BREAKING NEWSImportantNational

Pot Odds și Echitate în poker: Calculează-ți șansele și înțelege echitatea pentru a lua decizii mai bune

Pokerul este un joc mai complex decât pare. Regulile sunt simple, dar pentru a avea succes e bine să cunoști cum să îți calculezi șansele de câștig și să înțelegi în fiecare moment cât ești de aproape de victorie sau de eșec într-o mână.

Din fericire, există suficiente instrumente care să te ajute. Atunci când joci online, este foarte clar că nu poți să ai succes la fiecare mână. Dar dacă decizi să o joci, ideea de la care trebuie să pornești este simplă: Cum sunt cărțile tale în comparație cu cele pe care adversarii ar putea să le aibă?

Fiecare mână jucată are automat și un procent de „Echitate”. Asta se traduce prin șansele statistice de a câștiga mâna respectivă. În momentul în care intri să joci o mână, e indicat să încerci să îți maximizezi echitatea. Cu cât procentul virtual de câștig este mai mare, cu atât e mai bine.

A înțelege tipul de mână pe care un adversar de la masă l-ar putea avea este destul de simplu și te ajută să faci mai ușor calcule matematice. Pe măsură ce joci mai mult, acumulezi și un bagaj de cunoștințe și intuiția îți spune deja ce să faci în anumite situații. Până la urmă, echitatea nu este fixă, nu o poți prezice întotdeauna, dar este importantă și e bine să ții cont de ea.

Mâinile de început la poker pe care e bine să le joci întotdeauna:

  • Perechi și cărți de aceeași culoare: AA, AK, KQ, QJ, JT, T9, KK, AQ, KJ, QT, J9, QQ, AJ, KT, JJ, AT, TT, 99, 88, 77
  • Mâini suited (din aceeași suită): AK, KQ, AQ, KJ, AJ, AT

Mâini de început pe care e bine să le joci din poziție medie/târzie:

  • Perechi și cărți de aceeași culoare: 66, 55, A9, A8, A7, A6, K9, Q9, Q8, J8, T8, 98
  • Mâini de culori diferite: KT, QT, QJ, JT

Creste-ți șansele cu ajutorul pot odds

Matematica are un rol important în jocul de poker. Cu ajutorul ei poți optimiza deciziile pe care le-ai lua în mod uzual strict pe baza instinctului. Nu este însă indicat să consideri că tu „simți” jocul, că ai experiența necesară și că te descurci fără matematică. Desigur, o poți face. Dar matematica îți va oferi o imagine de ansamblu mai bună și te poate ajuta să iei deciziile potrivite.

Varianta cea mai bună este atunci când joci pe Internet. Unii operatori de poker online îți oferă instrumente care îți vor face viața mai ușoară. Este vorba despre Odds calculator, care îți arată de fiecare dată ce șanse de câștig ai – un instrument care te va face să înțelegi mai bine jocul de poker și îți poate aduce profit pe termen lung.

Pot Odds se calculează destul de simplu. Reprezintă o analiză a procentului din potul total pe care îl aloci în cazul în care dai call. Pentru a înțelege mai bine, iată un exemplu clar: în cazul în care plătești 50 de dolari după ce adversarul tău a mizat 50 de dolari într-un pot care are deja 100 de dolari, atunci vei investi 25% din totalul potului, adică 50 de dolari din 200.

Iar dacă te afli într-un pot heads-up de 10 dolari pe river, adversarul îți cere 5 dolari, întrebarea care se pune este de câte ori ar trebui să câștigi din punct de vedere statistic pentru a da call? Intuiția ți-ar zice că ar trebui să câștigi măcar jumătate din mâini pentru a justifica un call. Totuși, dacă plătești pariul, ar fi vorba de 5 dolari din potul total de 20 de dolari. Practic, 25% din totalul potului. Astfel, ar trebui să ai cea mai bună mână în cel puțin 25% din situații pentru că acest call să fie rentabil.

Jucătorii mai vechi folosesc și o altă metodă de calcul, sub forma unui raport. În exemplul pe care ți l-am dat mai sus, șansele tale de câștig ar fi de 3 la 1. Astfel, vei da call de 5 dolari pentru a câștiga cei 15 dolari aflați deja pe masă. Indiferent care ar fi varianta pe care o alegi, matematica din poker este importantă și îți poate fi utilă pe termen lung.

Te-ar putea interesa si

VESTE BUNĂ: Se redeschid restaurantele în Baia Mare. În ce condiţii

Redactie

INTERVENŢIE: Bunuri arse într-un incendiu izbucnit la Suciu de Sus

Vasile Dale

SCANDAL LA SIGHET: Un polițist a fost atacat cu un vătrai de un tânăr drogat (GALERIE FOTO)

Vasile Dale

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.