BREAKING NEWSEveniment

Cherecheș refuză să cumpere pentru Baia Mare fostul Palat Episcopal care se vinde cu 673.553,00 lei. Un ”fâs” comparativ cu cele 12 milioane de lei oferite pe închirierea de wc-uri

Din prea multă dragoste falsă? pentru oraș și băimăreni, primarul Cătălin Cherecheș refuză să cumpere fostul Palat Episcopal pentru Baia Mare. Acesta cere consilierilor locali, la ședința de CL din 12 aprilie 2023, să fie de acord cu neexercitarea de către Municipiul Baia Mare a dreptului de preemţiune pentru imobilul monument istoric: cod LMI 2015; MM-II-m-B-04472 ,,Fostul palat episcopal” de pe strada Vasile Lucaciu din Baia Mare.

Ce înseamnă acest lucru? Administrația publică locală, conform legii, deține un drept de preemțiune ceea ce ii permite sa opteze pentru cumpărarea unui bun imobil la egalitate de preț. Pe înțelesul tuturor: Primăria Baia Mare poate să cumpere întreg patrimoniul, ca și unic cumpărător, adică în fața oricui. Este vorba despre un teren în suprafaţă de 1.138 mp şi clădirea supraedificată în suprafaţă construită de 1.138 mp, suprafaţa totală fiind de 2.267 mp, regim de înălţime P+1, la preţul de 673.553,00 lei, conform proiectului de hotărâre.

Iarna Baimareana

Ce solicită consilierilor locali Cătălin Cherecheș, inițiatorul proiectului? Simplu! Neexercitarea dreptului de preemțiune, adică refuzarea cumpărării terenului și a clădirii. Explicație: potrivit art. 1730 alin. 3 din Noul Cod Civil: „titularul dreptului de preempţiune care a respins o ofertă de vânzare nu îşi mai poate exercita acest drept cu privire la contractul ce i-a fost propus”. Oferta se consideră respinsă dacă nu a fost acceptată în termenele prevăzute de lege. Adică, se lasă cale liberă pentru cumpărarea clădirii și a terenului pentru cei interesați. Să fie un cumpărător țintit? Știm cu toții că se practică…

Este adevărat că imobilul, construit în urmă cu 130 de ani, în care a locuit primul episcop greco-catolic al Maramureșului, dr. Alexandru Rusu s-a paradit. Primarul Cherecheș și-a manifestat public nemulțumirea, la vremea respectivă, cu privire la prăbușirea unuia dintre pereți. Edilul a ieșit public și a explicat, DE CE? (VIDEO jos).

De ce nu mai dorește primarul ca această clădire și terenul aferent să intre în patrimoniul orașului Baia Mare? Ce s-a schimbat? Dacă ne uităm cu atenție la suma trecută în proiectul de hotărâre observăm că valoarea este de 673.553,00 lei, un ”fâs” dacă ne raportăm la investiția pe care o face primarul în toalete publice închiriate cu ”doar” 12 milioane de lei (licitație in desfășurare). Și totuși, de ce cedează unor terți terenul și clădirea? Ne-am întrebat și noi…De ce nu dorește ca această clădire să fie salvată? De ce nu dorește să fie parte din patrimoniul municipiului așa cum este și Castelul Pocol?

Declarație-fragment primarului Cătălin Cherecheș la data de 23 martie 2018 supărat că s-a dărâmat peretele fostului Palat Episcopal: ”Societatea care administrează nu a avut nicio reacție și consider că a venit un moment limită acum când au prejudiciat din punctul meu de vedere prin distrugere această clădire și o să înaintăm o plângere penală în acest sens. Au prejudiciat municipiul Baia Mare (…) pentru că această clădire a fost construită de către autoritatea locală de către Primăria Municipiului Baia Mare și această clădire a fost dată printr-o conventie Bisericii Greco-Catolice de către Primărie (…) De ce Primăria prin reprezentanții săi, la începutul anilor 90 și 2000 NU S-AU LUPTAT pentru PRELUAREA IN PATRIMONIU a Hotelului Mineru. De ce nu s-au luptat și nu făcut toate diligențele necesare pentru A PRELUA ACEASTĂ CLĂDIRE (…) ”

DECLARAȚIA INTEGRALĂ din 2018, ÎN VIDEO. CLICK PE LINK!

https://www.facebook.com/catalincherechespaginaoficiala/videos/601913013475771

Domnule primar Cătălin Cherecheș, acum, clădirea cu terenul aferent vă este servit pe tavă. De ce nu doriți să intre în patrimoniul orașului? Ce s-a schimbat din 2018, când ați militat pentru imobil și până acum, în anul 2023?

