Eveniment

MARAMUREŞ: Primarița din Băiuț a refuzat suma de 10.000 de lei cu titlu de mită și a sesizat DGA (actualizare)

În data de 21.09.2023, în urma activităților specifice și în baza ordonanțelor de delegare emise de procurorul competent din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureș, polițiștii anticorupție ai Serviciului Județean Anticorupție Maramureș au pus în executare un mandat de aducere vizând o persoană fără calitate specială, pentru comiterea infracțiunii de dare de mită.

Din materialul de urmărire penală au rezultat probe care fundamentează presupunerea rezonabilă că, în cursul anului 2023, aceasta, în calitate de administrator al unei societăți comerciale cu obiect de activitate în domeniul amenajărilor silvice, i-a oferit suma de 10.000 de lei și un recipient conținând parfum primarului unei comune din județul Maramureș (martor-denunțător în cauză – Viorica Maciuc – PNL) solicitându-i în schimb să faciliteze atribuirea unui contract de prestări servicii privind întocmirea documentației necesare în vederea reînnoirii/prelungirii valabilității amenajamentului silvic vizând o suprafață de teren împădurit aparținând comunei respective, către societatea comercială pe care o administrează.

Persoana a fost reținută pentru o perioadă de 24 de ore, fiind prezentată Tribunalului Maramureș, cu propunere de arestare preventivă. În cursul zilei de astăzi, 22.09.2023, judecătorul de drepturi și libertăți a dispus măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.

Cauza a fost documentată cu sprijinul de specialitate al Direcției Generale Anticorupție – Direcția Anchete, IGPR – Direcția de Operațiuni Speciale și IPJ Maramureș – Serviciul de Investigații Criminale.

Precizăm că punerea în mișcare a acțiunii penale și dispunerea unor măsuri preventive reprezintă etape şi activităţi de urmărire penală reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, respectiv asigurarea unei bune desfăşurări a procesului penal, activităţi care nu pot în nicio situație să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Ce spune instanța

GHEJEU G. IOAN TEODORInculpat

Solutia pe scurt: În temeiul art. 227 alin. 1 Cod procedură penală, respinge propunerea formulată de Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureş în dosarul nr. 314/P/2023 şi, în consecinţă:

În baza art. 227 alin. 2 Cod procedură penală, dispune luarea măsurii preventive a controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, respectiv din data de 22 septembrie 2023 până în data de 20 noiembrie 2023, inclusiv, faţă de inculpatul GHEJEU IOAN TEODOR , cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită, prevăzută de art. 290 alin. 1 Cod penal raportat la art. 6 din Legea nr. 78/2000 – modificată și completată. În temeiul art. 215 alin. 1 Cod procedură penală, pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul Ghejeu Ioan Teodor trebuie să respecte următoarele obligaţii:

a) să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de drepturi şi libertăţi, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat;

b) să informeze de îndată organul de urmărire penală, judecătorul de drepturi şi libertăţi sau organul judiciar în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei;

c) să se prezinte la Poliţia municipiului Oradea, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte sunt chemat. În temeiul art. 215 alin. 2 lit. a şi d Cod procedură penală, cât se află sub control judiciar, inculpatul Ghejeu Ioan Teodor are următoarele obligaţii:

– să nu depăşească limita teritorială a judeţului Bihor decât cu încuviinţarea prealabilă a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată;

– să nu comunice cu martorii Pintea Cecilia, Angela Pop, Aurelian Victor, Kaban Hainalka Maciuc Viorica .

În baza art. 215 alin. 3 Cod procedură penală, atrage atenţia inculpatului Ghejeu Ioan Teodor că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor ce îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Conform art. 215 alin. 4 Cod procedură penală, supravegherea respectării de către inculpat a obligaţiilor care îi revin pe durata controlului judiciar se realizează de Poliţia municipiului Oradea, jud. Bihor.

Dispune punerea în libertate a inculpatului Ghejeu Ioan Teodor, dacă nu este arestat în altă cauză.

Cu drept de contestaţie în 48 de ore de la pronunţare cu inculpatul şi de la comunicare cu procurorul. Pronunţată în cameră de consiliu, azi, 22 septembrie 2023, ora 11:30.

Document: Încheiere – măsuri preventive (faza de UP)  61/2023  22.09.2023

Te-ar putea interesa si

FOTO, VIDEO: Două accidente rutiere la ieşirea din Vadu Izei. Trei persoane rănite – actualizare

Redactie

El este șoferul din Dăneștii Chioarului, care beat criță a ucis un om și a fugit ascunzându-se pe un câmp din Pribilești (EXCLUSIV)

Vasile Dale

EXCLUSIV VIDEO: PRINS ÎN TIMP RECORD – Un puștan de 16 ani a furat un portmoneu dintr-o mașină parcată pe strada George Coșbuc din Baia Mare. Este suspect și în alte dosare (ACTUALIZARE)

Vasile Dale

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.