BREAKING NEWSEvenimentRecomandate

VIDEO: Moment istoric pe Aeroportul Internațional Maramureș. Prima aeronavă Schengen Paris – Baia Mare a aterizat

Prima aeronavă Schengen ce a venit de la Paris (Franța) a aterizat azi la prânz, pe Aeroportul Internațional din Baia Mare. După o jumatate de oră zborul a făcut cale întoarsă spre Paris. Polițiștii de frontieră i-au întâmpinat pe pasageri în incinta aeroportului și nu la ghișee.

Pasagerii, mulți dintre ei maramureșeni sau sătmăreni, nu au mai trecut prin filtrul Poliției de Frontieră pentru a le fi verificate documentele de călătorie, doarece de astăzi suntem în Spațiul Schengen.

Începând de azi, 31 martie 2024, cetățenii care călătoresc în statele din spațiul Schengen nu vor mai trebui să treacă prin controlul de frontieră. Practic, nu se vor mai opri la filtrele de control ale Poliției de Frontieră pentru a le fi verificate documentele de călătorie, aceștia urmând să meargă direct către porțile de îmbarcare. În sarcina pasagerilor nu va fi nicio obligație suplimentară.

Însă, polițiștii de frontieră vor fi în continuare prezenți în incinta aeroporturilor și vor efectua acțiuni polițienești punctuale și inopinate pentru a verifica identitatea și situația legală a persoanelor, dar și pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale.

Acțiunile polițienești se vor efectua în baza unei analize de risc sau a unei suspiciuni rezonabile. Într-un astfel de caz, polițistul va putea face demersuri pentru a stabili identitatea persoanei și verificări în bazele de date operative. Polițiștii au în dotare dispozitive mobile de control cu care efectuează aceste verificări.

În situația în care suspiciunile nu se confirmă, persoana își poate continua călătoria. Dacă acestea se confirmă, persoanei i se va întrerupe călătoria și se vor aplica măsuri legale.

Persoanele care se constată că au comis infracțiuni – dețin substanțe interzise, documente false sau falsificate, sunt migranți ilegali – li se vor întocmi actele premergătoare cercetării penale.
În ceea ce privește cetățenii români minori, ca și în cazul adulților, aceștia nu vor mai efectua controlul de frontieră și vor merge de asemenea direct către poarta de îmbarcare. Aceștia NU vor avea nevoie de niciun aviz suplimentar, putând să călătorească în spațiul Schengen cu aceleași documente ca și până în prezent.
În acest context reamintim pe scurt, care sunt documentele necesare la ieșirea din țară în cazul cetățenilor români minori, în funcție de situație:

Dacă minorul călătorește însoțit doar de un părinte sau de o terță persoană sunt necesare:


Document de călătorie valabil
Acordul celuilalt părinte dacă călătorește însoțit doar de unul dintre părinți
Acordul ambilor părinți când călătorește însoțit de altă persoană decât părintele
Doar documentul de călătorie dacă se deplasează la domiciliu/reședință și face dovada în acest sens
Doar acordul unuia dintre părinți când se deplasează la studii/concursuri/tratament medical și face dovada scopului declarat al călătoriei
 Dacă minorul are peste 16 ani și călătorește neînsoțit va avea nevoie de:
Document de călătorie valabil
Acord din partea ambilor părinți
Doar document de călătorie dacă face dovada domiciliului/reședinței în țara în care călătorește
Pentru a verifica dacă cetățenii români minori și însoțitorii acestora sunt în posesia documentelor amintite, polițiștii de frontieră pot efectua verificări punctuale în incinta aeroportului. Dacă se constată că aceștia nu sunt în posesia lor, nu li se va permite ieșirea din țară.

Însoțitorii minorilor, alții decât părinții sau reprezentantul legal, nu mai sunt obligați să prezinte certificatul de cazier judiciar în format fizic, acesta este consultat electronic de către polițistul de frontieră. Însă, dacă polițistul de frontieră constată că însoțitorul minorului a săvârșit anumite infracțiuni prevăzute de lege, acestuia nu i se va permite ieșirea din țară cu minorul.

Este vorba despre următoarele infracțiuni: omor; infracțiuni contra libertății și integrității sexuale; infracțiuni privitoare la traficul și exploatarea persoanelor vulnerabile; lipsire de libertate în mod ilegal; infracțiuni privind traficul de droguri sau precursori; trafic de țesuturi sau organe umane; infracțiuni de terorism.

Pentru deplasările către state non-Schengen, atât pentru adulți cât și pentru minorii români, condițiile de călătorie rămân neschimbate, iar verificarea documentelor se va face la filtrele de control ale Poliției de Frontieră.

Acestea sunt modificările din Ordonanța de Urgență care vizează activitatea Poliției de Frontieră și modalitatea în care polițiștii de frontieră le vor pune în practică, începând de azi.

Te-ar putea interesa si

Maramureșul este destinația preferată de români pentru petrecerea Revelionului 2024. Anul acesta preţurile variază între 3.500-4.000 lei

Vasile Dale

Trecere în rezervă la Inspectoratul de Jandarmi Județean ,,Pintea Viteazul” Maramureș

Vasile Dale

EXCLUSIV VIDEO: Un autovehicul înmatriculat în Ucraina a ieșit de pe șosea și s-a oprit în gardul unei case din Sarasău

Vasile Dale

1 mesaj

EXCLUSIV VIDEO – Aeroportul Internațional Maramureș răspunde prompt la orice situație medicală întâmpinată pe parcursul unui zbor – Stiri din Maramures martie 31, 2024 at 3:38 pm

[…] VIDEO: Moment istoric pe Aeroportul Internațional Maramureș. Prima aeronavă Schengen Paris &#8211… aeroportul internațional maramureșbaia mareintervențiemaramureșstiri baia marestiri maramuresDistribuie0 stirea anterioara […]

Raspunde

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.