BREAKING NEWSImportant

Senatorul PNL Cristian Niculescu Țâgârlaș : Creștem calitatea actului de justiție în România

Plenul Senatului a adoptat doua proiecte importate pentru creșterea calității actului de justiție din țara noastră.

  • Primul proiect de lege vizează statutul asistentului judecătorului.

“Acest proiect reglementează  statutul asistentului judecătorului, a cărui activitate reprezintă un sprijin pentru judecători, contribuind la degrevarea activităţii acestora, asigurând astfel premisele pentru îmbunătăţirea calităţii actului de justiţie”, a declarat președintele Comisiei juridice din Senat, senatorul PNL Cristian Niculescu Țâgârlaș, coinițiator al acestei legi.

Numărul de posturi de asistenţi ai judecătorului pentru fiecare curte de apel şi instanţă din circumscripţia acestora se stabilesc în funcţie de necesarul de personal calificat al instanţelor judecătoreşti, iar  recrutarea asistenţilor  se face prin concurs organizat la nivelul curţilor de apel.

Funcția de asistent al judecătorului poate fi îndeplinită de persoana care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii: are cetăţenia română, domiciliul în România şi capacitate deplină de exerciţiu, este licenţiată în drept, nu are antecedente penale, cunoaşte limba română, este aptă, din punct de vedere medical şi psihologic, pentru exercitarea funcţiei, se bucură de o bună reputaţie. De semenea, pentru a ocupa aceste funcţii, candidaţii trebuie să susţină o probă scrisă şi un interviu.

În cadrul dezbaterilor din Senat au fost adoptate mai multe amendamente care îmbunătățesc conținutul legii. Printre acestea se regăsesc introducerea condiției vechimii de minim de 3 ani în specialitate juridică, urmărindu-se asigurarea unei proporționalității între scopul înființării acestei categorii profesionale de profil juridic și nevoile instanțelor de judecată, precum și o durată mai lungă, de 6 luni, pentru durata stagiului de formare iniţială.

“Mă bucur că am reușit să adoptăm acest proiect de lege în Senat, pentru că sunt convins că va îmbunătăți sistemul juridic din țara noastră și accesul cetățenilor la justiție “, a mai subliniat senatorul Cristian Niculescu Țâgârlaș.

  • Cel de-al doilea proiect votat în Senat vizează modificarea și completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal, a Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, precum și a Legii nr.318/2015 pentru înființarea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate. 

Proiectul prevede modificarea unor dispoziții referitoare la stabilirea numărului zilelor-amendă, la determinarea cuantumului sumei unei zile-amendă, la individualizarea pedepsei, la procedura de aplicare a măsurii de internare medicală provizorie și la procedura sechestrului. Totodată, se propune modificarea unor dispoziții referitoare la procedura de valorificare a bunurilor sechestrate.

“Am convingerea că odată aplicate aceste legi, vor fi create condițiile necesare pentru creșterea calității actului de justiție în România și pentru modernizarea sistemului juridic la standarde europene”, a mai precizat președintele Comisiei juridice din Senat.

Te-ar putea interesa si

Baia Mare lansează seria evenimentelor manifest Street Delivery 2022

Redactie

ACCIDENT – A zburat cu mașina peste linia ferată pe un câmp dintre Petrova și Leordina. A rămas fără permis (FOTO CITITORI)

Vasile Dale

ȘOCANT EXCLUSIV FOTO/VIDEO: AVEM IMAGINILE! Polițistul local din Baia Mare snopit în bătaie de 4 indivizi

Vasile Dale

1 mesaj

ASB iunie 28, 2023 at 2:23 pm

Singuru lucru ce il creste parazitu asta, e madularu’ din gura.

Raspunde

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.