BREAKING NEWSImportantRecomandate

ÎN MARAMUREŞ: Vaci diagnosticate cu tuberculoză şi trimise la abator. Urmează controale și la oi și capre

Mai multe vaci vor fi sacrificate în abator și fermierii vor primi despăgubiri, după ce au fost testate pozitiv la tuberculoză bovină. Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Maramureș a anunțat că efectuează în această perioadă o campanie în direcția tuberculozei bovine, astfel că până acum au fost identificate câteva animale cu această boală.

Vasile Pop, directorul executiv adjunct al Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Maramureș, a anunțat că medicii concesionari derulează controale în ferme pentru testarea animalelor pentru tuberculoză bovină. În cazul animalelor testate pozitiv se va lua măsura de sacrificare în abator.

Vasile Pop a declarat pentru Ziarul Maramureș că medicii veterinari se află la mijlocul campaniei de realizare a statusului privind tuberculoza bovină iar până în prezent au fost confirmate 4 cazuri de boală.

”În această perioadă, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Maramureș, prin medicii veterinari concesionari efectuează campania de realizare a statusului privind tuberculoza bovină. Suntem aproape la mijlocul campaniei, iar această campanie a relevat faptul că în teritoriu există și anumite probleme, în sensul că există trei animale pozitive, pe care Direcția Veterinară le-a evaluat și în cursul zilei de astăzi vor fi sacrificate în abator, pentru ca proprietarii să primească despăgubirile cuvenite. De asemenea, mai avem încă un caz la Cicârlău, unde de asemenea animalul va fi trimis spre abator și fermierul despăgubit”, a spus specialistul pentru sursa citată.

Bruceloza bovină este o boală infectocontagioasă produsă obişnuit de Brucella abortus, care afectează organele genitale şi se manifestă în principal prin avorturi şi tulburări de reproducţie. Bovinele se infectează şi fac boala în mod obişnuit cu Brucella abortus, dar se pot infecta uneori şi eu Brucella melitensis. Dintre toate animalele, bovinele au cel mai mult de suferit de pe urma infecţiei tuberculoase cu Mycobacterium bovis, în special taurinele din rase specializate fac frecvent tuberculoza. Tineretul şi vacile cu producţii mari de lapte sunt cele mai expuse.

La bovine, evoluţia infecţiei tuberculoase este insidioasa şi de lunga durată, putându-se extinde pe mai multe luni, ani sau chiar pe durata întregii vieţi productive a animalului. În marea majoritate a cazurilor, deşi exista leziuni interne, de o gravitate variabilă, nu se decelează nici un fel de manifestări clinice. Dintr-un studiu făcut în Franţa, rezultă că la fiecare 1000 bovine 100 erau infectate (reacţionau la tuberculină a) dintre care numai 3 erau clinic bolnave, de unde concluzia că, în tuberculoza bovină “infecţia este regula, iar boala este excepţia”.

Tratamentul tuberculozei la animale este posibil dar, în practică, din cauza unor impedimente, care nu pot fi ignorate, tratamentul tuberculozei la animale devine nerecomandabil sau, în cazul bovinelor, chiar interzis.

Urmează verificări și la crescătorii de oi și capre 

Potrivit directorului executiv adjunct al Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Maramureș, în afara campaniei de tuberculoză bovină, urmează recoltarea de probe de sânge la ovine și caprine în direcția bruceloză, care se va derula în perioada următoare.

”În afara campaniei de tuberculoză bovină, urmează recoltarea de probe de sânge la ovine și caprine care se va desfășura în paralel”, a menționat specialistul. Acesta a completat că de asemenea în urma inspecțiilor în exploatațiile efectuate în perioada februarie – 31 martie, acum în această perioadă inspectorii DSVSA Maramureș efectuează supra-controale în ceea ce privește veridicitatea operațiunii.

”În sensul că în toate exploatațiile în care colegii noștri au făcut acele controale noi ne luăm un eșantion și verificăm dacă animalele dețin crotalii de identificare, dacă există exploatații cu status suspendat și de asemenea din punct de vedere al acurateței acestor acestor controale noi facem verificările”, a mai spus Vasile Pop pentru sursa citată.

Te-ar putea interesa si

SCRISOARE DESCHISĂ MINISTRULUI EDUCAȚIEI, LIVIU POP – Vă mulțumesc, dl-e Ministru, pentru că mi-ați tăiat salariul cu 300 lei

Vasile Dale

FOTO: Furt din maşină ziua-n amiaza mare, pe strada Grănicerilor

Vasile Dale

INFORMAŢII UTILE: Interdicții instituite cu privire la portul și folosirea armelor și munițiilor supuse autorizării

Redactie

1 mesaj

Camelia iunie 17, 2023 at 4:29 pm

Este încurajator să vedem că se desfășoară controale și la oi și capre, deoarece este esențial să se identifice și să se gestioneze orice problemă de sănătate într-un mod prompt și eficient. Aceste măsuri sunt vitale pentru a asigura calitatea produselor alimentare și a proteja sănătatea publică. Sperăm că aceste controale vor avea rezultate pozitive și că se vor lua măsuri adecvate pentru a preveni și controla răspândirea bolilor în rândul animalelor.

Raspunde

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.