Un comisar din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Maramureș și-a dorit cu orice preț să ajungă șef și în IGPR, cu șase luni înainte de pensionare, pentru a beneficia de o pensie mai mare. Traficarea influenței a fost dovedită „dincolo de orice îndoială”, însă tras la răspundere a fost numai polițistul care a transportat produsele din Maramureș la București. Comisarul care vâna funcția, șeful din IGPR care a primit produsele din Maramureș – mai puțin brânza, care s-a alterat pe traseu – nu au mai fost trași la răspundere. DNA a apreciat că nu există interes public pentru continuarea anchetei, iar fapta de luare de mită a fost considerată „un dar tăcut” pentru soacra șefului din IGPR. (Sursa: Articol preluat parțial de pe www.liberatea.ro.)
Extras interceptare:
Polițist Lucuț: No, taci un pic și ascultă câteva sugestii! Vorbe` cu ăla băi… cu cela cu brânza, cu laptele… cu omu… să pregătească, chestii de aieste. Nu știu, o behăitoare ceva.
Comisar Petrar: Un miel ar trebui să cumpăr de la cineva în p**a me, că a mei îs mici ca. Înțălegi?
Polițist Lucuț: Ș-apoi te gândești la o behăitoare? Ăăă… nu știu… și altceva la ce? Gândește-te și tu… vezi poate nu ar fi bine un căprior? Pă unde ai. Facem rost de unu belit așe numa și…
Comisar Petrar: În carcasă?
Polițist Lucuț: În carcasă, da.
Comisar Petrar: Că așa ar fi mai bine, puii mei. Pulpa-i pulpă. ….Spetele-s spete.
Polițist Lucuț: Așe, pusă într-o cutie din aia… cu capac.
Comisar Petrar: Aieste trebe țânute tăte la gheață, puii mei.
Comisar Petrar: M-oi duce amu, pă sfârșit de săptămâna …neinteligibil… până sus pân …neinteligibil… Să văd care au niște miei mai mari, în p**a me.
Polițist Lucuț: Așe.
Comisar Petrar: Nu pot să-i trimăt un mâț de șesă-șepte kile în p**a me. După ăia a zâce că am mers în batjocură. No, oi vorbi cu p**a iesta de… de așe… și bine a fi.
La un moment dat, Lucuț îi propune comisarului Petrar să vorbească cu cineva și pentru un „godănel”, știind că fostul său șef creștea și el animale. „Am vo 10 porci acolo, nu mă ating de ei, Doamne feri! Eventual când o veni el (șeful din IGPR n.r.) încoace… Să-l duc fain, frumos, cu hârtie cu tăt, tăt. Înțelegi? Să-l puște el.”, îi transmite Petrar fostului subaltern. Cei doi stabilesc ca într-o săptămână să adune produsele ce urmau a fi oferite comisarului-șef din IGPR.
Cu portbagajul plic cu palincă și cârnați, la București
„Din exploatarea mandatelor de supraveghere tehnică reiese cu certitudine faptul că numitul Petrar Simion Pavel a colectat produse constând în 10 kg cârnați, 9 l de palincă, precum și posibil produse din carne de vânat sau miel, pe care le-a trimis numitului Dinu Nicolae Adrian prin intermediul inculpatului Lucuț Ioan Nicolae, cu scopul de a obține în contrapartidă împuternicirea în funcția vizată.
Cu privire la remiterea de produse constând în brânzeturi, Petrar Simion Pavel i-a comunicat inculpatului Lucuț faptul că acestea s-au degradat, fiind achiziționate în urmă cu o săptămână și s-a angajat să îi remită o sumă de bani pentru a cumpăra din magazin altele”, au precizat anchetatorii.
Datele din dosar mai arată că produsele oferite de comisarul Petrar au fost trimise acasă la Lucuț cu o mașină din cadrul IPJ Maramureș condusă de un ofițer din cadrul SAESP.
Pe 12 aprilie, polițistul pensionar Lucuț a plecat cu portbagajul plin către București. Pe lângă produsele oferite de comisarul Petrar a adăugat și el 10 litri de palincă, precum și alte produse alimentare. În deplasare a fost însoțit de un prieten, care avea și el un interes. Intenționa să își deschidă un poligon de trageri în zona orașului Târgu Lăpuș. Lucuț i-a promis că șeful din IGPR le va intermedia o întâlnire cu un membru în comisia de avizare și omologare a poligoanelor de tir sportiv din cadrul Federației Române de Tir Sportiv.
Monitorizat de ofițerii anticorupție pas cu pas, Lucuț a fost interceptat în timp ce o contactează pe soacra comisarului-șef Dinu, de la IGPR. Aceasta i-a oferit indicații unde să ajungă cu mașina: la un imobil din Balotești, acolo unde locuia familia Dinu.
Cum a motivat DNA închiderea unei anchete de corupție în Poliție
Pus sub acuzare pentru cumpărare de influență, șeful SAESP Maramureș a fost plasat sub control judiciar de procurorul DNA, Biroul Teritorial Baia Mare, începând cu 27 iunie 2023.
Două săptămâni mai târziu, pe 13 iulie, procurorul-șef adjunct al DNA a emis o ordonanță prin care s-a dispus preluarea dosarului de la structura teritorială la structura centrală, Secţia de Combatere a Corupţiei.
Măsura preluării a fost dispusă „pentru o funcţionare eficientă a activităţii de urmărire penală şi în considerarea expresiei controlului ierarhic”, se arată în datele din dosar.
La trei săptămâni după preluarea dosarului la București, DNA a dispus renunțarea la urmărire penală în cazul comisarului-șef Petrar, încetând și măsura controlului judiciar. Confirmarea renunțării la urmărire penală a fost validată și de judecătorii Tribunalului Maramureș pe 22 august.
În hotărârea instanței, consultată de ziar, se invocă lipsa interesului public pentru continuarea anchetei și că „ar exista o disproporție vădită între cheltuielile pe care le-ar implica desfăşurarea procesului penal şi prejudiciul produs ca urmare a săvârșirii infracțiunii”. În plus, atât parchetul, cât și instanța arată că „prin săvârșirea infracțiunii nu s-au produs urmările convenite de inculpați, respectiv demararea procedurii de împuternicire în funcţia respectivă”.
Comisarul Petrar a recunoscut acuzația adusă împotriva sa „încă de la primul contact cu organele de urmărire penală”. După punerea sub acuzare, s-a pensionat.
Citeşte întreaga ştire: Lupta pentru o funcție în IGPR, dusă cu portbagajul plin. Cârnați, palincă și produse din vânat pentru un șef din Poliție: „Nu pot să-i trimăt un mâț de vreo șesă-șepte kile”
1 mesaj
Pensionarea inseamna absolvirea de orice vina? Nu este halucinant?