Eveniment

POLIŢIA DE FRONTIERĂ MARAMUREŞ: CENTURION, proiect pilot privind testarea lanţului de comandă al FRONTEX

În data 14 iunie 2023, la sediul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmaţiei, a avut a avut loc ceremonia oficială de deschidere a Proiectului-pilot Operaţional CENTURION privind Lanţul de Comandă Frontex, în prezenţa doamnei Lena DUPONT – reprezentant al Parlamentului European, vicepreşedinte al Comisiei pentru Libertăţi Civile, justiţie şi Afaceri Interne, a domnului Lars GERDES – directorul executiv adjunct pentru returnări și operațiuni al Agenției Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (FRONTEX) şi a domnului inspector general al PFR, chestor de poliţie Victor-Ştefan IVAŞCU. La eveniment au mai participat reprezentanţi cu atribuţii directe în gestionarea proiectelor operaţionale atât din partea Agenţiei Frontex, cât şi a Poliţiei de Frontieră Române, precum şi a şefi de contingente operaţionale privind Corpul Permanent.

Scopul proiectului pilot este de a testa planificarea și implementarea noilor modele operaționale pe Lanțul de Comandă Frontex pentru Corpul Permanent, care are în vedere următoarele concepte: Noul Lanţ de Comandă, inclusiv managementul administrativ şi liniile ierarhice, și cele două noi opţiuni pentru Conceptele Operaționale pentru Corpul Permanent.

În mod concret, proiectul pilot urmărește creșterea performanței operaționale de intervenție la frontierele externe ale Uniunii Europene, prin crearea unui SISTEM DESCENTRALIZAT de comandă pentru gestionarea personalului din Corpul Permanent în cadrul operațiunilor comune derulate sub egida Frontex, realizat prin introducerea nivelului regional.

Începând de astăzi, un contingent alcătuit din 100 de ofițeri ai Corpului Permanent, împreună cu polițiștii de frontieră români, va testa lanțul de comandă al Frontex. De aici decurge şi denumirea proiectului pilot – CENTURION – care este inspirată din istoria militară ce vorbește despre eficiență și precizie – conceptul fiind bazat pe linii ierarhice și echipe.

Decizia de selectare a României ca țară gazdă pentru testarea acestor noi concepte de lucru a fost luată având la bază considerente ce țin de noul context geostrategic actual – războiul din Ucraina – dar şi de recunoașterea faptului că Poliția de Frontieră Română are capacitatea managerială și operațională să gestioneze în mod profesionist și eficient supravegherea frontierelor.

Evenimentul a presupus și o activitate în teren la frontiera româno-ucraineană, pe raza localității Sighetu Marmației, unde au avut loc exerciții demonstrative privind asigurarea unei securități sporite la frontierele externe ale Uniunii Europene prin folosirea echipamentului logistic al Poliției de Frontieră Române și al Agenției.

În deschidere, domnul inspector general, chestor de poliţie Victor-Ştefan IVAŞCU, şi-a exprimat „deplina convingere că rezultatele acestui proiect pilot vor constitui un model funcțional de bună practică ce vor contribui la creșterea calității actului de supraveghere a frontierelor externe ale Uniunii Europene și reprezintă, în fapt, un nou pas către o Europă mai sigură”.

Domnul Lars GERDES, directorul executiv adjunct pentru returnări și operațiuni al Agenției Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (FRONTEX), a declarat că „Statele Membre de la frontiera externă a Uniunii Europene, cum ar fi România, furnizează securitate Europei. Este datoria noastră să-i sprijinim cu cel mai mare grad de profesionalism atunci când este necesar. Corpul Permanent este mai puternic structurat în echipă! Umăr la umăr cu toate Statele Membre și Agenția FRONTEX suntem mai puternici în Europa, gata de acțiune și de a întâmpina provocările care urmează.”

Oficialul Frontex a efectuat în această perioadă o serie de vizite de lucru la sediul Ministerului Afacerilor Interne, Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, dar şi la nivelul structurilor teritoriale ale Poliţiei de Frontieră – Garda de Coastă, ITPF Iaşi şi ITPF Sighetu Marmaţiei, care au vizat implicarea activă a României atât în ceea ce privește activitățile organizate de Agenție la frontierele externe ale Uniunii Europene, cât și cu privire la constituirea corpului permanent al Agenției, în care România ocupă locul 2 ca resursă umană detașată de statele membre.

În încheiere, doamna Lena DUPONT, reprezentant al Parlamentului European, membru al Comisiei pentru Libertăţi Civile, justiţie şi Afaceri Interne, a apreciat că „Scopul meu aici, ca membru al Parlamentului European, este să vă spun că vedem ce faceți, prețuim ce faceți și dorim să vă sprijinim în eforturile dumneavoastră de a păzi frontierele Uniunii Europene. Pentru că avem un obiectiv comun: frontiere mai sigure pentru Europa!”

Te-ar putea interesa si

Accident grav: Impact teribil pe bd Bucuresti. Patru raniti, un incarcerat (ACTUALIZARE – GALERIE FOTO)

Vasile Dale

TRAGEDIE LA SARASAU: S-AU RASTURNAT CU TRACTORUL – O FEMEIE DECEDATA, TREI COPII SI TREI ADULTI GRAV RANITI (PREMIERA – ACTUALIZARE)

Vasile Dale

Preluare Gândul.ro: Șoferul cu BMW care a schilodit un bărbat și i-a ucis soția, apel disperat în instanță: ”Voi fi pus cu cei mai răi din penitenciar, care fac de la acte sexuale până la omor. Nu mă aruncați în groapa cu lei!” | EXCLUSIV

Vasile Dale

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.