BREAKING NEWSELECTORALEImportant

Ai sub 18 ani? Pregătește-te să spui adio fumatului sau vapatului în public! Senatorii au votat textul de lege

Fumătorii sub 18 ani trebuie să ia în calcul două posibilități în viitorul apropiat. Fie fumează pe ascuns, fie se lasă.

Utilizarea dispozitivelor electronice pentru fumat, cu sau fără tutun, în spatiile publice, este interzisă persoanelor sub 18 ani, potrivit unui proiect legislativ adoptat marți de Senat.

Pentru agenții economici care astfel de produse minorilor, proiectul prevede amenzi contravenționale de până la 15.000 de lei şi sancțiunea complementară de închidere a unității.

Sancțiunile urmează să se aplice în trepte: amendă contravențională de 5.000 de lei la prima abatere și amendă contravențională de 10.000 de lei plus suspendarea activității până la remedierea situației în cazul celei de-a doua abateri.

La a treia abatere, amenda este de 15.000 de lei, cu sancțiunea complementară de închidere a unității.

Textul a fost inițiat de mai mulți parlamentari PNL și are scop modificarea şi completarea Legii nr.349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, în sensul interzicerii utilizării dispozitivelor electronice, cu sau fără tutun, în spațiile publice, precum și în sensul interzicerii comercializării acestora către minori.

Cristian Ţâgârlaş, senator PNL de Maramureș: „Textul nu mai discriminează între țigări electronice și clasice, în cazul minorilor”

Potrivit senatorului PNL Cristian Ţâgârlaş, proiectul de lege introduce „reglementări corecte” pentru protejarea intereselor minorilor în România, în sensul ca aceștia să nu mai aibă acces la țigări, țigări electronice sau la alte dispozitive pentru fumat.

„Mi se pare normal ca aceste produse dăunătoare minorilor să aibă un tratament egal, nediscriminatoriu între țigările normale și țigările electronice sau țigările care folosesc vapori încălziți”, a argumentat senatorul.

În expunerea de motive a propunerii legislative se arată că „specialiștii în Sănătate Publică admit faptul că acești vapori/aerosoli sunt la fel de dăunători ca și fumul de țigară tradițională și că nu există suficiente dovezi care să confirme că aceste produse sunt mai sigure decât țigările tradiționale”.

„Există însă probe că substanțele toxice din vaporii încălziți pot crește riscul de cancer”, adaugă inițiatorii.

Textul trebuie adoptat și în Camera Deputaților, Senatul fiind prima Cameră legislativă sesizată în acest caz.

Te-ar putea interesa si

INCIDENT LA BOZANTA MICA: UN CUIB DE BERZE DE PE UN STALP DE ELECTRICITATE A LUAT FOC (IMAGINI CAMERA SUPRAVEGHERE)

Vasile Dale

ACCIDENT: Un minor din Suciu de Sus și un pasager răniți după ce au ajuns cu motocicleta în șanț

Vasile Dale

SE FURĂ ORICE: Bicicletă în Baia Sprie, bunuri dintr-un magazin din Sighet, alţii au spart un fast-food

Redactie

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.