”Am reluat tradiția de a marca ”Ziua Românilor la Viena”, la Poarta Maramureșenă din Parcul Laeer Wald, prilej pentru comunitatea de români, de maramureșeni stabiliți în capitala Austriei să se întâlnească și să bucure împreună.
Darul pe care județul Maramureș l-a făcut în mai 2006 Austriei, această Poartă Maramureșeană, reprezintă o promisiune către comunitatea românească pentru păstrarea legăturilor cu țara și un semn de prețuire pentru comunitatea austriacă, deoarece vorbim de un simbol de trăinicie a patrimoniului cultural maramureșean.
În Maramureș, avem o moștenire culturală bogată, tradiții, port popular, folclor și peisaje unice în lume, iar pe porțile maramureșene, pe care le mai găsim și astăzi la intrarea în gospodării, meșterii populari redau cu măiestrie cele mai importante elemente specifice județului nostru. Motivul crucii, funia împletită, soarele, pomul vieții, toate aceste motive redau cele mai importante principii după care maramureșenii se ghidează: credința în Dumnezeu, iubirea pentru natură și păstrarea tradițiilor cu sfințenie.
Pentru mine este o mândrie faptul că avem simbolul nostru maramureșean în centrul capitalei Austriei. Poarta este sculptată și asamblată de marele meșter Teodor Bârsan, care din păcate ne-a părăsit anul trecut, dar ne-a lăsat moștenire adevărate opere de artă, lucrate în lemn cu multă măiestrie.
Mulțumesc Excelenței Sale, Domnul Ambasador Emil Hurezeanu, domnului Primar al sectorului 11 din Viena, Steinhart Thomas, domnului Viceprimar al sectorului 10 din Viena, Blöschl Gerhard, doamnei Viceprimar a sectorului 11 din Viena, Ramona Mileti, Preacucernicului Părinte Nicolae Dura, pentru prezența azi la Poarta Maramureșeană din Viena, pentru sprijinul oferit Maramureșului și pentru buna colaborare pe care am consolidat-o de-a lungul timpului” transmite Ionel Bogdan, președintele CJ Maramureș.