Important

VACANŢA DE PAŞTE ÎN MARAMUREŞ: 3.800 de lei – atât cost pentru două persoane un sejur cu plimbări cu trăsura şi gătit la cuptor pe lemne

Maramureşul este primenit de sărbătoare. Astăzi au sosit primii turişti pentru vacanţa de Paşte în ţinutul din nordul ţării, iar gazdele i-au întâmpinat, ca în fiecare an, cu horincă şi bucate tradiţionale. Pensiunile din inima munților, tradițiile şi datinile autentice ale zonei fac ca şi cei mai pretențioşi turişti să își aducă aminte de zilele de sărbătoare petrecute în copilărie.

Aşa sunt întâmpinaţi toţi turiştii care şi-au planificat vacanţa de Paşte în Maramureş: cu horincă, gogoşi şi plăcintă, pentru că aici, ospitalitatea este la ea acasă. Familia Ilea a venit din Târgu Mureş şi îşi doreşte ca tradiţiile şi obiceiurile din Ţara Lăpuşului să le amintească de cum se sărbătoreau zilele de Paşte odinioară.

Iarna Baimareana

Reporter: Ce v-a atras cel mai mult atenţia?

Ion Ilea, turist: Cele tradiţionale. Obiceiurile tradiţionale, cele care se păstrau de demult.

Şi alţi turişti au ajuns în Maramureş, atraşi de peisajele splendide şi locurile neatinse de agitaţia cotidiană.

„Maramureş. Este un judeţ foarte frumos şi ne-am ales să petrecem aici o minivacanţă cu familia. Şi ne bucurăm că am venit aicipentru că este un loc chiar foarte frumos şi sunt gazde extraordinare şi ne place aici. Am dorit să facem un pic de drumeţie cu familia.”

Turiştii vor să simtă cum este să fii un maramureşean autentic
În Maramureş cele mai căutate pensiuni au fost cele cu elemente tradiţionale. Focul din şemineu, bolul cu mere culese în toamnă din grădină, pancovele, dar şi ulciorul plin cu horincă de prună sunt doar câteva din lucrurile care le amintesc turiştilor de sărbătorile la bunici.

Cei care petrec zilele de sărbătoare aici vor simţi pe pielea lor cum e să fii un maramureşean autentic.

Maria Pap, manager hotel: Mâine dimineaţă avem plimbarea cu trăsura, după masa de prânz. După masa de prânz, facem cu încondeiatul ouălor, preparatele tradiţionale – facem la cuptor pe lemne, afară: miel umplut, cozonaci, pască. Duminică, la amiază, se merge la moşi, la biserica noastră veche.

Până la plimbări şi relaxare, însă, zarva cea mai mare este în bucătării. Gospodinele lucrează de zor ca mesele pentru turişti să fie îmbelşugate. Surpiza este… că şi turiştii vor da o mână de ajutor.

Lucia, bucătar: Le pregătim multe produse tradiţionale cum ar fi miel umplut, drob, salată de boeuf, gogoşi, prăjituri de casă, cozonac, păscuţă. O să avem încondeiatul ouălor, miel umplut, o să ne ajute la drob.

Pentru zilele de sărbătoare, cu mesele festive şi activităţi incluse, o familie de două persoane a scos din buzunar 3.800 de lei.

observatornews.ro

Te-ar putea interesa si

Scriitorul Ciprian Apetrei îşi lansează două volume la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” din Baia Mare

Redactie

INFRACŢIUNI RUTIERE: Minor la volan în Seini, furt de maşină la Moisei, beat la volan la Sighet, biciclist accidentat la Recea

Vasile Dale

NU RISIPIŢI APA! Apelul disperat al primăriţei din Cupşeni

Redactie

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.