BREAKING NEWSImportantTara Lapusului

LĂPUŞ: Tinerii din Maramureş îşi caută marea iubire aşa cum o făceau bunicii lor. Decizia finală stă în alegerea unui fir de lână


Căsătorie la decizia unui fir de… lână. În epoca digitalizării, încă mai sunt locuri unde tinerii se cunosc şi altfel decât prin intermediul rețelelor de socializare. În Maramureş, şezătorile, aşa cum sunt cunoscute în satele tradiţionale, au şi un altfel de rol, pe lângă cel de a munci împreună. Aici, feciorii întâlnesc fetele din sat, pe care de multi ori ajung să le ia de nevastă. Totul se lasă însă la decizia firului de lână, care prevesteşte dacă se va lega sau nu o relaţie.

În comuna Lăpuş din judeţul Maramureş, tinerele s-au adunat încă de dimineaţă la şezătoare. Au mers toate în gospodăria Ioanei. Iar gazda a pus şi primele întrebări. Între altele, cum s-au pregătit pentru feciorii care vor veni să le cunoască.

Dar sunt şi alte calităţi de arătat. Fetele trebuie să convingă feciorii că sunt gospodine. Şi că ştiu să cânte frumos. 

Gazda a luat apoi lână din fusul fiecărei fete şi a legat-o pe o sită, pentru ca tinerele să-i poată chema pe feciori la şezătoare. Odată ajunşi la şezătoare, feciorii se conving că tinerele sunt harnice. Iar fetele că băieţii ştiu să se distreze şi să joace în hore. 

Tânără: „Trebuie să le dau foc, pe partea de jos, şi dacă trec în partea cealaltă înseamnă că sunt laolaltă, dacă se despărţesc înseamnă că nu sunt laolaltă, nu li se arată să fie împreună.”

Tânără:„Amu, poate că nu e alesul, dar e foarte frumos. Mai lucrăm, ne mai vedem de prin sat, ăştia care suntem ai de departe. Dacă nu, merem în altă şezătoare, vin alţi feciori şi tot aşa până găsim alesul.”

Chiar dacă, de această dată, firul de lână nu a prevestit nicio relaţie, tinerii nu renunţă. Vor încerca şi la anul. Iar până atunci… s-a lăsat cu dans şi voie bună.

Sursa observatornews.ro

Te-ar putea interesa si

Pot Odds și Echitate în poker: Calculează-ți șansele și înțelege echitatea pentru a lua decizii mai bune

Vasile Dale

Rotaract T.E.A.M. Baia Mare anunță cea de-a VIII-a ediție a Balului Inimilor dedicată Sănătății Mintale a Copiilor și Adolescenților

Vasile Dale

VIDEO: Impact violent între două mașini în Sat Șugatag. Șoferii încearcă să ajungă la răniți – actualizare

Vasile Dale

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.