BREAKING NEWSEvenimentRecomandate

OPINIE – Este pur și simplu INCREDIBIL: Un călugăr din Maramureș se roagă ca subsemnatul să MOARĂ!

Este pentru prima dată în aproape 24 de ani de jurnalism când mă văd nevoit să scriu câteva cuvinte despre modul josnic în care a ajuns unul dintre reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române, în speță un călugăr originar din Rogoz, fost slujitor la Mânăstirea Rohia (Maramureș) și trimis pentru căință la Mânăstirea Măriuș din județul Satu Mare. Am vrut să trec cu vederea pentru limbajul nedemn de un Părinte care ar trebui să transmită cuvântul lui Dumnezeu tuturor oamenilor, indiferent de religie, etnie, sex etc.

Incredibil este faptul că acest slujitor al Domnului a comentat la o știre preluată (cu sursă, firește) de pe pagina oficială a Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmamarului.

Inițial părintele mi-a transmis în privat un mesaj în care pe lângă linkul cu știrea a scris: ”Doamne. Dă Doamne, moartea să te ia!

Am rămas ”mască” citind acele rânduri. Inițial credeam că am scris ceva greșit însă, înainte de a reuși să îmi pot explica unde e greșeala, Părintele mi-a ”transmis” prin comentariile dânsului ”marea mea greșeală”: l-au deranjat articolele scrise de mine sau preluate de la colegii mei de la Recorder.ro. Probabil, acele articole în care prezentam situațiile de la Seminarul Teologic din Baia Mare l-au deranjat pe Părinte.

Să moară moartea de Vasile Dale care a lovit în Biserica lui Dumnezeu”; ”Vai de mine face Vasile Dale o știre POZITIVĂ la adresa Bisericii; vai, vine moartea după el”. Vă vine sau nu să credeți acesta a fost limbajul unui slujitor al Bisericii Ortodoxe Române.

Dacă Părintele mă vede ca un dușman al ”Bisericii luI Dumnezeu”, poate cuvintele părintelui Calistrat despre ce înseamnă dușman pentru credința ortodoxă îi vor da de gândit. ”Primul dușman fără de moarte este diavolul. Știți ce înseamnă dușmani? Toți treceți în pomelnic câte o căruță de dușmani, care, presupuneți în mintea voastră v-ar face rău (…). Dacă iubești doar pe cei ce te iubesc… Nu e nimic nou. Dar să îți iubești dușmanii? Ce înseamnă asta în Credința Ortodoxă? Nimic nou. Dar sa iti iubesti dusmanii? Ce inseamna asta in Credinta Ortodoxa?”. Îi rugăm pe Părinte să caute răspunsurile, poate așa va înțelege și domnia sa că, din punctul nostru de vedere, pur și simplu NU ARE NICIO CHEMARE PENTRU A FI REPREZENTANTUL BISERICII ORTODOXE printre credincioși. E drept, este doar o opinie personală.

Episcopia Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului își cere scuze

Am cerut și un punct de vedere Episcopiei despre cele afirmate în spațiul public de Părinte. ”Buna ziua, Vasile Dale – corespondent Antena 3CNN vă deranjează. Aș dori un punct de vedere referitor la limbajul public total neadecvat al unui slujitor de-al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, slujitor care de ar fi fost trimis de la Mânăstirea Rohia pentru a se căi la Mânăstirea Măriuș (Satu Mare). Am dori să vă întrebăm cum este posibil un asemenea limbaj în spațiul public în care un preot să spună unui jurnalist că îl caută moartea, că își dorește să moară? Atașat aveți și capturile de pe rețele de socializare. Vă mulțumesc”

”Bună ziua. Este regretabil că se mai întâmplă astfel de lucruri. Ne cerem scuze pentru atitudinea nepotrivită a unui călugăr. A fost chemat la Episcopie pentru a da explicații referitoare la această situație” a transmis preotul Andrei Pop, purtător de cuvânt al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului.

Când este facebook spaţiu public? – avocat Bogdan Palade

Suntem tentați să considerăm că pagina de facebook sau instagram sunt pagini personale și constituie un spațiu privat în care fiecare dintre noi suntem liberi să ne exprimam cum dorim, trebuie să știți că la nivel național instanța supremă într-o speță de acest gen a asimilat aceste pagini cu spațiul public. (Deciziei nr. 4546 din data de 27.11.2019 de către ÎCCJ).

Nici aplicația de tip messenger a acestor rețele nu poate fi considerat spațiu privat, sau poșta electronică, intrucât și aceasta este o rețea de socializare publică, bazată pe un site web la care utilizatorii se pot înscrie și interacționa liberi cu alți utilizatori deja înscriși.

ATENTIE! Postarile de pe Facebook, Instagram sau alte asemenea pot constitui motiv pentru tragerea la raspundere civila, pe langa cea penala daca prin continutul acestor postari se aduce atingere onoarei, demnitatii, etc. (citește toate detalii pe pagina avocatului Bogdan Palade)

Te-ar putea interesa si

ACCIDENT: IMPACT VIOLENT PE BD INDEPENDENTEI DIN BAIA MARE. O PERSOANA RANITA (GALERIE FOTO)

Vasile Dale

AȚI VĂZUT-O? Un bărbat din Baia Mare îşi caută sora dispărută de la domiciliul ei din Satu Mare

Redactie

Asigurările obligatorii de răspundere civilă auto verificate de polițiștii din Tăuții Măgherăuș

Vasile Dale

3 mesaje

Rusu iunie 14, 2023 at 12:45 pm

Si Ignatie de la Manastirea Ruscova Nasterea sf Ioan Botezatorul si el s-a rugat sa se omoare mama mea.

Raspunde
ASB iunie 14, 2023 at 4:53 pm

Ce-i asa incredibil in asta? Pe ce lume ati trait pana acum, no tot in aia in care tot BOR-u e plin de viermi din astia? Soc nu alta, popii sunt gunoaie, tine-ma ca lesin.

Raspunde
lex iunie 15, 2023 at 7:11 am

Cand zicea ”doamne, da doamne” se ruga la Satana, ca ala e Dumnezeul lui. Cine doreste moartea altuia numai la Diavol se inchina.

Raspunde

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.