Important

„PUNTE” pentru 40 de elevi olimpici din Republica Moldova și România – Maramureș

Consiliul Județean Maramureș organizează „Tabăra de excelență în Maramureș-PUNTE educațională Maramureș-Hîncești-Strășeni-Ungheni”, proiect finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) din cadrul Guvernului României.

Activitățile se vor desfășura în Maramureș, cu 40 de elevi olimpici alături de însoțitorii lor, având ca obiectiv principal promovarea și susținerea excelenței în educație în rândul elevilor de liceu olimpici la limba română și istorie din raioanele Hîncești, Strășeni și Ungheni din Republica Moldova, prin conectarea interregională cu tineri olimpici din județul Maramureș.

Prin acest proiect, Consiliul Județean Maramureș continuă demersurile concretizate deja în acțiuni având ca scop extinderea și diversificarea colaborării cu administrații publice locale de peste Prut, în dorința de a contribui la întărirea relațiilor dintre România și Republica Moldova.

”Tabăra de excelență în Maramureș – PUNTE educațională Maramureș-Hîncești-Strășeni-Ungheni” este un proiect elaborat de Consiliul Județean Maramureș, în baza Acordurilor de cooperare încheiate cu raioanele Strășeni, Hîncești și Ungheni și a cooperării interregionale de peste 5 ani cu raioane din Republica Moldova.

Proiectul a fost declarat câștigător în cadrul sesiunii de finanțare nerambursabile deschise la începutul acestui an, de către Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României.

Astfel, România investește în excelența educațională în rândul elevilor din Republica Moldova, bugetul total al proiectului fiind unul generos: 230.582,10 lei, din care finanțarea nerambursabilă acordată de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova este de 219.602 lei, la care se adaugă contribuția proprie a Consiliului Județean Maramureș de 10.980,10 lei (5% din finanțarea acordată).

Perioada de implementare a proiectului este aprilie – septembrie 2023 și are în componență 13 parteneri: raioanele Hîncești, Strășeni, Ungheni din Republica Moldova–parteneri de management, precum și Inspectoratul Școlar Județean Maramureș, Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare, Muzeul Județean de Artă „Centrul Artistic Baia Mare”, Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare, Muzeul de Științe Astronomice Baia Mare și organizațiile nonguvernamentale ASSOC și YMCA România.

Câte 10 elevi olimpici din cele 3 raioane partenere și din Județul Maramureș vor fi selectați să participe la tabără, în baza rezultatelor obținute la olimpiadele derulate în 2022 și 2023, la limba și literatura română sau istorie. De asemenea, câte 3 însoțitori adulți vor fi stabiliți la nivelul fiecărei regiuni participante la proiect, dintre cadrele didactice care activează în disciplinele limba și literatura română sau istorie, cu rezultate în pregătirea elevilor pentru olimpiade și concursuri școlare, precum și care s-au evidențiat prin organizarea de acțiuni de păstrare a identității românești.

Cei 40 de elevi olimpici și 12 însoțitori din Republica Moldova și din Maramureș vor avea ocazia, pe parcursul a 6 zile, să-și împărtășească experiențele și rezultatele privind păstrarea și promovarea identității naționale, să învețe despre tradițiile și obiceiurile zonei, să viziteze obiectivele turistice cu însemnătate istorică din Maramureș, să intre în contact cu persoanele și activitățile specifice mediului educațional românesc și, în plus, să participe la o acțiune de solidaritate cu copii din Ucraina.

Te-ar putea interesa si

DE RASUL CURCILOR LA POIENI: AU INCATUSAT NISTE SUSPECTI DAR AU PIERDUT CHEILE. CATUSE TAIATE CU SECUREA (FOTO/VIDEO – ACTUALIZARE)

Vasile Dale

Studenții liberali susțin realizarea și dezvoltarea competițiilor eSports în România

Vasile Dale

Organizația PSD Baia Mare, pregătită pentru alegerile din 9 iunie!

Redactie

1 mesaj

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.