BREAKING NEWSImportant

Halloween ca-n Maramureș, la Muzeul Art Safari din Capitală. Cum s-au protejat vizitatorii de „spiritele rele”: „O să-mi meargă timpanele după ce o gust”

Muzeul Art Safari din Capitală a avut o surpriză pentru iubitorii de artă. Tururile ghidate au condus vizitatorii prin două noi expoziții în care culorile vii ale Maramureșului au întâlnit Modernismul german. Iar întrucât Halloween-ul bate la ușă, a existat și o tematică care i-a provocat pe vizitatori să adapteze sărbătoarea internațională la tradițiile romanești. Halloween ca-n Maramureș, cu palincă și vârcolaci.

La expoziţia marelui pictor maramureșean, Traian Bilțiu, intitulată Culorile Maramureșului vizitatorii au putut admira peste 120 de lucrari.

Eduard Marin, reporter Observtor: Satul maramureşean este surprins în toată esenţa autentică. De la portrete de ţărani şi ocupaţiile lor, la peisaje pitoreşti sau chiar picturi religioase.

Legenda spune că Maramureșul este un tărâm magic. O lume de fantasme, populată de ființe mitice care ne ajută la nevoie sau ne bântuie. Fata Pădurii, Omul nopții sau Sânzienele sunt doar cateva dintre ele.

Iar astfel de elemente au putut fi regăsite chiar şi în anumite picturi.

George Manea, ghid manager: Aceste elemente sunt cu precădere regăsite în portretele de femeie, în care le idealizează şi totodată le prezintă într-o manieră chiar supranaturală.

Lucrări unice internaţionale

În premieră, vizitatorii au putut vedea şi lucrările Paulei Modershon-Becker, una dintre cele mai reprezentative figuri ale Modernismului german.

Ghid:Încă un lucru de referinţă este faptul că este prima femeie căreia îi este dedicat un muzeu în Bremen. În 1927 este deschis şi îi poartă numele chiar şi astăzi.

Din cadrul expozitiei avatarurile oraşului nocturn, nu a lipsit nici decorul specific perioadei: cranii, portrete de vrajitoare, carti de blesteme, descantece sau chiar anumite arme folosite pentru crimele din prima jumatate a secolului XX. Iar la finalul turului, clasicul proseco a fost înlocuit cu tradiţionala pălincă romănească pentru ca vizitatorii sa fie feriti de vârcolaci.

Vizitator: Foarte frumos, am mai fost la Art Safari, vezi şi înveţi lucruri noi, mi-a plăcut. Cred că o să-mi meargă timpanele dupa ce o să gust pălinca.

Ţinute asortate la atmosferă

Pentru a intra în atmosfera de Halloween, unii au ales să vină costumaţi în ţinute înfricoşătoare.

Vizitator: Ce reprezinta costumul meu, contrastul dintre aparenţă şi esenţă, gotic închis la culoare pe afară, ca un fel de mireasă a morţii dar pe dinăuntru este glitter roz şi sunt o persoană foarte volubilă şi prietenoasă.

Atmosfera de Halloween nu va mai dura mult, însă expoziţiile vor putea fi vizitate până la începutul anului viitor, pe 14 ianuarie.

Sursa: ObservatorNews.ro.

Te-ar putea interesa si

FOTO: A ajuns cu mașina pe arătură la Budești. Minor căzut cu motocicleta la Urmeniș (actualizare)

Vasile Dale

Depășirea vitezei legale sancționată de polițiștii rutieri din Dragomirești. Infracțiuni rutiere constatate de polițiștii din Sighetu Marmației și Groși

Vasile Dale

VIDEO – FUG DIN CALEA RĂZBOIULUI: 1 mort și 3 ucraineni duși la spital după ce s-au rătăcit în Munţii Maramureşului unde zăpada măsoarp deja 70 cm (actualizare)

Redactie

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.