Important

TABĂRA EDUCAȚIONALĂ „PUNTE”: O experiență împărtășită elevilor din Republica Moldova

Consiliul Județean Maramureș finalizează la 30 septembrie 2023, proiectul Tabăra de excelență în Maramureș – PUNTE educațională Maramureș-Hîncești-Strășeni-Ungheni, finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) și destinat elevilor care s-au remarcat la olimpiadele de limba și literatura română și istorie.
Activitatea de încheiere a proiectului PUNTE a însemnat diseminarea rezultatelor taberei în cadrul raioanelor Hîncești, Strășeni și Ungheni în Republica Moldova. Astfel, Consiliul Județean Maramureș împreună cu partenerii înfrățiți au organizat în perioada 26-27 septembrie 2023 o serie de ateliere pentru elevi și echipele de proiect, denumite: „Românii – origini și istorie, literatură și cinematografie” și „Atelier de diseminare și evaluare a proiectului PUNTE și de dezvoltare a parteneriatului educațional Maramureș-Hîncești-Strășeni-Ungheni”.
În cadrul acestora, elevii și profesorii participanți au împărtășit din experiențele taberei PUNTE, au vizionat filmul realizat cu activitățile din tabără, s-au familiarizat cu pagina de Facebook și au purtat discuții privind acțiunile și experiențele din proiect. De asemenea, au fost vizionate secvențe din filmul educativ prezentat în cadrul taberei „Undeva în Est” – ecranizare după romanul „Fețele tăcerii” a scriitorului maramureșean Augustin Buzura, comentat și dezbătut pe larg între elevi și inspectorul școlar de limba română, Adrian Sabău.
În atelierul de diseminare și evaluare a proiectului PUNTE, finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, elevii au avut ocazia să-și prezinte opiniile despre tabără și așteptările de la o viitoare ediție. Totodată, în atelierul de diseminare, 18 elevi activi din raioanele Strășeni, Hîncești și Ungheni care nu au participat la tabără, pasionați de limba română și istorie, au primit materiale promoționale personalizate: rucsac, tricou și obiect tradițional maramureșean din lemn alături de cartea „Maramureșul țară de țări”. Reprezentanții moldoveni prezenți din cele trei raioane înfrățite alături de delegații maramureșeni au purtat discuții privitor la continuarea proiectului PUNTE și au primit fiecare câte o tabletă personalizată destinată diseminării rezultatelor taberei.


Activitățile de diseminare s-au desfășurat la Biblioteca publică raională „Mihail Sadoveanu” din Strășeni, Complexul arhitectural-istoric „Manuc Bey” din Hîncești și Liceul teoretic „Vasile Alecsandri” din Ungheni, locații cu semnificație în cultura locală având reverberații adânci în promovarea culturii și identității românești.
Din partea Consiliului Județean Maramureș la activități a participat o delegație compusă din consilierii județeni, Valeria Brezoczki și Ioan Muntean, prezent și în calitate de inspector școlar general adjunct din partea Inspectoratului Școlar Județean Maramureș, inspectorul școlar de limba română, Adrian Sabău, și membri ai echipei de proiect Margareta Căpîlnean, manager proiect, Laura Danci, responsabil relații interinstituționale, și Gheorghe Paul Szaniszlo, expert comunicare. Reprezentanții Consiliului Județean Maramureș, consilierii județeni Valeria Brezoczki și Ioan Muntean au subliniat în cadrul întâlnirilor avute cu reprezentanții raioanelor Strășeni, Hîncești și Ungheni, importanța educației, promovarea identității românești, a participării tinerilor la olimpiadele școlare, precum și încurajarea excelenței în rândul elevilor.
În final, toate părțile implicate au convenit că vor coopera interinstituțional pentru realizarea de noi activități educaționale destinate tinerilor olimpici.

Te-ar putea interesa si

Despre alcool, tutun și droguri, cu elevii din Ulmeni și Cicârlău

Redactie

SPITALUL JUDEȚEAN DE URGENȚĂ BAIA MARE: Trei pacienți au primit o nouă viață în urma unei prelevări de organe

Vasile Dale

DE INTERES PUBLIC – Se deschide un nou punct de eliberare cărți de identitate în Comuna Groși (județul Maramureș)

Vasile Dale

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.