Important

Educație rutieră pentru viitorii conducători auto

În ziua de 06.10 2023, polițiștii Serviciului Rutier și ai Biroului Siguranța Școlară, au dat curs invitației primite din partea Colegiului Tehnic „George Barițiu” din Baia Mare de a realiza o activitate informativă, adresată celor care doresc să obțină permisul de conducere. Elevilor interesați le-au fost prezentate aspecte ce țin de cadrul legal, condițiile și demersurile punctuale ce trebuie realizate de adolescenți în vederea dobândirii dreptului de a conduce.

În dialogul cu viitorii „șoferi”, polițiștii au insistat asupra unor aspecte extrem de importante, mai ales în vederea menținerii permisului de conducere. Este cunoscut că mulți adolescenți doresc să obțină permisul de conducere pentru că acest lucru este „la modă”. În acest sens am subliniat că adolescența este acea perioadă de construcție a individului, caracterizată prin comportamente transgresive (asumarea de riscuri și simțul invulnerabilității) și că este, de asemenea, asociată cu o lipsă de percepție obiectivă a riscului. Astfel, mulți dintre viitorii conducători auto sunt dispuși să se pregătească temeinic pentru a promova examenul de legislație rutieră și pentru a-și însuși cât mai repede anumite deprinderi practice, dar, din păcate, după promovarea examenului mu lți uită de regulile pe care trebuie să le respecte ca participanți la trafic, din postura de conducători auto. În acest sens am dorit să transmitem că indiferent de vârstă și experiența la volan, de statutul social, economic, cultural, nivelul de educație sau de accesului la tehnologie al participanților la trafic, regulile rutiere trebuie cunoscute și respectate întotdeauna, cu maximă responsabilitate.

Mulți dintre cei prezenți au fost curioși referitor la posibilitatea de a „șofa” legal înainte de a împlini vârsta de 18 ani. Acestora li s-a explicat că legislația permite să conduci unele autovehicule încă de la vârsta de 16 ani, iar pașii sunt asemănători cu cei ai obținerii categoriei B. Astfel, este nevoie în primul rând de consimțământul părinților, apoi trebuie să faci școala de șoferi (cel puțin 4 săptămâni de pregătire, perioadă în care vor efectua 24 de ore de teorie și 20 de ore de practică) și în final să susții și să promovezi probele teoretice (să răspunzi corect la minim 22 de întrebări din totalul de 26) și practice ale examenului. Elevii au aflat și care sunt categoriile de autovehicule pe care le pot conduce de la 16 ani și tipul de permis necesar:

  • Permis B1 16 ani pentru vehicule cu patru roți (cvadricicluri), acționate cu motoare cu ardere internă sau motoare electrice, a căror masă proprie este cuprinsă între 400-550 kg, având o putere netă maximă ce nu depășește 15kw (20 cai putere).
  • Permis A1 16 ani pentru motocicletele cu o cilindree de maximum 125 cm³, cu o putere maximă de 11kW (15 cai putere) și un raport putere/greutate de 0,1 kW/kg, dar și triciclurile cu motor cu o putere maximă de 15 kW (20 cai putere).
  • Permis AM 16 ani pentru vehiculele cu două sau trei roți, echipate cu motor cu ardere internă sau electric, a căror viteză prin construcție este cuprinsă între 25 și 45 km/h și cu o capacitate maximă de 50 cm³.
    În încheiere polițiștii au reamintit că regulile îți oferă un scop și te ajută să-l atingi, că regulile dau sens vieții, iar absența acestora ar duce la haos. De asemenea, e mai adaptativ să găsești mijloace și metode prin care să te auto-depășești, respectând regulile, decât să fi mereu preocupat de cum să le încalci, crezând că nu vei fi prins, iar mai apoi pedepsit.

Te-ar putea interesa si

Să mai fim copii măcar pentru o zi! Poliţiştii băimăreni, aproape de copii cu jocuri și sfaturi utile

Redactie

Ionel Bogdan: Am inaugurat o secție modernă de ATI la Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare

Redactie

Prefectura Maramureș, întâlnire cu sindicaliștii din Învățământul Preuniversitar ”Spiru Haret” Maramureș!

Vasile Dale

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.