În 12 aprilie va avea loc ședința Consiliului Local Baia Mare, iar pe ordinea de zi a ședinței la punctul 15 (FOTO jos) se află proiectul de hotărâre prin care primarul Cătălin Cherecheș solicită aleșilor locali să-și dea acordul sau nu pentru neexercitarea dreptului de preemțiune. Vom urmări cu interes dacă consilierii vor accepta propunerea edilului, să renunțe la clădirea și terenul în valoare de 673.553,00 lei, o sumă mica spunem noi dacă ne raportăm și la chermezele organizate în scop electoral de Executivul băimărean (60.000 de lei pentru închirierea de wc-uri). Aici, vina se va da pe ei, în an preelectoral și electoral, cunoaștem practica, cu argumentarea: De ce au votat?

Vom face public votul exprimat, inclusiv cu numele partidului pe care-l reprezintă, pentru ca voi cetățenii să știți cu subiect și predicat cum s-au făcut CĂRȚILE pentru înstrăinarea monumentului arhitectonic emblematic, cu terenul aferent.

Conform articolului publicat de ziarul electronic 2mnews, la data de 11 martie 2021, consilierii locali din acest mandat, erau de acord să cumpere această clădire și să o transforme într-un azil de bătrâni. Rămâne de văzut dacă au fost sau nu convinși să renunțe la idee…

De precizat ar mai fi faptul că, potrivit legii, clădirile istorice nu pot fi demolate, iar Ministerul Culturii, Inspecţia de Stat în Construcţii, Primăria Baia Mare sunt instituţiie care ar fi trebuit să împiedice distrugerea acestei clădiri. Din păcate este o practică la nivel national ca aceste monumente istorice să fie lăsate de izbeliște pentru ca timpul să le macine bucată cu bucată, neputând fi demolate. Scopul? Sunt mai ușor de înlocuit cu un bloc. Cel mai probabil a sosit momentul ca și clădirea fostului Palat Episcopal să aibă aceeași soartă.

Păcat că cel care iubește nespus de mult Baia Mare și băimărenii nu militează cu adevărat pentru comunitatea noastră și preferă să înstrăineze clădirile și terenurile valoroase care ar trebui să facă parte din patrimoniul orașului… Din dragoste pentru Baia Mare și băimăreni, evident! Ce anume l-a determinat pe domnul primar să se răzgândească? Cu siguranță vom afla!

Mai multe informații legate de clădirea fostului Palat Episcopal puteți citi în articolul care poartă semnătura colegului nostru Cătălin Vischi de la 2mnews.ro aici:

Nota REDACȚIEI: Contactat pentru a veni cu un punct de vedere pe acest subiect, primarul Municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș nu a răspuns la telefon. Solicităm consilierilor locali SALVAREA CLADIRII!

Solicităm intrarea clădirii si a terenului in PATRIMONIUL MUNICIPIULUI BAIA MARE! Conform declarațiilor primarului ales, BAIA MARE ARE BANI!

ACTUALIZARE 10 aprilie, ora 09.26

Consilierii pot veni cu opinii pe acest subiect indiferent că vorbim de CL Baia Mare sau CJ Maramures.

Sorin Ilieș, consilier județean MM-USR: ”De fapt fostul Palat Episcopal ca monument istoric mai include și curtea interioara de peste 4.000 m2 . Baia Mare nu ar trebui să pună pe ordinea de zi exercitarea dreptului de preempțiune deoarece județul nu s-a exprimat incă”.

Bogdan Hodorogea, consilier local BM: ”Singura soluție reală pentru a salva fostul Palat Episcopal, care este monument istoric, un simbol important al orasului Baia Mare este să fie achiziționat de către Municipiul Baia Mare și refăcut. La sedinta din 12 aprilie voi vota pentru achiziționarea monumentului istoric, prin urmare împotriva proiectului nr. 15 prin care se renunță la cumpărarea imobilului.”

Sursa: Articol semnat ANA AVRAM și preluat integral de pe www.ziaruldemaramureș.ro.

Te-ar putea interesa si

IN REPLICA: ADMINISTRATOR RESTAURANT – „OFITERUL MI-A SPUS: MARS DIN FATA OCHILOR MEI!”

Vasile Dale

VIDEO CAMERĂ SUPRAVEGHERE: Secretarul comunei Bogdan Vodă bătut de un borșean. Motivul: refuză să fie părtaș la anumite ilegalități

Vasile Dale

În Maramureş continuă acțiunea FOC DE ARTIFICII

Redactie

1 mesaj

Mihai aprilie 11, 2023 at 12:57 pm

Dl Hodorogea vorbeste tampenii. Cladirea nu este „reprezentativa” pt Baia Mare, nu are valoare arhitecturala fiind o ruina a carie reparatie costa imens fata de solutia unei noi constructii. Hai sa salvam si Uzian de prepararea Sasar, fosta fabrica de paine, fostul IMRAUT, etc. Trebuie daramata si construit un centru edilitar public. Dar nu de Chereches…

Raspunde

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.