Poligonul moto din municipiul Baia Mare ar putea intra în cartea recordurilor. Asta în cazul în care ar exista un record pentru nivelul de mizerie și nepăsare. Totul, pe banii elevilor și a instructorilor deopotrivă. Responsabil de modul în care se prezintă zona (și pe care o puteți viziona în imaginile de mai jos) este deținătorul poligonului: Automobil Clubul Român (ACR).
Ce sau cine este ACR
Automobil Clubul Român este „Autoritate Sportivă Națională a Federației Internaționale a Automobilului (FIA) pentru România”, după cum se arată chiar pe site-ul oficial al acestora, iar filiala maramureșeană a clubului este administratora și posesoarea poligonului moto de pe bulevardul Regele Ferdinand din Baia Mare (fosta stradă Grănicerilor). Cel puțin, așa declară clubul pe site-ul oficial. În realitate, taxa anuală și inclusiv dialogurile se poartă cu oficialii de la filiala sătmăreană.
Statistic vorbind, de la un an la altul, un număr din ce în ce mai mare de băimăreni și maramureșeni în general urmează cursurile pentru obținerea uneia dintre categoriile de permis pentru conducerea unei motociclete. Zeci de elevi și instructori sunt nevoiți să folosească zilnic poligonul respectiv, singurul existent.
Acum, probabil vă întrebați de ce nu s-a găsit nimeni, cu un petic de pământ, să îl asfalteze și să îl pregătească pentru a deveni poligon auto/moto, având în vedere că nu e vorba despre o investiție colosală. S-a găsit, chiar instructorii școlilor de șoferi din oraș au fost dispuși să pună mână de la mână pentru a construi un astfel de complex. Problema constă în faptul că un astfel de poligon are nevoie de niște avize și autorizații care, spun chiar reprezentanții școlilor auto, sunt aproape imposibil de obținut.
Poligonul moto din Baia Mare, mizeria de pe marginea pârâului Craica, ascunsă între spini
Gardul și poarta ruginită ce stă să cadă, ascunse în mare parte de vegetația spinoasă, sunt primele imagini pe care le văd viitorii motocicliști maramureșeni la întâlnirea cu prima oră de curs practic. Plăcile de beton din care e format complexul, crăpate pe alocuri și mâncate de ploaie, nu au simțit vreodată mirosul asfaltului. Iarba din mijlocul betoanelor în formă de 0 e tunsă din când în când de instructori, la fel cum tot ei tund și vegetația ce înconjoară locul. În zona unde se desfășoară examenul de poligon în fața polițiștilor examinatori, o fâșie mică de asfalt se așterne, pe margine. Până și aceea a fost făcută tot de către și din banii școlilor auto, în mod direct, pentru că gropile care apăruseră în beton făceau imposibilă folosirea locului ca probă de examen.
O masă de lemn amărâtă și putredă, cu o băncuță în aceeași stare, e singurul loc în care cei care folosesc poligonul pot să se așeze, pe rând, să facă o pauză la umbră, în plină vară. În caz de ploaie, singura soluție e să plece cu toții acasă, neexistând vreun acoperiș sub care să se adăpostească.
Însă, dintre toate neajunsurile, cel mai șocant fapt este că, mai ceva ca în evul mediu, în tot poligonul nu există un amărât de grup sanitar. În 2023, ACR nu consideră că e necesar să pună la dispoziția celor ce le plătesc bani frumoși pentru a folosi poligonul moto o TOALETĂ. Din moment ce locația și clubul deținător nu aparțin de administrația băimăreană și maramureșeană, atât Primăria cât și Consiliul Județean pot doar să privească neputincioase.
Așadar, poligonul moto și din Baia Mare, cu ajutorul administratorilor acestuia, poate să intre lejer sau măcar să se bată pe un loc în cartea recordurilor la categoria… să-i spunem, elegant, nepăsare.
Întrebarea legitimă este: ce se întâmplă cu banii proveniți din taxele plătite de către cei care folosesc acest loc, dacă în toți acești ani nu s-a realizat vreo investiție, oricât de mică?
Răspunsul la această întrebare, dar și punctul de vedere cu privire la realitatea relatată mai sus, pot să ni-l ofere doar responsabilii poligonului.
Așteptăm cu interes explicațiile acestora și îi îndemnăm chiar să ne transmită părerea lor pe adresa de mail [email protected].
Sursa ActualMM.ro