Important

AVERTIZARE: Evitați scăldatul în locurile neamenajate sau în preajma lucrărilor hidrotehnice!

Administrația Bazinală de Apă (ABA) Someș-Tisa reia avertismentele adresate cetăţenilor privind îmbăierea în lacurile de acumulare sau în apele curgătoare.
Cursurile de apă pot reprezenta un pericol pentru cei aflați la scăldat din cauza malurilor abrupte și a curenților puternici.
De asemenea, în aceste zone, albiile pot fi nămoloase sau pline cu plante, pietre, crengi și trunchiuri de copaci.
Totodată, există diferențe majore de temperatură între stratul de suprafață (care poate avea o temperatură agreabilă) și cel de adâncime (care are o temperatură scăzută).
Evacuarea controlată a unor debite de apă din lacurile de acumulare se poate realiza oricând. Astfel, cetățenii, aflați la scăldat în aval de aceste lacuri pot fi surprinși de creșteri bruște de nivel și debit.
Curenții care se formează în apropierea barajelor în timpul deversării sunt foarte puternici și pun in pericol viața înotătorilor.

”Orice persoană fizică, pe proprie responsabilitate, poate utiliza liber pentru îmbăiere apele marine şi apele interioare” (art. 9, alin. 3 din Legea apelor 107/1996). De asemenea, „pe malurile apelor aparţinând domeniului public, orice persoană fizică aer dreptul de acces liber, pe proprie răspundere, pentru plimbare sau recreere” (art. 25, alin. 1 din Legea apelor 107/1996).
ABA Someș-Tisa recomandă cetățenilor să aleagă zonele special amenajate pentru îmbăiere, cu respectarea măsurilor de siguranță.
Instituția noastră administrează un bazin de 22.380 kilometri pătrați și o rețea hidrografică de 580 de cursuri de apă codificate, în lungime totală de 7.828 de kilometri.
Acumulările reprezentative pe care le administrăm sunt: Gilău – pe Someşul Mic, Colibiţa – pe râul Bistriţa, Strâmtori – pe râul Firiza, Vârşolţ – pe râul Crasna şi Călineşti-Oaş – pe râul Tur. Acestea au ca funcțiuni principale: atenuarea viiturilor, regularizarea debitelor, asigurarea alimentării cu apă a localităţilor din aval și producerea energiei electrice. Totodată, în aceste zone s-a dezvoltat piscicultura şi ele reprezintă puncte de interes turistic.
Alte acumulări importante din bazinul hidrografic Someșul Mic sunt: Fântânele,Tarnița și Someșul Cald, administrate de către SC Hidroelectica SA.
În arealul administrat de instituția noastră nu sunt desemnate zone de îmbăiere.

Te-ar putea interesa si

Băimăreanca Narcisa Suciu a fost operată de urgență: „Lunea trecută, murisem. Am fost în septicemie”

Redactie

TOSCANA DE MARAMUREŞ: Condiţii ca la un hotel de 4 stele, în „glampingul” de la Preluca

Redactie

Pizzaiolo Mihai Tămaș: cea mai bună rețetă de Pizza din Baia Mare. PizzaBaiaMare.ro

Vasile Dale

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.