Important

Poliţiştii maramureşeni, prin școli, în prag de sărbători

Lucrătorii din cadrul Biroului Siguranța Școlară din județul Maramureș au desfășurat în perioada 18-21.12.2023 o serie de activități în cadrul Programului Național „Școala Altfel”, în mai multe unități de învățământ preuniversitar din județ. În cadrul acestor întâlniri au fost abordate teme precum violența în mediul școlar, portul de obiecte periculoase, consumul de alcool și alte substanțe interzise. Toate aceste teme sunt extrem de importante în vederea adoptării de către elevi a unor comportamente sănătoase, corecte și eficiente, care să nu atragă răspunderea contravențională sau penală.

După cum era de așteptat tema consumului de substanțe este una extrem de serioasă și interesantă pentru elevi. Aceștia dețin informații referitoare la tipurile de substanțe interzise, modul în care acestea afectează comportamentul și starea de sănătate, dar de multe ori presiunea celor din jur și anturajul sunt factori extrem de greu de controlat, mai ales în cazul acelor tineri care se confruntă cu diverse probleme emoționale sau de relaționare. De fiecare dată atunci când există suspiciuni legate de consum sau de alte operațiuni cu substanțe cu efect psihoactiv, acestea trebuie aduse la cunoștința părinților, profesorilor și /sau polițiștilor, care vor intervenii în vederea stabilirii stării de fapt și luării măsurilor care se impun. Este atât de nociv să nu intervenim încă de la primele indicii și să ne limităm la „povești” cu caracter general, de genul ”toată lumea știe!”. Fiecare caz trebuie adus la cunoștința organelor competente pentru ca intervenția să fie una eficientă, iar efectele nocive să poată fi astfel limitate.

În cadrul sesiunilor informative realizate s-a insistat pe rolul celor care asistă la încălcări ale normelor de conviețuire socială și importanța intervenției acestora încă de la primele semne, în vederea diminuării impactului și a efectelor comportamentelor deviante. Deși, de multe ori reacțiile sunt de a stimula prin lipsa participării sau prin întăriri (acei stimuli care sporesc manifestările ulterioare) conduitele care aduc atingere integrității corporale sau a echilibrului emoțional, este important ca intervenția să fie centrată pe aplanarea conflictului și nu pe atacul persoanelor implicate. Rolul martorilor este unul esențial în soluționarea altercațiilor și doar atunci când aceștia se implică activ și nu sunt părtinitori cu cei angajați în dispute, consecințele pot fi fără impact sau cu un grad scăzut de pericol.

Având în vedere vacanța ce bate la ușă, dar mai cu seamă semnificația Sărbătorilor de Iarnă, elevii au fost sfătuiți să caute „magia sărbătorilor” petrecând timp cu familia și cei dragi, și nu prin consumul de alcool sau de alte substanțe care ar crea doar iluzia unor momente fericite de Crăciun sau de Anul Nou. Vorbim de sărbători în care putem face retrospective și putem să ne recâștigăm încrederea în forțele proprii, putem redescoperii bucuria lucrurilor mărunte și putem să ne ferim de stimuli care ar putea oferi doar stări trecătoare de bine sau de plăcere.

Urăm tuturor elevilor și cadrelor didactice Sărbători Frumoase și vă asigurăm că activitățile menite să asigure siguranța în unitățile de învățământ vor continua și în anul 2024.

Te-ar putea interesa si

RESTRICŢII DE SĂRBĂTORI: Revelion 2021/2022 – Spunem ”La Mulți Ani” la ora 21.00, apoi românii se bagă la ”somnic”

Redactie

EVENIMENT: Spectacol dedicat Mărţişorului

Redactie

55 de elevi ai Școlilor de Poliție au finalizat stagiul de practică

Redactie

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.