Angajații Poliției Române în teorie ar trebuie să fie în slujba cetățeanului! În teorie, repetăm. Pentru că în practică fiecare face ce vrea, cum vrea și cum ”îl taie capul”. Și toate acestea se întâmplă de când polițiștii nu mai au statut de militar. E drept oamenii muncesc mai multe de opt ore zilnic, de multe ori fără să fie plăți. Iar vremurile în care muncești în folosul comunității, au apus de mult.
Cam așa stau lucrurile și în cazul pe care vi-l prezentăm astăzi. Un apel la 112 făcut de un băimărean care cerea ajutor a dus la un scandal între agenții de poliție și ofițerii cu funcții de conducere din Poliție.
Conform informațiilor noastre apelul ar fi fost efectuat în jurul orei 17.30 iar polițiștii ieșeau din schimb la ora 18.00. Cei doi polițiști de la grupa canină ar fi refuzat categoric să plece la intervenție motivând că vor depăși ora 18.00 când li se termină schimbul! Așa se face că echipajul care a intervenit la apelul 112 a întârziat cu aproximativ 20 de minute!
Conducerea Poliției Maramureș a dispus imediat efectuarea de anchete în acest caz iar cei doi polițiști sunt cercetați disciplinar. Deocamdată informațiile prezentate de noi nu au fost comentate de oficialii IPJ Maramureș.
Suntem tare curioși cum comentează sindicaliștii din poliție aceste informașii. Cum e posibil ca un polițist să nu intervină la un apel 112? Nu credem că există nicio justificare pentru refuzul de a interveni. Din punctul nostru de vedere un polițist (asta dacă acesta chiar își iubește meseria și a avut ”chemare” spre această meserie) este în serviciul cetățeanului 24 de ore din 24. Fie că este sau nu plătit! În cazul de față, domnii agenți de poliție ar face bine să se lase de meserie și să își încerce norocul la privat… Vor avea o mare, mare supriză!
Ce spune Sindicatul Europol filiala Maramureș
”Echipajul de la grupă canin în data de 11 iunie a fost angrenat într-o misiune pe parcursul întregii zile fiind scos din dispozitivul de intervenție la 112. Programul de la grupa canină nu este același cu programul de la patrulele de siguranță publică și anume echipajele de la grupa canină în timpul de serviciu au pentru câinii de urmă 3 ore de pregătire cu câinele perioadă în care nu merg la intervenții și 2 ore de toaleta al câinelui și a cuștii câinelui perioada in care iarăși nu merg la intervenții pe 112.
Echipajele de la grupa canină care au câine de urmă au pregătire cu câinele 5 ore în fiecare schimb și 2 ore toaletare a câinelui și cuștii câinelui, timp in care nu intervin la 112.
Toaletarea câinelui si a spațiului in care este păstrat se face in ultimele doua ore din tura de serviciu, sens in care polițiștii sunt in imposibilitate de a interveni la 112.
Dispecerul a fost informat ca echipajul canin este in perioada de toaletare a câinelui si a cuștii acestuia sens in care a dispus ca altă patrulă să intervină la eveniment. Echipaj care s-a încadrat in timpul regulamentar de intervenție.
Colegul de la grupa canină care a fost de serviciu in data de 11 Iunie de serviciu e este unul dintre cei mai buni specialiști ai grupării canine din IPJ Maramureș fiind premiat inclusiv de către structurile centrale ale Poliției Române. Nu se pune problema de lipsă de ridicare sau lipsă de implicare în muncă ba dimpotrivă” a transmis Ionuț Andrei Pop, președintele Europol filiala Maramureș.
Ce spune IPJ Maramureș
Urmare a solicitării dumneavoastră, Compartimentul de Relații Publice din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Maramureș este abilitat să vă comunice următoarele:
La nivelul Grupei Canine din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Maramureș nu sunt în curs de desfășurare cercetări disciplinare privind activitatea de intervenție la evenimente.
În ceea ce privește evenimentul sesizat la data de 11 iunie a.c., privind producerea unui scandal, precizăm că o patrulă de ordine publică din cadrul Poliției Municipiului Baia Mare a intervenit pe principiul cea mai apropiată patrulă de locul evenimentului intervine, conform reglementărilor în vigoare.
Polițiștii Grupei Canine au, printre altele, atribuții de toaletare a câinilor de serviciu, activitate care se realiza la momentul apelului și care ar fi afectat timpul de intervenție la evenimentul semnalat.
Menționăm faptul că modul de intervenție al polițiștilor din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Maramureș la evenimentele sesizate prin 112 face obiectul unor analize zilnice din partea conducerii inspectoratului, în vederea asigurării respectării cadrului legal și asigurării unei intervenții prompte.