BREAKING NEWSRecomandate

EXCLUSIV: Colegiul de Arte din Baia Mare datorie de 59.000 lei către Primăria Baia Mare. 31.000 lei sunt doar penalitățile

Este scandal uriaș la Colegiul de Arte din Baia Mare. Unitatea de învățământ are o datorie de 59 mii lei către Primăria Baia Mare. Această datorie este veche de 10-15 ani, iar în acest moment școala plătește 100 lei lunar către administrația publică locală pentru a nu fi executați silit. Situația datoriei a fost discutată în ședința Asociației de Părinți de la Colegiul de Arte, părinţii încercând să găsească soluții. Jurnaliștii au aflat despre subiect și au mers la școală pentru a cere detalii, informații și lămuriri despre subiect.

Ce a urmat? Simplu de anticipat: direcțiunea, reprezentanții părinților, administrația publică locală nu s-au sinchisit să explice public această problemă, ci s-au preocupat să afle cum au aflat jurnaliștii informațiile. Mai mult, dascălii cu funcții de conducere au fost iritați de prezența jurnaliștilor în școală și au trecut la amenințări cu judecată. Tertipuri folosite de comuniști pe vremea dictatorului, am spune noi. ”Discuțiile din ședință nu sunt publice” au urlat cadrele didactice către jurnaliști. Serios? Am întreba noi. La 34 de ani de la Revoluția din 1989 cei care au urlat în stradă că vor salarii mai mari și au ținut elevii acasă doar pentru că au avut ei niște ”jocuri politice” au tupeu să nu explice public care este situația într-o unitate de învățământ publică? Oare de ce? Oare nu pentru a nu îl supăra pe marele edil al municipiului? Răspunsul îl bănuiți singuri, suntem convinși.

Ce s-a discutat în ședință

”Există o datorie de aproximativ 59.000 lei către Primăria Baia Mare, care s-a moștenit de 10-15 ani. Sursa datoriilor este faptul că, din neștiință (serios, râdem de ne prăpădim – necunoașterea legii nu ne iartă de răspundere, n.r.) nu s-au virat către Primăria Baia Mare, 50% din încasări (din orice venit al școlii, 50% pleacă la Primărie iar 50% rămân la școală, de exemplu din închirierea sălii de spectacole sau din chiria chioșcului).

Cât timp există aceste datorii, este problematică sau chiar imposibilă accesarea altor finanțări. Totuși, proiectul SmartLab a fost câștigat cu datoriile existente.

Din acești 59.000 lei – 28.000 sunt baza, iar 31.000 lei sunt dobânzile penalizatoare acumulate. Dacă s-ar achita cei 28.000 lei s-ar anula dobânzile. Până în momentul de față, Colegiul a economisit aproximativ 11.000 lei pentru această datorie, dar nu se achită decât când va fi adunată întreaga suma de 28.000 lei. Se face o plată lunară de 100 lei în contul acestei datorii pentru a fi executată executarea silită. Toate școlile trebuie să predea 50% din venituri către Primărie în baza unei Hotărâri a Consiliului Local” se arată în ”stenogramele” ședinței asociației de părinți, la care au participat 17 părinți, dar și directorii Colegiului de Arte Baia Mare.

Părinții elevilor rugați să doneze bani pentru plata datoriei

O tâmpenie făcută în urmă cu 10-15 ani se dorește a fi rezolvată acum de părinții actualilor elevi ai Colegiului. 100 lei/elev să fie donați în contul asociației.

Propunerile părinților pentru diminuarea datoriilor:

  1. În timpul “Școlii Altfel” + “Săptamâna verde”, să existe activități ale copiilor, iar părinții să doneze bani (cumpărat tablouri, concerte, etc.).
  2.  Festivalul “Colegiului de Arte” un eveniment similar cu mândrIE, dar plata artiștilor nu ar mai exista deoarece avem deja artiștii.
  3. Un slogan de tipul “Salvați Colegiul de Arte”, prin care asociația să accepte donații, iar aceste să fie predate școlii.

Ca si “tema de casă”, D-na Director și D-nul Director trebuie sa găsească o metodă prin care se pot injecta fonduri în școală, dedicat pentru aceasta cauză şi fără a preda 50% și din aceste fonduri către Primărie”.

Așteptăm poziția oficială a conducerii unității de învățământ, dar și cea a Primăriei Baia Mare. Menționăm faptul că jurnaliștii au discutat ieri cu viceprimarul municipiului Baia Mare, care a spus că nu se pune problema unei executări silite, iar această datorie nu îi încurcă în accesarea de fonduri pe cei din conducerea Colegiului.

Te-ar putea interesa si

FOTO: Şofer de TIR din Maramureş, implicat într-un accident mortal petrecut la Apahida

Redactie

EFECTELE VIJELIEI: Peste 3.000 de consumatori nu au energie electrică, acoperiş de bloc şi copaci smulşi, maşini distruse şi mulţi nervi (FOTO; VIDEO)

Vasile Dale

Trei ordine de protecție provizorii emise de polițiști la Sighetu Marmației, Săpânța și Baia Mare

Vasile Dale

1 mesaj

Mephisto octombrie 14, 2023 at 7:19 am

Ar trebui întrebați și de șpaga pe care o percep pentru admiterea în unitatea de învățământ.

Raspunde

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.