Eveniment

Gerhard Karner confirmă deschiderea Austriei pentru România în „Air Schengen” | Marcel Ciolacu: „Să nu ne mai mințim: Cherecheș a trecut frontiera cu buletinul vărului!”


Prim-ministrul Marcel Ciolacu a estimat, luni, că România va intra „terestru” în Spațiul Schengen în timpul președinției ungare a Consiliului Uniunii Europene, după intrarea în așa-numitul „Air Schengen”.

„Air Schengen” se referă la renunțarea controlului pașapoartelor pe aeroporturile din spațiul de liberă circulație, pentru destinații Schengen.

Implementarea acestei măsuri – care nu face din România un membru Schengen – ar urma să se petreacă în primăvara anului viitor.

Ungaria urmează să dețină președinția Consiliului Uniunii Europene în perioada iulie – decembrie 2024, după ce președinția va fi preluată de Belgia la începutul acestui an.

Marcel Ciolacu: „Cherecheș a trecut în Ungaria cu buletinul unui văr mai tânăr cu 10 ani. Nu vom reuși să păcălim pe toată lumea!”
„Am declanșat în acest moment negocierile, pentru că România era blocată. Primul pas, cel mai important, s-a făcut: Austria este mai flexibilă. Normal că nu puteau să anunțe triumfalist că, din acest moment, fără nici o condiție, o să intre România pentru primul pas, cel aerian.

Cred că sub președinția Ungariei vom continua cu pasul doi, terestru. Ministru de interne este în momentul acesta la Viena la negocieri și urmează să meargă în Slovacia, tot pentru negocieri.

Cerințele pe care le are Austria nu mi se pare unele exagerate, fiindcă ne dorim cu toții o întărire a frontierei și cu Bulgaria, și cu Ungaria.

Nu ne păcălim unii pe alții și nu ne mințim, dar domnul Cherecheș a reușit să treacă frontiera cu un buletin al unui văr mai tânăr cu 10 ani. Ăsta este adevărul!

Dacă vrem să mințim și să băgăm sub preș totul și să credem că noi păcălim pe toată lumea – că am eu o teorie, că șmecheria asta a distrus România – nu vom reuși, pentru că nu ne crede nimeni.

O să ne arate imaginile pe care le-ați văzut la televizor. Deci, sunt niște discuții normale și sunt ferm convins că vor fi benefice pentru români și pentru statul român”, a spus Ciolacu.

Marcel Ciolacu: „N-am văzut cereri de afgani sau sirieni care să vrea să stea în România”
El a comentat astfel una dintre condițiile invocate de Austria pentru primirea în „Air Schengen”, și anume, consolidarea controalelor la frontierele terestre dintre Bulgaria și România, precum și dintre România și Ungaria.

De asemenea, potrivit Austriei, cele două state ar trebui „să-și asume responsabilitatea” pentru migranții care au sosit ilegal în această țară.

Asumarea responsabilității presupune ca solicitările de azil să fie procesate în cele două state ținute în afara Schengen, dar membre ale Uniunii Europene. Însă Marcel Ciolacu spune că nu a văzut nicio solicitare de „sirieni și afgani” care să vrea să locuiască în România.

Pe de altă parte, prim-ministrul a subliniat că deblocarea semnalată de Austria nu este suficientă.

„Cu adevărat, depindem, totuși, de negocierile care se vor termina în Olanda (referitoare la noul guvern) în ceea ce privește Bulgaria, nu în ceea ce privește România. Așteptăm acea decizie, ca să vedem abordarea pe care o are România mai departe. Cred că este corect față de o țară vecină, cum este Bulgaria, să nu intrăm în aceste discuții în acest moment”, a spus Ciolacu.

Olanda a s-a opus anul trecut, la Consiliul JAI, aderării Bulgariei la Schengen, dar a menționat că nu se opune aderării României.

Totuși, această abordare ar fi fost suficientă pentru a bloca ambele țări la ușa Schengen chiar și fără veto-ul Austriei, dat fiind că aderarea celor două state la spațiul de liberă circulație s-a negociat „la pachet”.

Luni, premierul Marcel Ciolacu a dat detalii despre cum Austria a ajuns să-și relaxeze poziția și a indicat că cel puțin patru reprezentanți ai statului român au fost implicați în negocieri.

Ciolacu afirmă că pentru flexibilizarea poziției Austriei au negociat cel puțin patru persoane
„În acest moment, așteptăm decizia Parlamentului din Olanda și vom face împreună cu reprezentanța de la Bruxelles un plan. O să stau de vorbă și cu președintele României, pentru că președintele României reprezintă țara la Consiliul European.

Ne-am coordonat până acum, ne vom coordona institutional și de acum încolo. Să nu credeți cumva că toate aceste lucruri și această flexibilizare au apărut din senin, sau a visat cineva.

Au fost foarte multe negocieri duse și de către ministrul de Interne, și de mine, personal, și de doamna ministru de Externe, și de președintele României. Deci am fost patru, cel puțin patru persoane care ne-am implicat și coordonat în aceste aceste negocieri”, a dezvăluit Marcel Ciolacu.

Austria anunță oficial că vrea să permită intrarea României în Schengen cu aeroporturile
Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, a anunțat luni, în premieră, că Viena e dispusă să relaxeze veto-ul austriac la Schengen în cazul României și Bulgariei, astfel încât cele două țări să intre mai întâi cu aeroporturile.

Presa austriacă a publicat anterior, pe surse, aceeași informație.

În schimbul unei primiri a celor două țări în „Air Schengen”, Karner solicită o protecție mai strictă a frontierelor externe și terestre, precum și readmisia solicitanților de azil care vin în Austria prin România și Bulgaria.

Ministrul de Interne de la Viena a precizat că a înaintat deja Comisiei Europene cererile Austriei.

Acestea presupun „triplarea numărului de polițiști de frontieră și modernizarea tehnică” a pazei de frontieră, în special la granițele bulgaro-turce și româno-sârbe.

„Avem nevoie de progrese în domeniul protecției frontierelor externe ale UE”, a insistat Karner.

Citește și: SUA au convins Austria să-și schimbe poziția față de România în Schengen | Premierul Ciolacu: „Am început negocierile!”

„Air Schengen” nu înseamnă „membru Schengen”
Chiar și cu implementarea „Air Schengen”, frontierele terestre și-ar păstra statutul actual iar Bulgaria și România nu ar fi oficial membre ale spațiului de liberă circulație.

Gerhard Karner a mai cerut ca solicitanții de azil din Afganistan și Siria, în special, să fie transferați în România și Bulgaria „cu autobuzul, cu trenul, sub orice formă”.

Ministrul austriac a argumentat că din cele peste 50.000 de cereri de azil depuse în Austria, mai puțin de 150 au fost depuse de migranți au trecut prin aeroporturi.

Karner se va deplasa luni în Slovenia pentru a discuta despre viitorul Schengen în cadrul unei reuniuni cu miniștrii de interne din cadrul așa-numitului „Forum Salzburg”.

Te-ar putea interesa si

GALERIE FOTO: Tragedie în județul vecin. Soț și soție morți într-un groaznic accident rutier

Vasile Dale

MARAMUREȘUL SĂLBATIC: Un bărbat din Bârsana a fost arestat preventiv după a înjunghiat în stradă un consătean

Vasile Dale

BILANŢUL RUPERILOR DE NORI: Pagube de peste 2600 mii lei produse de fenomenele hidrometeorologice periculoase în Maramureș

Redactie

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.