cu patru echipaje de stingere, din cadrul Gărzii de Intervenție Borșa și Secției de Pompieri Vișeu de Sus și un echipaj medical Smurd. Până la acest moment nu au fost raportate victime, se lucrează pentru localizare și lichidare. Având în vedere că este o biserică din lemn, probabil că intervenția va dura mai multe ore, dar nu știm în acest moment cu exactitate. Colegii mei intervin cu autospecialele de stingere și dacă nu vor mai avea apă în autospeciale, vor apela la hidranți și alte surse de alimentare „, a declarat Ioana Gonczi, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Maramureș. 

Istoricul bisericii parohiale

În anul 1937, un număr de 20 de familii ortodoxe din zona Fântâna au solicitat Primăriei Borşa infiintarea Parohiei Borşa III Fântâna, primind un răspuns nefavorabil , datorită vremurilor tulburi, neputând fi îndeplinită această dorinţă.

La data de 15 august 1992, Preasfinţitul Justinian, episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a pus piatra de temelie şi a sfinţit locul pentru biserica actuală, cu hramul ”Înălţarea Domnului”, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi.

Biserica este construită din lemn în stil maramureşean, sub formă de cruce, iar fundaţia bisericii este din beton şi piatră. Biserica a fost acoperită cu şindrilă de meşterii Petreuş Toader, Petreuş Vasile şi Petreuş Ion din Bârsana. Turnul este din lemn, încheiat după metoda “cozii de rândunică”, iar interiorul este alcătuit din pronaos, naos şi altar. Biserica mai are două clopote, donate bisericii de familia Lungu Iuliu şi Anghelina, împreună cu credincioşii parohiei.
Lungimea bisericii este de 25 m, lăţimea de 10 m, iar absida altarului este semicirculară nedecroşată.

Te-ar putea interesa si

Un copil din Cavnic a ajuns la spital după ce a fost lovit de o maşină

Redactie

JUSTIŢIE: GREFIERII ANUNŢĂ PROTESTE ÎNCEPÂND DIN 1 FEBRUARIE

Vasile Dale

Sorina Pintea a obţinut victorie în instanţă. Judecătorii cer refacerea dosarului de mită

Redactie

2 mesaje

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.