Au mai rămas câteva zile până când intrăm în Postul Crăciunului, însă în satele din Maramureş se petrece în avans. Cu mese întinse, joc şi ceteraşi până în zori. Lăsata Secului ne pregăteşte astfel, pe cei mai credincioşi dintre noi, pentru o perioadă de cumpătare în care ne curăţăm nu doar trupul, ci şi sufletul.
Carnea sfârâie în ceaun, iar ceteraşii anunţă prin cântec Lăsata Secului. Suntem într-o gospodărie din Suciu de Sus, un sat maramureşean unde oamenii fac ce ştiu ei mai bine pentru a se pregăti de Postul Crăciunului.
Maramureşenii se pregătesc de Postul Crăciunului
Ceteraş: Pomană porcului care e compusă din carnea care pică de pe coaste de pe slănină ce se curaţă vine tăiată și pusă aici prima dată la fiert și apoi la prăjit.
Un deliciu cu o tradiţie de sute de ani. Stropită din plin cu horincă, muncă devine parcă mai uşoară.
Ceteraş: Sănătate! Sănătate! Şi să-l mâncăm sănătoşi!
Otilia Cosma, localnică: Mai demult și acum cine vrea face jocul popular după aia nu se mai joacă pentru că e post. Mai demut se făceau clăci și se juca și în post la clâci că nu e un post atât de sever că Postul Paștelui.
Pomana porcului, o ocazie ca fiii satului să se întoarcă la origini
O ocazie în plus că fiii satului să se reîntoarcă la rădăcini, unde au învăţat traiul strămoşesc.
Bărbat: Noi căutăm motive să ne întâlnim pentru că suntem departe de satul nostru natal.
Bărbat: Să facem pomană porcului și să ne simțim bine cu seama că se apropie Postul Crăciunului și fiecare după tradiție mai și postește.
De pe 14 noiembrie, când începe Postul Crăciunului, credincioşii vor renunţa la carne, ouă şi lactate timp de 40 de zile. Până atunci….
Sursa observatornews.ro