Vin de câte ori au ocazia să se afișze țanțoși în public cu coroane pentru a omagia, cica, memoria celor care și-au dat viața pentru patrie. Dar pur și simplu nu le este rușine că Monumentul Ostașului Român a ajuns o ruină, care arată mai rău ca o toaletă publică abandonată în nu știm ce colț al orașului. Nu le este rușine să stea în fața monumentului, să depună coroane și apoi să se pozeze fericiți. Ne-ar crăpa obrazul de rușine dacă am fi în locul acestor aleși ai poporului, care au milioane de lei să arunce pe parangheli, beculețe, iepurași și tot felul de mizerii. Nu au ochi să vadă că statuia este crăpată, că au căzut bucăți de beton din ea, că au crescut mușchi de piatră prin mai multe locuri, că e mizerabilă.
Monumentul Ostașului Român” a fost dezvelit acum 63 de ani, ca un omagiu adus militarilor români care au căzut pe câmpul de luptă în Al Doilea Război Mondial. Opera, cu o inaltime de peste 10 m si lungă de 16 m, a fost realizată de sculptorul Andrei Ostap împreună cu arhitectul Anton Drâmboiau.
Nu știau ei pe atunci, ca statuia lor va intra in descompunere, tocmai in vremurile in care tehnologia ofera toate posibilitatile pentru desfasurarea oricaror activitati de intretinere. Astazi, monumentul e murdar si daramat. Au cazut placi de beton, creste muschi de piatra pe soclul statuii, betonul este crapat, iar din instalatia electrica au ramas doar urme. Baimarenii care trec prin parc aproape ca nici nu mai vad monumentul. Pentru ca a devenit mult prea șters si nu mai imbie privirea decat prin dimensiuni. Ar trebui reabilitat, spun ei.
De-a lungul vremii, autoritatile au mai luat masuri, au mai spalat statuia, au mai peticit-o dar niciodata nu s-a facut ceva trainic. Acum avem promisiuni ca situatia va fi rezolvata printr-un proiect.
”În ceea ce privește situația cu cablurile electrice am luat legătura cu colegii de la ISU să pună în vedere Primăriei Baia Mare să remedieze în cel mai scurt timp” a spus Rudolf Stauder, prefectul județului Maramureș.
Monumentul Ostasului Roman vegheaza de la inaltimea sa, toata intinderea Campiei Tineretului. Alaturi, intregeste peisajul, un cimitir memorial al militarilor care de asemenea au luptat pentru țară. Statuia, dezvelita in 1960, a fost ridicata avand ca modele personaje reale, care au trait la vremea respectiva si care au pozat timp de 6 luni, fara intrerupere, ore intregi, zilnic.
Articol realizat în colaborare cu colegii de la PLUS TV Maramureș.
1 mesaj
Poi dă-o direct, nu cu manta. Cu nume și prenume, care ales al poporului ar trebui sa faca nu face. Să auda si alegatorii care-l voteaza pe motiv ca a furat da’ a si facut. Ca de aia l-au ales, sa mai si faca, nu (doar) sa fure.