BREAKING NEWSEvenimentMaramuresul IstoricRecomandate

EXCLUSIV: INCORECT REABILITAT – Iazul Novăț o bombă cu ceas pentru Valea Vaserului. Accidentul ecologic din 2000 se poate repeta în orice clipă

Iazul Novăț din zona Borșa a fost incorect reabilitat, după închiderea activității miniere și a devenit renumit din cauza accidentului din anul 2000. La 10 martie s-a produs un accident tehnologic prin apariţia unei breşe în barajul construit dintr-un ciment despre care se știa că nu rezista la medii acide. De atunci iazul se degradează vizibil, iar Ministerul Economiei, deși a contatat cum stau lucrurile, a tărăgănat mult acordarea fondurilor pentru ecologizări și pentru remedierea problemelor.

Iazul Novat ramane una dintre cele mai poluate si poluante zone din Maramures. Contaminanții din acest iaz ajung in apa afluentului raului Vaser, o zona protejata inclusiv pentru lostriță, iar prezența animalelor domestice pe iaz dovedește ignorarea unor reguli privind sănătatea publică. Go Green Resources este una dintre Organizatiile Non guvernamentale care trage de multa vreme si in mod repetat , semnale de alarma in privinta bombelor cu ceas care se dovedesc a fi depozitele de deseuri din judetul nostru.

Dupa inchiderea activitatii miniere, din Borsa, zona a fost incorect reabilitata si protejata, Receptia lucrarilor s-a facut in anul 2013, insa Garda de Mediu nu a fost prezenta si nici nu a semnat documentele respective. Iar intre timp, situatia a devenit din ce mai periculoasa, asta si in cauza faptului ca Ministerul economiei nu aloca fonduri pentru reabilitarea zonei si pentu ecologizari acolo unde nu au fost, acest lucru putandu-se face prin Hotarare de Guvern.

Anul trecut s-au facut controale in perimetrul Iazului Novat. Au venit sa faca verificari si constatari reprezentanti ai Ministerului Economiei si al Mediului. Au vazut si au plecat lasand in urma promisiuni.

Ca urmare, anul trecut s-a intocmit un proiect de executie prin care au fost alocate fonduri pentru ecologizarea Iazului Novat, insa degeaba deocamdata , fiindca s-au inregistrat contestatii.

Fiind reprezentanta Guvernului in teritoriu, Institutia prefectului s-a implicat mult in rezolvarea situatiei acestui iaz de la Novat asa ca in urma unor controale, s-au facut demersuri catre toate partile implicate in ecologizarea zonei.

Anul acesta Garda de Mediu are programate 2 controale pentru verificarea iazului. Primul va fi in luna mai, cand inspectorii vor merge pe teren pentru a constata situatia. Cel de-al doilea se va desfaura in octombrie/noiembrie cand vor verifica stadiul de realizare a lucrarilor privind refacerea constructiilor degradate.

Articol realizat în colaborare cu colegii de la PLUS TV Maramureș

Te-ar putea interesa si

RUTIERE: Femeie lovită de o maşină la Sighetu Marmaţiei, bătrân depistat la volan cu 1,11 mg/l alcool pur în aerul expirat

Redactie

ȘI AM AVUT DREPTATE: 1.000 mc de lemn au fost tăiați ilegal de la OS Poieni conform raportului Ministerul Mediului. DS Maramureș ”mătură” gunoiul sub preș

Vasile Dale

FURTURI: Tânăr din Rona de Sus prins în flagrant în timp ce transporta andezit exploatat ilegal, bărbat din Poienile de Sub Munte cercetat pentru tăiere ilegală de arbori

Vasile Dale

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.