BREAKING NEWSEveniment

Zona din România cu o tradiție unică de sărbători: Dansul brondoșilor din Cavnic (VIDEO)

O zonă din România se mândrește cu o tradiție unică: dansul brondoșilor din Cavnic. Sunt cete de colindători care întâmpină Crăciunul și Anul Nou cu sunete de pocnitori și bici.

Dansul brondoșilor este o tradiție veche, care dăinuiește de mai bine de 300 de ani. Sunt zgomote infernale menite să alunge spiritele rele. Brondoșii din Cavnic au devenit celebrii nu numai pentru dansul lor, ci mai ales pentru costumele pe care le poartă. 

Legenda spune că datorită zgomotului puternic pe care îl provoacă clopotele, brondoșii au reușit să alunge cotropitorii din mai multe zone ale Maramureșului. 

Chipul brondoșilor este ascuns în spatele unor măști din piele de oaie, împodobite cu ciucuri roșii, panglici și dinți din boabe de fasole.

Din ceata de colindători fac parte foarte mulți copii. Fiecare colindător poartă la brâu un mănunchi din clopote de fier care cântăresc până la 30 de kilograme. 

Te-ar putea interesa si

Planul de reciclare pus la cale de Primăria Bârsana. Câţi bani oferă pentru frigiderele sau televizoarele donate

Vasile Dale

IMAGINI HORROR: Un copil de 9 ani a găsit leșuri de câini aruncate într-un tomberon din Baia Mare (FOTO)

Vasile Dale

EXCLUSIV DOCUMENTE: Raport de control devastator la adresa conducerii OS Vișeu ținut ”la sertar”. RNP Romsilva prin DS Maramureș trebuia să remedieze deficiențele descoperite în 60 de zile! Credeți că așa s-a întâmplat?

Vasile Dale

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.